Empowerment fotografie - Fotografie als instrument ter versterking van eigen regie en identiteitsvorming

Jan Sitvast

Categorie: Gezondheid

€ 21,00
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Dit boek gaat over hoe de professional in zorg en welzijn fotografie in kan zetten om cliënten/patiënten hun verhaal te laten vertellen en in het verhaal de inspiratie en kracht te vinden om de regie over gezondheid en het eigen leven te hernemen. Foto’s zijn beelden en vertellen een verhaal. Het gaat om expressie in foto’s, de reflectie op het afgebeelde en om zin- en betekenisgeving, maar ook om communicatie. In het boek worden hiervan vele praktijkvoorbeelden gegeven. Daarnaast wordt de theoretische achtergrond uitgediept van het werken met beeldmateriaal en krijgt de lezer methodische aanwijzingen hoe fotografie zelf toe te passen in zijn eigen beroepscontext.

Uit het boek

De kracht van deze werkwijze schuilt in het combineren van individuele reflectie op de betekenis van de foto’s met het proces van expressie, dus het tot uitdrukking brengen van betekenissen en het kunnen erkennen dat ze staan voor wie je bent (representatie van de identiteit). Door het organiseren van een fototentoonstelling kan het fotoverhaal een voertuig van communicatie worden naar anderen: familie en vrienden, hulpverleners, de buurt of zelfs het grote publiek. De zichtbaarheid die met foto’s ontstaat, geeft deelnemers het gevoel van erkend te worden in wie ze zijn als persoon zonder dat dit versmald wordt tot een deelaspect van hun identiteit of een specifieke rol als bijvoorbeeld het feit dat ze psychiatrisch patiënt zijn.

Over de auteur

De auteur is verpleegkundige, maar werkzaam als docent/onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft in zijn werk als verpleegkundige een methode ontwikkeld om door het gebruik van fotografie mensen met psychische problemen te helpen zichzelf te empoweren. In 2011 is hij hierop aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gepromoveerd. Zijn drijfveer is om mensen te helpen hun eigen verhaal te vertellen als basis voor het gesprek met de hulpverlening en om de eigen regie over het leven terug te vinden of te versterken.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Empowerment fotografie - Fotografie als instrument ter versterking van eigen regie en identiteitsvorming

Auteur:

Jan Sitvast

Categorie:

Gezondheid

Aantal pagina's:

168

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

23-11-2018

ISBN:

978-94-0224-931-6 / 9789402249316

Vaste prijs:

€ 21,00