Anekdoten uit het leven van een Surinaamse chirurg

John H de Bye

Category: Spirituality

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

John H de Bye werd in 1942 in Paramaribo geboren. Na de Middelbare school in Paramaribo doorlopen te hebben studeerde hij medicijnen in Nederland waar hij zich ook in de chirurgie specialiseerde. In 1974 keerde hij naar Suriname terug en vestigde zich als chirurg in Nickerie en later in het ‘s Lands Hospitaal in Paramaribo.

From the book

In den beginne was het stil. Duisternis heerste alom.
Toen, op zekere ochtend, deed dokter L. een keizersnede onder plaatselijke verdoving bij mijn moeder, want narcose was tijdens de tweede wereldoorlog in Suriname nauwelijks te bekomen, en het werd licht. Ik werd geboren.
Dat mijn eerste levensjaar niet zonder kleerscheuren verliep blijkt uit het feit dat mijn overbezorgde moeder en haar zus mij een lapje met alcohol (op aanraden van een oude buurvrouw) op het hoofd deden voor een snotneus. Toen ik raar begon te doen en mijn ogen wegdraaiden snelden ze naar de huisarts.
“Hij is gewoon dronken. Geef hem nog een sigaar en het feestje is compleet.”
Thuis speelde ik vaak onder een tafel en bij de naaimachine van mijn moeder, waardoor ik bijna geëlektrocuteerd werd. Dit kon net voorkomen worden door snel de stekker uit het stopcontact te trekken waarna ik de stroomdraad weer los kon laten.
Elke morgen zat ik vol belangstelling te kijken naar mijn vader die, gekleed in een pyjamabroek en een onderhemdje, zijn gezicht met scheerzeep insmeerde met een scheerkwast en dit daarna met een ouderwets scheermes weer verwijderde, gladgeschoren wangen achterlatend.
Mijn pa trok dan zijn militair uniform aan, want hij werkte toen bij de L.T.T, de Lands Telegraaf en Telefoondienst en alle werknemers van dat bedrijf waren in de tweede wereldoorlog bij het leger ingelijfd. Hij had de functie van Adjudant, de hoogste onderofficier en ging met de fiets naar het werk.
Vaak kwam mijn opa die apotheker was, op bezoek, die dan zittend aan het raam met zijn linkerhand op zijn hoofd krabde en bekende voorbijgangers met zijn rechterhand toezwaaide.

About the author

Als hobby bestudeerde John H. de Bye de genealogie (stamboomkunde) en de geschiedenis van Suriname. Eerder van zijn hand verschenen boeken zijn: Ter dood veroordeeld, Geloof hoop en liefde, Liefde in slavernij, Historische schetsen uit het Surinaamse Jodendom, Torarica de oude hoofdstad van Suriname en Op zoek naar het kordonpad.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Anekdoten uit het leven van een Surinaamse chirurg

Author:

John H de Bye

Category:

Spirituality

Number of pages:

122

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

03-01-2020

ISBN:

978-94-638-9885-0 / 9789463898850

Price:

€ 18,50

Language

Dutch