Leven op z'n kop - Een heftig ervaringsverhaal over COVID-19

Jolanda Dantuma-Veldkamp

Category: Health
  • (6)

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Jolanda Dantuma heeft in maart 2020 COVID-19 gekregen en vervolgens een heftige tijd doorgemaakt. Eerst heeft ze drie weken op de intensive care gelegen. Daarna volgde voor haar nog een lang traject van vele weken op een verpleegafdeling en vervolgens verbleef ze nog een aantal weken in een revalidatiecentrum. Om daarna het leven thuis weer op te pakken was vervolgens nog niet zo gemakkelijk. Het was bijvoorbeeld lastig voor Jolanda om zich te kunnen uiten, omdat drie keer een beademingsbuis ingebracht was via haar keel en daardoor haar stem het niet meer deed. Jolanda beschrijft naast alle fysieke problemen ook het mentale gedeelte waar ze mee worstelde. Het is een aangrijpend ervaringsverhaal over bijna-dood zijn, vertwijfeling, angst, verdriet, hoop, kracht, moed en doorzettingsvermogen.

From the book

Omdat ik niet kon praten, bleef het leven zwaar voor mij. Ik was vaak zo verdrietig. Waarom duurde het allemaal zo lang? Ik kon helemaal niks meer en ik voelde me ellendig. Ik voelde me zo slap en ziek en had lang niet altijd puf om wat anders te doen dan gewoon te liggen. Waarom kon ik niet meer eten? Waarom kon ik niet meer normaal ademen? Waarom kon ik niet meer naar het toilet? Waarom bleef ik zo slapjes? Waarom kon ik niet meer normaal Jolanda zijn? De zorgverleners en Willem maakten zich zorgen om mij, maar bleven mij ondersteunen. Ik had er soms wel moeite mee om dit te accepteren. Ze zagen mijn verdriet en deden alles om mij weer vrolijk te krijgen. Door de steun van alle professionals en Willem ging ik met hele kleine stapjes vooruit, maar soms ook weer wat achteruit. 17 april 2020, app-bericht van Willem aan zijn broer Jouke: Eigenlijk hetzelfde beeld als gisteren. Nog steeds koorts, variërend tussen 38,2 en 38,7. Jolanda lag er wel ontspannen bij en sloeg de ogen wel wat meer op dan gisteren, maar zakte dan ook snel weer weg in een oppervlakkige slaap. De fysiotherapeut is vandaag ook weer geweest. Jolanda heeft (met de tillift) even op de stoel gezeten. Dat ging goed, maar was wel inspannend. Ze proberen Jolanda nu wel steeds meer te verticalisering, zoals ze dat noemen. Er is nog geen uitslag van de kweek. Het is echt te hopen dat de koorts wat minder wordt. Ik voelde me vaak zo ellendig en moe. Het was voor mij zo confronterend dat ik niks meer kon en zo moe was. Het slijm liep uit mijn mond en het snot uit mijn neus. Ze hadden wel zakdoekjes voor mij neergelegd, maar ik kon nog niet zo gemakkelijk bewegen. Als ik dan uiteindelijk een zakdoekje had kunnen pakken, viel het regelmatig weer op de grond. Wat was dat altijd balen. Ik wilde het graag zo goed mogelijk doen.

About the author

Jolanda Dantuma (1964) is geboren in Eerbeek en woont sinds een aantal jaren in Ommen met haar man Willem en hond Doedle. In maart 2020, meteen aan het begin van de coronapandemie, kreeg Jolanda COVID-19 en dat heeft haar leven, zowel fysiek als mentaal, flink op z'n kop gezet. Jolanda heeft in 2021 haar ervaringen op schrift gesteld en dat is een heftig ervaringsverhaal geworden van bijna-dood zijn, vertwijfeling, angst, verdriet, hoop, kracht, moed en doorzettingsvermogen. In het boek zijn ook medische verslagen en app-berichten tussen Willem en zijn broer Jouke opgenomen. Hiermee is het een compleet verhaal geworden waarin bijna 'alles' beschreven is over een ernstige covid-infectie en de gevolgen daarvan. Het zou voor Jolanda waardevol zijn als dit boek tot steun kan zijn voor lotgenoten en bij iedereen tot meer begrip zou kunnen leiden over de mogelijk langdurende gevolgen van covid.

Reviews

2022-08-09 17:14:37 | By: Thea | Rating:
Ik vind het boek mooi geschreven indrukwekkend en aangrijpend wat Jolanda mee heeft gemaakt en eerlijk over alles vertelt

2022-08-02 22:07:43 | By: Karin | Rating:
Een realistisch verhaal over de, door het Covid 19 virus, kwetsbare periode in Jolanda haar leven. De bijbehorende emoties waren voor mij als schoonzus, bij het lezen, net als toen die tijd, weer goed voelbaar. Je hebt knap beschreven wat je zelf hebt meegemaakt en wat de gevolgen daarvan in jouw leven zijn. De medische verslagen ondersteunen het indrukwekkende verhaal.

2022-07-21 12:11:51 | By: Tinkel | Rating:
Ik kon me niet voorstellen wat een ongelofelijk vertrouwen en inspanning herstel eist van zoveel betrokkenen. Heel mooi geschreven, makkelijk leesbaar en waargebeurd!

2022-07-16 23:13:57 | By: Jouke | Rating:
Een onschuldig griepje is Covid niet. Wat moet een mens soms wat mee maken en doorstaan. En ondanks dat ik op de zijlijn het destijds meemaakte las ik nu de onmacht en het niet begrijpen van waarom. Ze durfde zelfs haar eigen relatie, welke steeds meer onder druk kwam te staan, te beschrijven.
Een hard relaas en toch mooi beschreven.


2022-07-14 20:09:34 | By: Susan | Rating:
Het is een heftig boek. Duidelijk uitgelegd wat COVID met Jolanda heeft gedaan. Blijft moeilijk voor te stellen voor iemand die niet zo ziek is geweest (afkloppen?).
Knap om op papier te zetten hoe ziek je bent geweest, je gevoeld hebt, de zelfmoordneigingen en de relatie met Willem.
Ondanks de zwaarte van het onderwerp leest het boek prettig. Mede omdat er een afwisseling is van hoe Jolanda zich voelt, de appjes met Willem en de medische terugkoppelingen (deze zijn voor een leek inderdaad wel veel).

2022-07-13 12:32:05 | By: Willem Dantuma | Rating:
Trots dat Jolanda haar ervaringen op schrift heeft weten te zetten en bijzonder dat het nu ook uitgegeven is. Als partner heb ik het grootste gedeelte van het verhaal van nabij mogen meemaken, maar wat blijft het heftig als je alles achter elkaar leest. Het is een indrukwekkend verhaal en geeft een totaalbeeld van een ernstige corona-infectie in de begintijd van de pandemie in 2020.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Leven op z'n kop - Een heftig ervaringsverhaal over COVID-19

Author:

Jolanda Dantuma-Veldkamp

Category:

Health

Number of pages:

134

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

01-07-2022

ISBN:

978-94-645-0704-1 / 9789464507041

Price:

€ 19,50

Language

Dutch

Rating:

  • (6)