Jacoba van de Perre – van den Brande - Een kleine, grootse dame

Dorothe Tempelman-Venselaar

Category: Novels

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In Middelburg en wijde omgeving kent bijna iedereen het “Van de Perrehuis” aan het Hofplein. Het is een enorm gebouw waarin momenteel (2019) het “Zeeuws Archief” is gevestigd. Het heeft een bijzondere geschiedenis die ver teruggaat in de tijd. De benaming van het huis riep bij de schrijfster van dit boek vraagtekens op. Wie was die Heer Van de Perre? En was de oude naam van het gebouw niet Commanderij?
In de tweede helft van de 18e eeuw kreeg de Commanderij een nieuwe eigenaar die het liet verbouwen. Maar dat was niet Heer Van de Perre, al had hij er geld genoeg voor. Zijn echtgenote Jacoba van den Brande erfde het huis van haar peetoom Jacob van Reigersberg. Zij betaalde de verbouwing en ging er daarna met haar echtgenoot wonen.

Wie was die Jacoba?

Een speurtocht naar haar verleden leidde tot een nadere kennismaking, die steeds boeiender werd.

From the book

In deze tijd van de Verlichting werden steeds meer mensen nieuwsgierig naar de rest van de wereld. En hoe kon je die wereld verbeteren? Jacoba was zeer gelovig, maar ze dacht er ook diep over na. Dat deed ze eigenlijk al zo lang. Steeds weer die zelfde vragen spookten door haar hoofd. Was het allemaal waar wat de kerk beweerde? Was de mens vanaf zijn geboorte door en door slecht? Ze had gelezen over Voltaire die wel in God geloofde, maar van mening was dat God zich niet meer bezighield met de mens. Had Voltaire gelijk? Was de mens van nature goed en moest iedereen gelijke rechten krijgen?
Met Johan van de Perre kon ze er urenlang over praten. Hij was vijf jaar ouder dan Jacoba en ze keek een beetje tegen hem op. Wat wist hij veel! Met eindeloos veel geduld wees hij haar er op dat er zoveel nieuwe ontwikkelingen waren. In de techniek bijvoorbeeld. God kon zich toch niet overal mee bezighouden? ‘Heb vertrouwen in God. Al die nieuwe elementen zijn er niet voor niets is,’ drukte hij Jacoba op het hart. Langzaam maar zeker leidden die gesprekken tot wederzijds begrip en respect, zelfs tot een warme vriendschap.
En op een dag fluisterde Jacoba haar moeder toe dat Johan haar gevraagd had om met hem te trouwen.
Maria had het meteen aan Jacoba zelf gevraagd. ‘Wil je dat graag, mijn kind?’
Jacoba had meteen met een blos op haar gezicht geantwoord. ‘Oh ja, moeder.’ Het had zeer overtuigend geklonken.

About the author

Dorothé (1945) woont met haar echtgenoot al ruim veertig jaar in Driewegen. Een saai dorp dacht je misschien? Niks saai, in 1687 werd er de dominee vermoord door een jaloerse collega uit een naburig dorp. Omdat de meeste dorpelingen dat verhaal niet kenden, schreef ze het op. Lekker spannend. Wat vroeger een droom van haarzelf was geweest: het schrijven van een boek, kwam nu uit. Algauw volgde een nieuw boek, ook over de Zeeuwse geschiedenis en nog meer boeken volgden. Het lijkt wel of de geschiedenis hier gewoon aan de oppervlakte ligt, bedenkt ze wel eens. In Middelburg was ze onder de indruk van een prachtig gebouw aan het Hofplein. Ze zocht uit wie daar had gewoond. Het bleek een dame te zijn geweest van wie nauwelijks iets bekend was. Voor Dorothé was het echter stof genoeg voor een bijzonder boek.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Jacoba van de Perre – van den Brande - Een kleine, grootse dame

Author:

Dorothe Tempelman-Venselaar

Category:

Novels

Number of pages:

144

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

24-05-2019

ISBN:

978-94-6389-301-5 / 9789463893015

Price:

€ 19,50

Language

Dutch