Tussen Kunst en Kader - Mijn belevenissen op kasteel het Nijenhuis 1974-2002

Albert Steenbergen

Category: Art, culture & music

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Met de voordeursleutel opent de schrijver voor de lezende bezoeker dit kasteel met zijn kunst, bewoners en personeel. Hij beschrijft de gebruiken, moeilijkheden en anekdotische gebeurtenissen die hem zijn bijgebleven. De ontwikkeling van verzamelaarwoning naar een professioneel museum wordt op boeiende wijze getoond.

Het voert de lezer mee in een rondleiding langs zijn dertigjarige carrière op kasteel het Nijenhuis. Zijn bijzondere relatie met de heer Hannema die zijn laatste jaren op het kasteel heeft doorgebracht maken het verhaal bijzonder interessant.

From the book

Ik herinner mij twee keer dat hij misbruik van zijn macht heeft proberen te maken. Hannema heeft niet gebogen, Gatacre wel.
Op eerst kerstdag ‘s avonds is, in de sfeervol met kaarsen verlichte eetkamer, voor Hannema en zijn gasten het kerstdiner begonnen. Het is er behoorlijk donker en George wil niet dat de hond Jeroen in de kamer aanwezig is. Hij is bang dat hij tijdens het bedienen van de gasten Jeroen niet zal opmerken en daardoor, met onze overvloedig gevulde schalen in zijn handen ten val zal komen. Hij heeft Hannema gewaarschuwd. Als de hond in de kamer is wordt er niet meer gediend. Na het voorgerecht en de soep laat Hannema Jeroen toch binnen. De tafelbel klinkt ten teken dat de soepborden uitgehaald kunnen worden en het hoofdgerecht ter tafel kan verschijnen. De keuken reageert niet op het signaal. Nog diverse keren zal er steeds luider en aanhoudender gebeld worden. Maar de hond blijft binnen en wij blijven buiten. George houdt voet bij stuk en ons blijft niets anders over dan solidair te zijn. Er zal niet meer gegeten worden die avond. Gelukkig voor de gasten staat er al wijn en champagne in de eetkamer klaar zodat het vast nog wel gezellig is geworden.
Er is nooit meer over dit incident gesproken. De volgende ochtend is iedereen weer fris en vrolijk aan het ontbijt verschenen. Niemand heeft er nog een woord aan vuil gemaakt.

About the author

Albert Steenbergen (1947) binnenschipper en museummedewerker heeft dertig jaar op en bij kasteel het Nijenhuis gewerkt en gewoond. Deze kunstzinnige omgeving heeft hem geïnspireerd tot het schrijven van verhalen en gedichtjes. Hij geniet nu van zijn pensioen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Tussen Kunst en Kader - Mijn belevenissen op kasteel het Nijenhuis 1974-2002

Author:

Albert Steenbergen

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

118

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

19-07-2019

ISBN:

978-94-638-9472-2 / 9789463894722

Price:

€ 18,50

Language

Dutch