Boeren, Bouwers en Buitenlui en de Enkhuizer Boerenhoek

Cees Kruk

Category: (Local) History

€ 21,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Ja, ja de Boerenhoek bestond immers naast een aantal boeren veelal uit land- en tuinbouwers. We noemen de namen van al die nijvere werkers daarom nu maar eens op in hoofdstuk negen. Een uitgelezen gelegenheid. Het is een erelijst! Evident dat de namen – en de mensen achter deze namen - anders worden vergeten. Bouwerlui, die zich een kromme rug en stijve ledematen hebben gewerkt. Ploeterend op een relatief klein lapje grond. Geloof maar dat daar in die polder ’Het Grootslag’ niet geringe prestaties zijn geleverd. Dat staat vast en daarom... Hulde!

From the book

Intussen aan De Oude Doelen voorbijgevaren, daarna omgekeerd en op de terugvaart gaan we voorbij de boerderij van de familie Heering (later familie Boeder), waar nu bootjesverhuurder Mos* zich heeft gevestigd.

En dan op de hoek de Bierdragersstal, helemaal vernieuwd... prachtig! Bovendien voor de Henkuzers hét bewijs voor de integratie van de vissers- en boerenhoek namelijk ‘Een Kat aan ’t Rad’.

Gelijk daarna weer onder zo’n mooi wit wandel- en fietsbruggetje door om uit te kijken over een brede, lange stadsgracht, het Handvastwater. Denk erom dat in de winters met ijs er hier spannende kortebaanwedstrijden* werden gehouden voor het Enkhuizer kampioenschap.

Direct al aan je rechterhand de voorkant van de zo net genoemde Bierdragersstal en een paar huizen verder een prachtig verbouwde boerderij. En daarnaast verschillende panden, waarvan de voormalige schuitenmakerij en helling van Van den Beldt wel het meest tot de verbeelding spreken. Na verbouwing waarbij veel authentieke details bewaard zijn gebleven zijn Pieter de Graaf en zijn vrouw Judith Albers er in 2005 gaan wonen. Even verder de theekoepel ‘Mijn Genoegen’, die een poosje ten onrechte ‘Ons Genoegen’ is genoemd. De laatste naam verdeelt het genoegen aanzienlijk beter, maar de eerste naam is - als oorspronkelijk - opnieuw op de woning aangebracht.

About the author

Na een actief, werkzaam leven kreeg Cees te maken met wat fysieke tegenslagen. Maar na deze kommer en kwel leek het hem echter niet aantrekkelijk om achter de geraniums te verdwijnen. Dus heeft hij zich met veel plezier aan het schrijven gezet. Genoten van en gesteund door van alles wat hij in hieraan voorafgaande perioden heeft gedaan en geleerd. Met name bij het schrijven van de trilogie ‘Een bloemrijke geschiedenis 1800-2000’ greep hij vrijwel elke bladzijde terug op zijn rijkgekleurde herinneringen, uitspraken, notities en plaatjes. En zo is ’t gekomen! Nu opgetogen de ganzenveer ter hand genomen om wat hij nog wist van Modderpomp tot Vlooienbuurtje neer te pennen. Prachtige herinneringen aan het heerlijke stadje Enkhuizen op de uiterste punt van ons mooie West-Friesland. Memoires over de Modderpomp, de buurt waar zijn wieg stond en waar hij nu – aan het einde van veel en velerlei - weer in de buurt terecht gekomen was. Daar zat hij te schrijven op een mooi plekje achter het raam van een ‘huis met aanleg tot vermaeck’, zoals het ergens in dit boekske onschuldig is getypeerd.

Wel even terug en omhoog gekeken ‘Eben-Haëzer’... zeer zeker reden tot dankbaarheid!

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Boeren, Bouwers en Buitenlui en de Enkhuizer Boerenhoek

Author:

Cees Kruk

Category:

(Local) History

Number of pages:

268

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

23-10-2020

ISBN:

978-94-640-3680-0 / 9789464036800

Price:

€ 21,99

Language

Dutch