Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Leven op z'n kop
Een heftig ervaringsverhaal over COVID-19

Auteur

Jolanda Dantuma-Veldkamp

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,9 / 5 (9 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Jolanda Dantuma heeft in maart 2020 COVID-19 gekregen en vervolgens een heftige tijd doorgemaakt. Eerst heeft ze drie weken op de intensive care gelegen. Daarna volgde voor haar nog een lang traject van vele weken op een verpleegafdeling en vervolgens verbleef ze nog een aantal weken in een revalidatiecentrum. Om daarna het leven thuis weer op te pakken was vervolgens nog niet zo gemakkelijk. Het was bijvoorbeeld lastig voor Jolanda om zich te kunnen uiten, omdat drie keer een beademingsbuis ingebracht was via haar keel en daardoor haar stem het niet meer deed. Jolanda beschrijft naast alle fysieke problemen ook het mentale gedeelte waar ze mee worstelde. Het is een aangrijpend ervaringsverhaal over bijna-dood zijn, vertwijfeling, angst, verdriet, hoop, kracht, moed en doorzettingsvermogen.

Over de auteur

Jolanda Dantuma (1964) is geboren in Eerbeek en woont sinds een aantal jaren in Ommen met haar man Willem en hond Doedle. In maart 2020, meteen aan het begin van de coronapandemie, kreeg Jolanda COVID-19 en dat heeft haar leven, zowel fysiek als mentaal, flink op z'n kop gezet. Jolanda heeft in 2021 haar ervaringen op schrift gesteld en dat is een heftig ervaringsverhaal geworden van bijna-dood zijn, vertwijfeling, angst, verdriet, hoop, kracht, moed en doorzettingsvermogen. In het boek zijn ook medische verslagen en app-berichten tussen Willem en zijn broer Jouke opgenomen. Hiermee is het een compleet verhaal geworden waarin bijna 'alles' beschreven is over een ernstige covid-infectie en de gevolgen daarvan. Het zou voor Jolanda waardevol zijn als dit boek tot steun kan zijn voor lotgenoten en bij iedereen tot meer begrip zou kunnen leiden over de mogelijk langdurende gevolgen van covid.

Productinformatie

ISBN
9789464507041 / 978-94-645-0704-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-07-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
134
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Omdat ik niet kon praten, bleef het leven zwaar voor mij. Ik was vaak zo verdrietig. Waarom duurde het allemaal zo lang? Ik kon helemaal niks meer en ik voelde me ellendig. Ik voelde me zo slap en ziek en had lang niet altijd puf om wat anders te doen dan gewoon te liggen. Waarom kon ik niet meer eten? Waarom kon ik niet meer normaal ademen? Waarom kon ik niet meer naar het toilet? Waarom bleef ik zo slapjes? Waarom kon ik niet meer normaal Jolanda zijn? De zorgverleners en Willem maakten zich zorgen om mij, maar bleven mij ondersteunen. Ik had er soms wel moeite mee om dit te accepteren. Ze zagen mijn verdriet en deden alles om mij weer vrolijk te krijgen. Door de steun van alle professionals en Willem ging ik met hele kleine stapjes vooruit, maar soms ook weer wat achteruit. 17 april 2020, app-bericht van Willem aan zijn broer Jouke: Eigenlijk hetzelfde beeld als gisteren. Nog steeds koorts, variërend tussen 38,2 en 38,7. Jolanda lag er wel ontspannen bij en sloeg de ogen wel wat meer op dan gisteren, maar zakte dan ook snel weer weg in een oppervlakkige slaap. De fysiotherapeut is vandaag ook weer geweest. Jolanda heeft (met de tillift) even op de stoel gezeten. Dat ging goed, maar was wel inspannend. Ze proberen Jolanda nu wel steeds meer te verticalisering, zoals ze dat noemen. Er is nog geen uitslag van de kweek. Het is echt te hopen dat de koorts wat minder wordt. Ik voelde me vaak zo ellendig en moe. Het was voor mij zo confronterend dat ik niks meer kon en zo moe was. Het slijm liep uit mijn mond en het snot uit mijn neus. Ze hadden wel zakdoekjes voor mij neergelegd, maar ik kon nog niet zo gemakkelijk bewegen. Als ik dan uiteindelijk een zakdoekje had kunnen pakken, viel het regelmatig weer op de grond. Wat was dat altijd balen. Ik wilde het graag zo goed mogelijk doen.

