Onderweg naar het Oosten - Kennismaken met vrijmetselarij

Hotske Batteram

Category: Novels
  • (2)

€ 19,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het leven is een reis vol ontmoetingen. En bijzondere ontmoetingen kleuren je pad. In “Onderweg naar het Oosten” ontmoet Lisanne een vrijmetselaar. Maar wat is dat? “De vrijmetselarij?” Het duizelt haar van de vragen. Wat zit er achter de geheimen van de vrijmetselarij? En ligt de oorsprong in een ver verleden, bij de bouw van de tempel van Salomo? De zoektocht valt haar zwaar, ze staat er dan ook helemaal alleen voor, of toch niet? Uiteindelijk blijkt dat iedereen die zoekt, ook daadwerkelijk vindt.

From the book

‘En waar ga jij naar toe?’ vraagt ze. Zelf vertelt ze dat ze naar yoga gaat en omdat het nog steeds zo’n mooie nazomer is, gaat ze graag op de fiets. Ze merkt dat hij even wacht met antwoorden. Haar even taxeert met iets van bedachtzaamheid. In luttele seconden onderzoekt hij haar, op iets als vertrouwen. Het voelt niet als bekeken worden meer als toegelaten worden in zijn wereld.
‘Ik ga naar de loge, de ingang is iets verderop’, zegt hij. Haar vragende ogen en de korte stilte die valt, dwingt hem om iets meer te vertellen.
‘Ik ben vrijmetselaar. We hebben vanavond een bijeenkomst.’ Ze heeft er wel eens van gehoord, van de vrijmetselarij. Het is een geheim genootschap en alleen mannen kunnen zich aansluiten. Wat zonde, denkt ze, zo’n leuke man die bij een religie of een gemeenschap is aangesloten, waar vrouwen niet welkom zijn. Dat past toch tegenwoordig niet meer?
“Interessant” is het woord dat bij haar op komt en dat zegt ze dan ook.
‘Ik wil je wel wat meer vertellen’ zegt hij. ‘Als je dat wilt tenminste.’
Ze denkt snel na. ‘We kunnen volgende week een kop koffie gaan drinken’, stelt ze voor. Hij twijfelt even, maar een gesprek over de vrijmetselarij midden op straat kan natuurlijk niet.
Misschien kan Lisanne iets gebruiken voor Menszijn, het tijdschrift waar ze voor werkt. Een interview met iemand uit het genootschap, of zelfs een reportage over de geheimen, over de religie of over de wijsheid die verborgen is. In de geschiedenis zijn vaker oude geschriften teruggevonden. Oude teksten zitten vaak vol symboliek, net als de oude geschriften uit de Bijbel waar ook verborgen kennis in zit.

About the author

Hotske Batteram heeft al veel facetten van het schrijven ontdekt. Ze schreef jarenlang een wekelijkse column, heeft twee levensboeken geschreven en gaf kinderen schrijfles in creatief schrijven. Ze vindt het nu tijd voor een eigen boek. En als onderwerp kwam de vrijmetselarij op haar pad. Het onderwerp was er ineens! Wat volgde was een boeiende tijd van doelgericht onderzoeken en schrijven met veel passie. Het resultaat is een verhaal over ontmoetingen. Een bijzonder kennismaken met vrijmetselarij.

Reviews

2019-12-19 22:28:14 | By: Yvonne Zijp | Rating:
Een zoektocht, verpakt in een meeslepende roman, ik heb het in één adem uitgelezen en ben een stuk wijzer geworden over de Vrijmetselarij.

2019-07-05 15:37:58 | By: Henk Veenendaal | Rating:
Blij verrast ben ik door deze mooie novelle. Ik heb hem in één teug uit gelezen. Alles wat zij vertelt over de vrijmetselarij is precies zoals het is, en ik kan iedereen aanraden dit boek te lezen, zeker als je eens over die zweem van geheimzinnigheid heen wilt stappen. Dan zal je net als de hoofdpersoon bemerken dat er iets prachtigs achter de deuren van de loges is, met een eeuwenoude traditie. Dat spreekt nog steeds mensen aan, en de schrijfster schetst een mooi beeld van haar eigen zoektocht naar deze verborgen schatten. Ik leefde helemaal mee met de zoektocht en kwam verkwikt aan de andere kant weer boven.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Onderweg naar het Oosten - Kennismaken met vrijmetselarij

Author:

Hotske Batteram

Category:

Novels

Number of pages:

164

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

21-06-2019

ISBN:

978-94-6389-380-0 / 9789463893800

Price:

€ 19,99

Language

Dutch

Rating:

  • (2)