De grote gezondheid

Jan Martens

Category: Novels

€ 22,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

We zijn terug in het Amsterdam van de jaren tachtig, getekend door krakersrellen en werkloosheid, begeleid door punk en new wave. We volgen het liefdesleven van Koos Lokhof, een eeuwige student in de filosofie. Via een vriend leert hij Jael kennen. Ze bevrijdt hem van zijn complexen en schenkt hem wat hij naar Nietzsche ‘de grote gezondheid’ noemt. Koos vlucht van de ene relatie naar de andere, steeds op zoek naar nieuwe inspiratie. Wat hij denkt te kunnen vermijden, gebeurt uiteindelijk toch. Op een feestje komt hij Conny tegen. Koos raakt hopeloos verstrikt in zijn liefde voor deze ongrijpbare vrouw.

From the book

‘Doet het zo’n pijn?’
Het waren de eerste woorden die Koos richtte tot de jonge vrouw die vlak naast hem in de vensterbank zat. Op de dansvloer hadden ze eerder die nacht wat om elkaar heen gecirkeld en oogcontact gemaakt. Ze had iets exotisch, een vrij donkere huidskleur en lang zwart haar dat bijeengehouden werd in een staart. Ze droeg een mouwloos, zwart shirtje met daaronder een elegant, kleurrijk rokje dat bij het dansen sierlijk om haar lichaam draaide. Koos had haar nooit eerder gezien, hij kende hier sowieso nauwelijks mensen, maar had zich toch al snel op zijn gemak gevoeld op het feest van Timo, een teamgenoot bij volleybal, ontwerper van speeltuinen in het dagelijks leven.
Alsof ze op zijn woorden had zitten wachten, draaide ze haar hoofd direct in zijn richting en keek hem onderzoekend aan.
‘Je kijkt alsof je veel verdriet om iets hebt,’ legde Koos uit.
‘Klopt, maar dat is het niet alleen,’ reageerde ze aarzelend en sloeg haar blik weer neer.
‘Wil je er eigenlijk wel over praten?’
Ze knikte bevestigend.
‘Ik voel me zo vreemd vanavond. Het is voor het eerst sinds jaren dat ik me weer tot iemand aangetrokken voel,’ verklaarde ze zachtjes.
Koos hart begon iets sneller te kloppen, maar hij verwierp meteen weer de gedachte die bij hem op was gekomen. Ze zal wel een ander bedoelen.
‘En wie is de gelukkige?’
Ze keek Koos met grote vochtige ogen aan.
‘Moet je dat nu nog vragen?’
Een wereld ontsloot zich, een nieuw begin. Alles in hem sprong op en begon te juichen.

About the author

Na afronding van zijn studie filosofie was Jan Martens jarenlang werkzaam als taaltechnoloog en databeheerder bij een bekende uitgeverij van woordenboeken. ‘De grote gezondheid’ is zijn debuut als romanschrijver.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De grote gezondheid

Author:

Jan Martens

Category:

Novels

Number of pages:

282

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

22-03-2019

ISBN:

978-94-638-9112-7 / 9789463891127

Price:

€ 22,50

Language

Dutch