Vluchtmisdrijf

Mark Pas

Category: Novels

€ 25,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Na zijn burgerdienst in Congo, maakt Warre Bomans in 1969 bij zijn terugkeer naar het thuisland een avontuurlijke reis door Afrika met een terreinwagen. Een traumatische ervaring in de Marokkaanse Sahara, is cruciaal voor het verder verloop van zijn leven. 

Als oorlogsfotograaf verliest Warre lange tijd het contact met zijn zoon. Na een open gesprek over zijn verleden, wordt de band sterker dan ooit. Aan het einde van zijn carrière werkt Warre samen met heel wat vrijwilligers in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesvos. Om in schoonheid te eindigen, wil hij onderhandelen met verzetstrijders in Syrië, die een Amerikaanse collega hebben gegijzeld.

From the book

Het geploeter van de Land Rover over de zanderige piste tussen Efariti en Al Bir Lahlou leek eindeloos. Het was nog bloedheet aan het einde van de dag. Ik voelde me moe en hongerig. Kon ik niet beter uitkijken naar een plek waar ik veilig kon overnachten?
Na zoveel kale zandheuvels zag ik opeens dadelpalmen. Een oase!
Eerst waren er overal dromedarissen. Meteen daarna merkte ik de bedoeïenen onder de palmbomen. De Blauwe mannen van de woestijn. Er waren ook vrouwen in een witte boerka. Ze keken verbaasd naar mijn naderende Land Rover. Opeens begon iedereen te schreeuwen en naar me te zwaaien.
Ik voelde me besluiteloos. Moest ik stoppen en hier de nacht doorbrengen? Tot nu toe was elke kennismaking een positieve ervaring. Waarom werd ik opeens zo wantrouwig? Ik had nooit zo lang aan het stuur mogen zitten! Al Bir Lahou was te ver.
Heel klungelig begon ik te wuiven met mijn hand door het raam, terwijl ik aarzelend vertraagde.
Er werd nog luider geroepen. Geschreeuwd.
Ik was vertrouwd met een stralende blik en een vrolijke glimlach. Dit keer zag ik geen gelaat. Was dát de oorzaak van mijn onrust? Ik zag nergens opgewonden blije kinderen.
Ik drukte op de claxon en bleef zwaaien met heel mijn linkerarm door het open raam. Tegelijk trapte ik het gaspedaal wat dieper. Impulsief sloeg ik op de vlucht.
De piste liep naast de palmerie. Plots waren er wél kinderen. Ook zij holden me tegemoet. Ik voelde mijn hartslag in mijn keel. Enkelen hadden de piste bereikt, ik kon ze amper ontwijken. Wuiven kon niet meer, ik had mijn twee handen nodig aan het stuur.
Wanneer ik het laatste groepje voorbij was, kwam er een vreemd gevoel van triomf. Mijn opluchting verdween op slag bij de opwellende woede over mijn bizarre reacties. Ik herkende mezelf niet meer.
Toen ik een beetje tot rust kwam, volgde het drama. Alles gebeurde sneller dan ik kon waarnemen. Toch leek het verloop eindeloos. Heel even stond mijn voet op de rem. Vervolgens accelereerde ik. De nare herinneringen zouden me levenslang achtervolgen.

About the author

Mark Pas is verslaafd aan reizen en lezen. Omdat hij onderweg niet altijd over leesvoer beschikte, begon hij zelf te schrijven. Hij werd meermaals laureaat van reisverhalenwedstrijden. Dat moedigde hem aan om boeken te schrijven. De voorbije zestien jaar werden zes reisverhalen, drie romans, vier thrillers en een novelle gepubliceerd.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Vluchtmisdrijf

Author:

Mark Pas

Category:

Novels

Number of pages:

462

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

20-09-2019

ISBN:

978-94-6389-605-4 / 9789463896054

Price:

€ 25,99

Language

Dutch