Feniks
- Auteur
-
Hengameh Verga
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Biografieën
- Reviews
- 5,0 / 5 (2 reviews )
- Prijs
- € 23 ,50
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
past door brievenbus
(Nederland en België)
Samenvatting
Hengameh, een Iraans meisje, groeit op in Teheran in een gezin met drie kinderen. Tot haar vijfde is ze redelijk gelukkig, maar nadat het gezin verhuist naar Mashhad ervaart ze pas hoe gewelddadig haar moeder is. Hengameh wordt door haar mishandeld, maar haar oudere zus en jongere broertje niet. Ze vraagt zich af waarom dat is?
De gruwelijkheden nemen toe als Khomeini de macht in Iran heeft overgenomen en er een oorlog uitbreekt tussen Iran en Irak. Haar moeder wordt een fanatiek aanhanger van het religieuze regime en raakt de weg volledig kwijt. Hengameh’s vader is vrachtwagenchauffeur en veel op reis. Hij weet niet wat zich tijdens zijn afwezigheid thuis allemaal afspeelt. Zijn broer Hassan, Hengameh’s lievelingsoom, en haar opa wel. Zij informeren haar vader regelmatig over de mishandelingen, maar haar vader grijpt niet in. Niemand grijpt in met alle gevolgen van dien.
Hengameh beschrijft op zeer aangrijpende wijze haar leven vanaf haar vijfde levensjaar tot het moment dat ze zelf moeder wordt. Ze zet alles op alles om te vluchten uit Iran.
Productinformatie
- ISBN
- 9789464506402 / 978-94-645-0640-2
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 17-06-2022
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Biografieën
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 292
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Ja
Inkijk
Op de hellingen van de bergen van Shemiran, aan de voet van de prachtige berg Damavand ligt de wereldberoemde hoofdstad Teheran. De stad met meer dan dertien miljoen inwoners is een relatief jonge stad en bestaat nog maar tweehonderd jaar. Toen ik werd geboren kende de stad nog maar vier miljoen inwoners.
Aan Teheran zijn veel bijnamen toegekend, zoals de vierseizoenenstad door haar hete zomers, ijskoude winters, de korte lentes en herfsten.
Behalve vierseizoenstad wordt Teheran ook wel plataanstad genoemd. Langs de vele straten staan aan weerszijden van de weg prachtige oude platanen, waaraan de stad ook deze bijnaam heeft te danken.
De centrale ligging en de economische bloei van Teheran hebben grote aantallen migranten aangetrokken uit andere Iraanse steden. Daardoor ontstond er een multiculturele samenleving die een andere bijnaam, de stad van de 72 naties rechtvaardigt. Volgens mij is er geen stad in de wereld waaraan zoveel bijnamen zijn toegekend.
De bevolking is overwegend jong en goed opgeleid. In de jaren zeventig verbleven veel Iraanse studenten in Amerika om aan universiteiten te studeren. Bijna iedereen keerde terug om hun opgedane kennis in Iran toe te passen. Na 1979 keerden nog maar 10% van de studenten huiswaarts. Ze wilden ontvluchten aan het regime van Khomeini. Daarnaast vroegen ook veel Iraniërs asiel aan tijdens de oorlog tussen Iran en Irak.
In 2016 kwam er een tweede golf van asielaanvragen. Maar liefst 70.000 Iraniërs voelden zich sociaal en politiek onderdrukt en waren bang dat ze zouden worden vervolgd. Vanaf 1980 hebben meer dan een miljoen Iraniërs in verschillende landen asiel aangevraagd. Aan iets minder dan de helft werd de status vluchteling toegekend. Ik behoorde tot een van hen.