Verhalen Schilderen - Eerst de mens, dan dementie

Sarah Creek

Category: Stories

€ 23,00
Free shipping
Delivery between five and ten working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Verhalen Schilderen vertelt over mensen zoals jij en ik, van voordat de dementie hen in de greep kreeg. Op een meeslepende en soms confronterende manier vertelt Sarah over haar ervaringen met ouderen met dementie. Ze schildert en schrijft een bladzijde uit het levensboek van mensen met dementie: het schilderij als middel om te helpen herinneren. De korte verhalen zo indringend geschreven dat je denkt dat je even bij haar bent en voelt wat zij voelt. Samen pratend over het ouderlijk huis, kriebelende kousen en witte strikken in het haar, over verliefd worden, geboorte, verlies en afscheid nemen. Het schilderij als een symbool voor dat unieke leven.

From the book

De weken daarna vordert het schip van uw ouders op doek. In de huiskamer bent u betrokken en geeft u aanwijzingen. U vertelt over de matroos en over varen in Duitsland, Friesland en Groningen. Dat de boeg zwarter moet, de touwen aan de mast moeten dunner. En er staat een bootje op de achtersteven, dat ik vergeten was erin te schilderen. Gelijk heeft u. Als het schip dan toch geschilderd wordt, moet alles wel kloppen.
Elke middag, als ik na het schilderen vertel dat ik ga en volgende week weer terugkom, geven we elkaar een handdruk. En krijg ik een tevreden glimlach en een rustig "Dank u wel". Daarna zegt u een beetje ongerust: "Kunt u ons dan wel vinden? We varen wel door en ik weet niet of ik hier dan nog wel lig."
"Ja, hoor, ik weet u te vinden, anders bel ik u."
Vandaag is de laatste middag dat ik bij u aan boord kom om te schilderen aan het schip van uw ouders. Ik heb u leren kennen als een vriendelijke en rustige man. Vanaf kleine jongen hard gewerkt en trots op uw vak en op uw schip. Het schip dat nu als verhaal op doek is vastgelegd om ervoor te zorgen dat u vaker naar die fijne herinneringen van toen terug kan gaan.

Verhalen Schilderen

About the author

Sarah Creek (1964) is kunstenares en geboren in Friesland. Ze kwam door haar grootmoeder in aanraking met dementie. Wat deze ziekte met haar en de rest van de familie deed, is haar altijd blijven intrigeren. De keuze om te gaan werken in de ouderen zorg was dan ook een logische stap. Schilderen en schrijven waren een manier om haar ervaringen te delen. Verhalen Schilderen combineert beide en is een poging de lezer mee te nemen naar de herrinneringen van de ander – de ander van voordat men in de dikke mist van dementie verdwaalde.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Verhalen Schilderen - Eerst de mens, dan dementie

Author:

Sarah Creek

Category:

Stories

Number of pages:

80

Illustrated:

Yes

Format/size:

Hardcover A5

Release date:

25-03-2019

ISBN:

978-94-638-9148-6 / 9789463891486

Price:

€ 23,00

Language

Dutch