Ik gun jou de dood, maar alleen als je anders écht niet gelukkig kunt zijn - Mijn broers zoektocht naar geluk bracht hem verslaving en eindigde in zelfdoding

Nicole Rachel

Category: Health
  • (1)

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Door zijn negatieve zelfbeeld en een minderwaardigheidscomplex ontdekt Michel drugs. Vanaf dat moment bestaat zijn leven voor een groot deel uit verslaving, afkickpogingen, zelfmoordpogingen, depressies en allerlei behandelingen. Uiteindelijk vertelt Michel zijn familie dat hij zijn psychiater om ‘hulp bij zelfdoding’ gaat vragen. Het duurt nog lang voordat hij het verzoek officieel indient. Een zware periode voor hem, maar ook voor zijn ouders, zus en zwager. De relatie met zijn zus verloopt moeizaam. In Ik gun jou de dood, maar alleen als je anders écht niet gelukkig kunt zijn neemt zij je vanuit haar beleving mee in de onwerkelijke periode tot aan zijn dood. Ze deelt hierbij hun intense mailwisseling en de Whatsappjes die zij elkaar tot aan zijn dood sturen.

From the book

MEI 2015
“Jullie kunnen nog niet weg, we moeten nog iets vertellen...”

Al dik 25 jaar lang had ik een hekel aan dit soort aankondigingen. Opmerkingen als: “We moeten jullie wat vertellen”, “Er is iets met Michel” of “Bel ik erg ongelegen...?” lieten me altijd weer opnieuw schrikken. Dit keer kreeg ik meteen een heel vervelend gevoel in mijn buik. De stem van mijn vader klonk ernstig. Dennis en ik keken hem geschrokken aan, bleven zitten en wachten op wat er komen ging.

We zaten in de voortent en ik voelde de spanning van mijn ouders. Mijn vader begon te vertellen. “Schrik niet, hoor.” Ik keek naar mijn vader en zag dat hij zijn best deed de juiste woorden te vinden. “Een aantal weken geleden heeft Michel ons in bijzijn van zijn psychiater verteld dat hij haar om hulp bij zelfdoding heeft gevraagd en dat zij hem hier in zal steunen.” Er viel een grote stilte. We wisten niet wat te zeggen en geschrokken wachtten we op wat er nog meer ging komen.
“Hij is blijkbaar al acht jaar bij deze psychiater in behandeling en hij lijkt uitbehandeld. Zijn depressies en complexen blijven hem achtervolgen. Hij is erg ongelukkig en na al die jaren behandeling is er geen enkele verbetering gekomen. Hij zegt dat als wij hem vrolijk zien, dit een soort masker van hem is. Het is niet echt, hij doet alsof. Het enige dat hij nu nog gaat proberen, is shocktherapie. De verwachting is nu al dat dit niet zal gaan helpen, maar zijn psychiater wil wel kunnen zeggen dat er echt alles geprobeerd is wat er mogelijk is, voordat ze de definitieve stap naar zelfdoding zetten.” Er viel weer een grote stilte. “Eigenlijk weten we het al een tijdje. Jullie waren ook bij het gesprek met de psychiater uitgenodigd, maar we wilden jullie vakantie niet met slecht nieuws verpesten.”

Mijn broer wilde dus dood... Dood, omdat hij ongelukkig was en het hem op geen enkele manier lukte een beetje gelukkig te worden. Wat een onwerkelijk nieuws!

About the author

Nicole Rachel (1970) woont met haar man en twee honden in Breda. Naast wandelen, honden, reizen, muziek luisteren en concerten en evenementen bezoeken, stond iets creatiefs als schrijven eigenlijk nooit op haar hobbylijstje. Haar broer nam in februari 2018 in bijzijn van zijn ouders, zus en zwager na langdurig en uitzichtloos psychisch lijden afscheid van zijn leven. Na zijn overlijden lukte het Nicole een aantal maanden niet haar werk te doen. Schrijven voor haar broer over haar leven naast dat van haar broer bleek haar therapie. Zo is haar boek ontstaan.

Reviews

2019-10-22 14:35:34 | By: D.koreman | Rating:
In 1 ruk uitgelezen, ondanks het moeilijke onderwerp toch heel spannend en pakkend geschreven. Wat een bijzonder verhaal. Echt een aanrader dus.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Ik gun jou de dood, maar alleen als je anders écht niet gelukkig kunt zijn - Mijn broers zoektocht naar geluk bracht hem verslaving en eindigde in zelfdoding

Author:

Nicole Rachel

Category:

Health

Number of pages:

154

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

04-10-2019

ISBN:

978-94-6389-657-3 / 9789463896573

Price:

€ 19,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)