Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het evangelie naar de beschrijving van de apostel Paulus
Een interpretatie van de Romeinenbrief tegen de achtergrond van de relatie 'kerk en Israël' met een preek van Henk Vreekamp

Auteur

Wim Steller

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (5 reviews )
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een nieuwe vertaling van de brief aan de Romeinen. De auteur schrijft persoonlijke brieven aan de apostel Paulus waarin de relatie tussen het christelijke geloof en de joodse godsdienst centraal staat. Tijdens het lezen van de brieven leer je de auteur kennen en door de brontaalgerichte vertaling van het Bijbelboek ontdek je steeds meer van Paulus en zijn Romeinenbrief. Met dit werk hoopt de auteur tegemoet te komen aan de oproep van Henk Vreekamp (1943-2016) om de Romeinenbrief te herlezen tegen de achtergrond van ‘kerk en Israël’. Door de bijzondere vertaling en de briefvorm biedt dit boek een eigentijdse interpretatie van de Romeinenbrief.

Over de auteur

Wim Steller (1972) is geboren in Den Haag en heeft zijn jeugd doorgebracht in Waddinxveen. Hij is na de PABO werkzaam geraakt in het primair onderwijs op Urk. Hij is getrouwd en vader van drie zoons. Door de studie theologie is zijn interesse gewekt voor het jodendom en de relatie 'kerk en Israël'. Zijn zoektocht naar de wortels van het christelijk geloof heeft geleid tot het vertalen en interpreteren van de brief van de apostel Paulus aan de Romeinen. In deze zoektocht heeft het werk van Henk Vreekamp (1943-2016) een belangrijke rol gespeeld. Op dit moment is de auteur bezig met een promotietraject rondom het werk van Henk Vreekamp.

Productinformatie

ISBN
9789464684407 / 978-94-646-8440-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-02-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
254
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Paulus,

Voor de tweede keer vandaag. Nu weer verder over jouw brief. Wat een wijsheid om terug te grijpen op vader Abraham. Je kunt heel bewust zeggen ‘onze vader Abraham’. Want Abraham is jullie vader, maar door Gods belofte ook onze vader. Mooi hoe een en ander zo weer bij elkaar komt. Ik doel dan onder andere ook op de lezing uit de Torah van afgelopen week. De Parasja van deze week heet Lech Lecha en komt uit Beresjiet (= Genesis) 12-18. Het gedeelte in de boeken van Mozes dat handelt over Abraham. Abraham die de opdracht kreeg te gaan. Gaan naar een onbekend land (‘ongewende paden’ zou Ad den Besten zeggen). En hij ging. En in hem zullen alle geslachten van de aarde gezegend worden. Wat een belofte! En deze belofte ga jij nu toepassen in jouw situatie, Paulus!

Jij gaat terug naar het begin. Hoe was het ook al weer in onze geschiedenis? Is Abraham gevonden als een bijzonder geestelijk iemand of werd hij geroepen als een gewoon lichamelijk mens. Gewoon Abraham als Abram. Compleet mens, man met voorhuid. Zo werd hij geroepen als een heiden. God roept. God roept de volkeren.

Doordat ik dit schrijf, Paulus, komt het volgende in mij op en ik geef het maar weer… niet richting jou, maar wellicht lezen mijn broeders en zusters dit. Gelovigen uit de volkeren of gewoon mensen, religieus of niet-religieus.

Pas op, let op, denk ik nu. Trek niet de conclusie, zie je wel: Israël heeft geen aparte status. Het gaat om heidenen. Nee, dit is volgens mij niet wat Paulus zeggen wil. Israël is wel apart. Israël is het uitverkoren volk van God. Maar toch… God roept heidenen! Paulus bouwt zijn betoog op. Een betoog richting zijn broeders en zusters, dadelijk komen wij heidenen aan de beurt.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Wilma Veldman op 01-02-2024
Een verfrissende, niet alledaagse beschrijving van/dialoog tegen de achtergrond van de Romeinenbrief. Stemt tot nadenken.
door Judith op 02-02-2024
prachtig boek met inspirerende, begrijpelijke en authentieke theologische en filosofische inzichten
door Lub Kapitein op 02-02-2024
De fijn te lezen schrijfstijl en de openhartigheid van de schrijver laat een nieuw licht schijnen op de brieven van Paulus.
door Marsha op 06-02-2024
Het is een bijzonder, interessant boek.
door Gert-Jan Post op 10-02-2024
De persoonlijke vertaling maakt dat je andere (diepere) connecties maakt met woorden en zinnen die je in onze HSV anders leest. Verder is het boek interessant, omdat deze met je meereist het leven in voor een aantal weken / maanden waarop je net als een preek nog wat na mediteert, voordat je aan het volgende hoofdstuk begint.