Cover voorkant
Feniks
Feniks

Feniks

Hengameh Verga

Category: Biographies
  • (2)

€ 22,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hengameh, een Iraans meisje, groeit op in Teheran in een gezin met drie kinderen. Tot haar vijfde is ze redelijk gelukkig, maar nadat het gezin verhuist naar Mashhad ervaart ze pas hoe gewelddadig haar moeder is. Hengameh wordt door haar mishandeld, maar haar oudere zus en jongere broertje niet. Ze vraagt zich af waarom dat is?

De gruwelijkheden nemen toe als Khomeini de macht in Iran heeft overgenomen en er een oorlog uitbreekt tussen Iran en Irak. Haar moeder wordt een fanatiek aanhanger van het religieuze regime en raakt de weg volledig kwijt. Hengameh’s vader is vrachtwagenchauffeur en veel op reis. Hij weet niet wat zich tijdens zijn afwezigheid thuis allemaal afspeelt. Zijn broer Hassan, Hengameh’s lievelingsoom, en haar opa wel. Zij informeren haar vader regelmatig over de mishandelingen, maar haar vader grijpt niet in. Niemand grijpt in met alle gevolgen van dien.

Hengameh beschrijft op zeer aangrijpende wijze haar leven vanaf haar vijfde levensjaar tot het moment dat ze zelf moeder wordt. Ze zet alles op alles om te vluchten uit Iran.

From the book

Op de hellingen van de bergen van Shemiran, aan de voet van de prachtige berg Damavand ligt de wereldberoemde hoofdstad Teheran. De stad met meer dan dertien miljoen inwoners is een relatief jonge stad en bestaat nog maar tweehonderd jaar. Toen ik werd geboren kende de stad nog maar vier miljoen inwoners.
Aan Teheran zijn veel bijnamen toegekend, zoals de vierseizoenenstad door haar hete zomers, ijskoude winters, de korte lentes en herfsten.
Behalve vierseizoenstad wordt Teheran ook wel plataanstad genoemd. Langs de vele straten staan aan weerszijden van de weg prachtige oude platanen, waaraan de stad ook deze bijnaam heeft te danken.
De centrale ligging en de economische bloei van Teheran hebben grote aantallen migranten aangetrokken uit andere Iraanse steden. Daardoor ontstond er een multiculturele samenleving die een andere bijnaam, de stad van de 72 naties rechtvaardigt. Volgens mij is er geen stad in de wereld waaraan zoveel bijnamen zijn toegekend.
De bevolking is overwegend jong en goed opgeleid. In de jaren zeventig verbleven veel Iraanse studenten in Amerika om aan universiteiten te studeren. Bijna iedereen keerde terug om hun opgedane kennis in Iran toe te passen. Na 1979 keerden nog maar 10% van de studenten huiswaarts. Ze wilden ontvluchten aan het regime van Khomeini. Daarnaast vroegen ook veel Iraniërs asiel aan tijdens de oorlog tussen Iran en Irak.
In 2016 kwam er een tweede golf van asielaanvragen. Maar liefst 70.000 Iraniërs voelden zich sociaal en politiek onderdrukt en waren bang dat ze zouden worden vervolgd. Vanaf 1980 hebben meer dan een miljoen Iraniërs in verschillende landen asiel aangevraagd. Aan iets minder dan de helft werd de status vluchteling toegekend. Ik behoorde tot een van hen.

About the author

Reviews

2022-09-30 21:44:29 | By: Juli | Rating:
This book is one you don’t put down once you started. Deep, shocking but full of hope, optimism and destiny. An inspiration for sharing trauma and overcoming a dark past.

2022-09-22 18:41:05 | By: Noor | Rating:
Beautifully written. It really is difficult to put this book down. Incredibly traumatic but at the same time full of energy and determination to live life to the full. Must read!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Feniks

Author:

Hengameh Verga

Category:

Biographies

Number of pages:

292

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

17-06-2022

ISBN:

978-94-645-0640-2 / 9789464506402

Price:

€ 22,99

Language

Dutch

Rating:

  • (2)