Reviews (9)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Willem Dantuma op 13-07-2022
Trots dat Jolanda haar ervaringen op schrift heeft weten te zetten en bijzonder dat het nu ook uitgegeven is. Als partner heb ik het grootste gedeelte van het verhaal van nabij mogen meemaken, maar wat blijft het heftig als je alles achter elkaar leest. Het is een indrukwekkend verhaal en geeft een totaalbeeld van een ernstige corona-infectie in de begintijd van de pandemie in 2020.
door Susan op 14-07-2022
Het is een heftig boek. Duidelijk uitgelegd wat COVID met Jolanda heeft gedaan. Blijft moeilijk voor te stellen voor iemand die niet zo ziek is geweest (afkloppen😉).
Knap om op papier te zetten hoe ziek je bent geweest, je gevoeld hebt, de zelfmoordneigingen en de relatie met Willem.
Ondanks de zwaarte van het onderwerp leest het boek prettig. Mede omdat er een afwisseling is van hoe Jolanda zich voelt, de appjes met Willem en de medische terugkoppelingen (deze zijn voor een leek inderdaad wel veel).
door Jouke op 16-07-2022
Een onschuldig griepje is Covid niet. Wat moet een mens soms wat mee maken en doorstaan. En ondanks dat ik op de zijlijn het destijds meemaakte las ik nu de onmacht en het niet begrijpen van waarom. Ze durfde zelfs haar eigen relatie, welke steeds meer onder druk kwam te staan, te beschrijven.
Een hard relaas en toch mooi beschreven.


door Tinkel op 21-07-2022
Ik kon me niet voorstellen wat een ongelofelijk vertrouwen en inspanning herstel eist van zoveel betrokkenen. Heel mooi geschreven, makkelijk leesbaar en waargebeurd!
door Karin op 02-08-2022
Een realistisch verhaal over de, door het Covid 19 virus, kwetsbare periode in Jolanda haar leven. De bijbehorende emoties waren voor mij als schoonzus, bij het lezen, net als toen die tijd, weer goed voelbaar. Je hebt knap beschreven wat je zelf hebt meegemaakt en wat de gevolgen daarvan in jouw leven zijn. De medische verslagen ondersteunen het indrukwekkende verhaal.
door Thea op 09-08-2022
Ik vind het boek mooi geschreven indrukwekkend en aangrijpend wat Jolanda mee heeft gemaakt en eerlijk over alles vertelt
door Fimke Jongebloed op 16-08-2022
Ik moest het 2 x lezen. De 1e x is er zoveel dat er gebeurd. Dat moest ik eerst even verwerken. Daarna nog een 2e x gelezen. Heel goed om te lezen wat het met je doet wanneer je uit je dagelijkse beslommeringen wordt gerukt en na een levensbedreigende situatie zo'n zwaar herstel traject in gaat.
Zeer persoonlijk geschreven, maar zeker ook geschikt voor zorgverleners en anderen die een soortgelijk traject meemaken. Knap van Jolanda (en Willem) om zo open over deze periode te zijn. Het grijpt je als lezer vast en laat je eerst niet meer los.
door Monique op 21-08-2022
Wat een indrukwekkend boek is dit! Lieve oud collega zo ziek geweest en wat eerlijk geschreven. Het kwam echt binnen.
door Lucie op 06-10-2022
Wat een aangrijpend verhaal.
Ik werd er emotioneel van hoe Jolanda heeft gevochten voor haar leven en wat het met jou doet zowel geest als lichaam.
Duidelijk verwoord! Een boek wat mij enorm aangreep!
Idd het leven op z'n kop.
Respect voor jou lieve krachtige Jolanda!