Cover voorkant
In het gouden spoor van Patagonië
In het gouden spoor van Patagonië

In het gouden spoor van Patagonië

Rein Remaut

Category: Travel

€ 19,45

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Argentinië presenteert zich als een land vol tegenstrijdigheden: Buenos Aires, met zijn blik gericht op het oude continent, Europa; het binnenland, gericht naar zichzelf in volle ontplooiing. Wat drijft mensen om een nieuw land te bevolken? Dit boek probeert de voetsporen te volgen van de goudzoekers in Patagonië. Patagonië, het einde van de wereld, het begin van een nieuw leven. Voor vele Europeanen is dit een totaal onbekende streek, hoewel de geschiedenis verbonden is met die van Europa.

From the book

In 1520 strandt Magelaan na muiterij en rebellie op de Patagonische kust. Hij komt oog in oog, eigenlijk oog op borst, te staan met de locale bevolking. Reuze kerels van gemiddeld 1.80m. Magelaan noemt hen: Patagon. Waardoor dit stukje van de wereldbol zijn naam krijgt: Patagonië. Of het woord Patagon verwijst naar de grootte van zijn bewoners of Magelaan het uit de middeleeuwse literatuur heeft gehaald is nog een twistpunt. Ten tijde van Magelaan werd er in de literatuur een monster beschreven dat Patagon heette. Ook in Vlaanderen bestond er in die tijd een Patacon: een blikken muntstuk uitgegeven in 1600. De indianen die hij als Patagones bestempelde, waren Tehuelches en Ona's. De Ona's bewoonden Tierra del Fuego, de Tehuelches het uiterste puntje van het vaste land. In de tijd van en na Magelaan werd hun lucratieve bezigheid het redden van schipbreukelingen. De indianen hielpen hen het gure klimaat te overleven en brachten hen naar de bewoonde wereld: Chili. Na Magelaan sturen de Spanjaarden nog geregeld expedities naar deze streek. De zee-engte aan de straat van Magelaan was behoorlijk gevaarlijk, net als de Kaap Hoorn, zodat de indianen hun handen vol hadden. Veel matrozen komen nooit meer terug of vond men veel later weer in Chili, waar ze wilde geruchten rondstrooiden. Hun verhalen over gouden stranden en paradijselijke velden kleurden de saaie nachten rond het kampvuur. Al gauw groeiden er legendes over geheimzinnige oorden en verborgen steden.

About the author

"Ergens halverwege vorige eeuw keek ik om me heen, nieuwsgierig naar de wereld waarin ik beland was. In 1998 maak ik een bocht van 180 graden in mijn leven en kwam ergens in Argentinië terecht. In de sporen van een goudzoeker besnuffelde ik dit land. Dit boek is het resultaat van mijn tocht door open vlaktes, gejaagd door de wind. Meestal wordt de geschiedenis geschreven door de overwinnaars, hier echter kun je de geschiedenis lezen in de voetsporen van de goudzoekers."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

In het gouden spoor van Patagonië

Author:

Rein Remaut

Category:

Travel

Number of pages:

144

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

29-12-2007

ISBN:

978-90-883-4213-4 / 9789088342134

Price:

€ 19,45

Language

Dutch