Cover voorkant
De jongen van de slagerij - Een oorlogsverhaal
De jongen van de slagerij - Een oorlogsverhaal

De jongen van de slagerij - Een oorlogsverhaal

Maureen Smit

Category: Youth books
  • (9)

€ 20,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Schoorl, 1942. De oorlog is in volle gang. De vader van de twaalfjarige Johan wordt opgepakt zonder dat hij weet waarom. Hij blijft achter met zijn moeder en zusje. Johans vriend Elias is van Joodse afkomst en moet met zijn familie noodgedwongen onderduiken. Als het onderduikadres wordt verraden, weet Elias te vluchten. Hij vraagt Johan om hulp. Johan is bereid te helpen, maar tegen welke prijs?

Heden. De dertienjarige Sam komt wekelijks bij haar opa. Ze weet dat hij nooit heeft gesproken over zijn oorlogsverleden. Nieuwsgierig als ze is, begint ze vragen te stellen. Stukje bij beetje begint opa te vertellen. Maar Sam heeft het gevoel dat hij iets achterhoudt. Dan komt ze erachter dat hij een geheim met zich meedraagt dat schokkender blijkt te zijn dan ze aanvankelijk dacht.

From the book

Rechtop zit ik in mijn bed. Hoorde ik nou iets? Ik knip het nachtlampje aan en werp een blik op de wekker. Drie uur. Dan verstijf ik. Het lijkt wel alsof er iets tegen het raam tikt. Snel knip ik het licht uit en spring uit bed. Ik loop naar het raam en schuif voorzichtig het zwarte papier opzij. Mijn ogen scannen de achtertuin. Maar ik zie niets. Vreemd. Doodstil blijf ik nog een tijdje turen maar er is niets te zien. Ik stap mijn bed weer in. Als ik net in slaap ben gesukkeld schrik ik weer wakker. Heb ik me vergist of hoorde ik een tak kraken? Binnen een paar tellen sta ik voor het raam en schuif opnieuw het papier opzij. Dankzij het zwakke schijnsel van de maan kan ik de contouren zien van de struiken in de tuin met daarachter de binnenplaats. Weer zie ik niets, of toch wel? Achterin de tuin beweegt iets. Mijn ogen schieten heen en weer. Mijn hart bonst in mijn keel. Ik schrik op, weer een beweging. Half verscholen achter de grote esdoorn, zie ik iemand staan. Ik moet toch echt weten wie dat is. Op mijn tenen sluip ik de trap af en loop naar de keuken. Via het keukenraam is het zicht op de tuin goed. Ik schuif het gordijn open. En dan zie ik hem. Hij draagt een pet maar ik zie dat hij het is. Ik kan niet geloven dat hij er staat. Hoe is het mogelijk? Ik maak de achterdeur open. Angstig om zich heen kijkend komt hij mijn kant uit. Ik trek hem naar binnen en sluit snel de deur.

About the author

Maureen Smit schrijft graag gedichten en korte verhalen, maar houdt deze veelal voor zichzelf. Totdat het idee ontstond een jeugdroman te schrijven over een onderwerp waar ze veel affiniteit mee heeft, de Tweede Wereldoorlog. Zo is ‘De jongen van de slagerij’ ontstaan, geïnspireerd op familieverhalen uit de oorlog. Maureen woont met haar gezin in Sint Pancras.

Reviews

2021-06-17 21:03:23 | By: Anneke van Scheijen | Rating:
Een vlotte, boeiende schrijfstijl waardoor je alles voor je ziet en je helemaal het verhaal wordt ingezogen. Eigenlijk is het een kinderboek maar voor volwassenen dus ook boeiend. Het is goed dat het verleden en heden door elkaar lopen. Daardoor worden de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog heel wezenlijk/concreet.
Is dus ook heel geschikt voor groep 8 wanneer de Tweede Wereldoorlog behandeld wordt.

2021-01-30 22:30:03 | By: Esther Bronkhorst | Rating:
Wat een spannend boek! Je gaat helemaal mee met de hoofdrolspeler Johan. Zo beeldend geschreven dat je het meteen uit wil lezen en het brengt je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Mooi beeldend beschreven verhaal vol spanning, ontroerende momenten en onverwacht plot.

2020-05-26 22:49:15 | By: Cyrielle | Rating:
Onwijs spannend boek om te lezen. Zo'n interessant verhaal dat ik hem in een paar uurtjes uit had. Met een onverwachts verloop op het einde.

2020-04-26 20:13:49 | By: Carla Lanting | Rating:
Spannend en meeslepend boek. Erg goed geschreven door de auteur. In 1 ruk uitgelezen! Dit boek is zeker een aanbeveling voor scholen, goed boek voor kinderen in de hoogste groepen n.a.v. lessen over de Tweede Wereldoorlog. Een echte aanrader!

2020-03-05 12:28:57 | By: Yvonne | Rating:
Ik heb met veel interesse het boek gelezen. Heel levendig en pakkend geschreven. Een jeugdboek dat zeker ook een aanrader is voor volwassen lezers.

2020-03-05 16:17:37 | By: Sam Eindhoven | Rating:
Heel mooi geschreven boek! Als je het boek eenmaal hebt opgepakt kun je hem bijna niet meer wegleggen!

2019-10-10 11:39:32 | By: Jeanne Struik. | Rating:
Fantastisch boek goed geschreven over de tweede wereldoorlog. Moest in een adem uit!!

2019-10-08 12:29:43 | By: Monique Kooij | Rating:
Een prachtig verhaal over een jongen, genaamd Johan, tijdens de Tweede Wereldoorlog en nu in het heden als opa van Sam. Boeiend dat er nog verhalen geschreven worden over de Tweede Wereldoorlog zodat de jeugd van nu dit ook kan herbeleven. Er zijn nog maar weinig mensen in leven die iets over deze periode kunnen vertellen. Heel mooi en goed leesbaar geschreven!

2019-10-08 20:45:45 | By: Monique Kooij | Rating:
Een mooi geschreven boek over het leven van een jongen, genaamd Johan, tijdens de Tweede Wereldoorlog en het leven van dezelfde Johan in het heden als opa van Sam. Opa Johan heeft een geheim en Sam wil erachter komen wat opa verborgen houdt. Het is een spannend verhaal dat lekker weg leest. Erg mooi dat er nog boeken geschreven worden voor de jeugd van nu over de Tweede Wereldoorlog, omdat er nog maar weinig mensen hierover kunnen vertellen.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De jongen van de slagerij - Een oorlogsverhaal

Author:

Maureen Smit

Category:

Youth books

Number of pages:

162

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

27-09-2019

ISBN:

978-94-638-9628-3 / 9789463896283

Price:

€ 20,99

Language

Dutch

Rating:

  • (9)