Thérèse Levasseur - Weduwe van Jean-Jacques Rousseau

Jenny Dejager

Category: Novels

€ 19,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Thérèse Levasseur werd de huishoudster, minnares, echtgenote en weduwe van Jean-Jacques Rousseau. Zij was een laaggeletterde vrouw, wat niet ongewoon was in de 18de eeuw. Ze legde zich toe om zoveel mogelijk te memoriseren, om haar gebrek aan kennis te camoufleren.
Dat de verlichtingsfilosoof een levenslange relatie is aangegaan met deze vrouw was minder vanzelfsprekend. Jean-Jacques Rousseau, bekend als de filosoof met een gebruiksaanwijzing en op de koop toe een hypochonder, heeft zelfs de nodige stappen gezet om haar na zijn dood uit de armoede te houden.
De relatie die ze later aanging met Jean-Henri Bally, een flierefluiter op wie ze dolverliefd was, besliste anders over haar lot.

From the book

IN DIE IRAE
(DAG DES OORDEELS)
1779, EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN VAN JEAN-JACQUES ROUSSEAU.

Er wordt op de deur gebonkt. René-Louis de Girardin staat voor me. ‘In die Irae’, zegt hij. Ik begrijp hem niet. Girardin lijkt op een oude zwaluw, mooi in het pak. Tenger gebouwd en met die witte pruik op zijn hoofd lijkt hij sprekend op Jean-Jacques. Hij is veertien jaar jonger dan ik. Uitgerekend vandaag draag ik mijn versleten jurk. Ze is gestopt en versteld. Dit speelt volkomen in mijn nadeel want met mijn achtenvijftig jaar moet ik alles uit de kast halen, wil ik er op mijn voordeligst uitzien. Hij blijft in het deurgat staan. Dat is geen goed teken.
Hij gunt mij geen blik. De vrijgevige man die Jean-Jacques en mij onderdak gaf, herken ik niet meer.
‘Madame Levasseur, ik moet u vriendelijk toch dringend verzoeken het huis te verlaten. U bent als maîtresse van de stalknecht geen voorbeeld voor de communiteit.’
Alsof hij zo zuiver op de graat is.
‘En Jean-Henri, is hij hiervan op de hoogte?‘
‘Jean-Henri kan in de stallen slapen.’
‘Maar is hij op de hoogte?‘
‘Zoals ik al zei: Jean-Henri kan in de stallen slapen.’
Ik scharrel wat kleren en beddengoed bij elkaar, een paar potten en pannen en mijn ondergoed dat ik zelf geborduurd heb, mijn enige mooie jurk die ik gemaakt heb uit groene fluwelen gordijnstof, gekocht op de markt voor een prikje, plooi ik zorgvuldig op. Ik bind alles samen in mijn ballaçon. Het is avond en ik heb geen dak meer boven mijn hoofd. Ik ben klaar om te vertrekken.
‘Wat ik nu niet begrijp, monsieur is dat ik hier stante pede moet vertrekken. Waar moet ik in godsnaam naartoe?‘

About the author

Jenny Dejager (13-08-1951) Lo-Reninge.
Jenny werkte als leerkracht en bediende. Zij studeerde vier jaar cultuurwetenschappen aan de OUN, en volgt schilder- en beeldhouwkunst aan de academie te Ieper. Zij gaf reeds tien werken uit.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Thérèse Levasseur - Weduwe van Jean-Jacques Rousseau

Author:

Jenny Dejager

Category:

Novels

Number of pages:

166

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

26-04-2019

ISBN:

978-94-6389-224-7 / 9789463892247

Price:

€ 19,99

Language

Dutch