Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

In het gouden spoor van Patagonië

Auteur

Rein Remaut

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Argentinië presenteert zich als een land vol tegenstrijdigheden: Buenos Aires, met zijn blik gericht op het oude continent, Europa; het binnenland, gericht naar zichzelf in volle ontplooiing. Wat drijft mensen om een nieuw land te bevolken? Dit boek probeert de voetsporen te volgen van de goudzoekers in Patagonië. Patagonië, het einde van de wereld, het begin van een nieuw leven. Voor vele Europeanen is dit een totaal onbekende streek, hoewel de geschiedenis verbonden is met die van Europa.

Over de auteur

"Ergens halverwege vorige eeuw keek ik om me heen, nieuwsgierig naar de wereld waarin ik beland was. In 1998 maak ik een bocht van 180 graden in mijn leven en kwam ergens in Argentinië terecht. In de sporen van een goudzoeker besnuffelde ik dit land. Dit boek is het resultaat van mijn tocht door open vlaktes, gejaagd door de wind. Meestal wordt de geschiedenis geschreven door de overwinnaars, hier echter kun je de geschiedenis lezen in de voetsporen van de goudzoekers."

Productinformatie

ISBN
9789088342134 / 978-90-883-4213-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
29-12-2007
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
144
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

In 1520 strandt Magelaan na muiterij en rebellie op de Patagonische kust. Hij komt oog in oog, eigenlijk oog op borst, te staan met de locale bevolking. Reuze kerels van gemiddeld 1.80m. Magelaan noemt hen: Patagon. Waardoor dit stukje van de wereldbol zijn naam krijgt: Patagonië. Of het woord Patagon verwijst naar de grootte van zijn bewoners of Magelaan het uit de middeleeuwse literatuur heeft gehaald is nog een twistpunt. Ten tijde van Magelaan werd er in de literatuur een monster beschreven dat Patagon heette. Ook in Vlaanderen bestond er in die tijd een Patacon: een blikken muntstuk uitgegeven in 1600. De indianen die hij als Patagones bestempelde, waren Tehuelches en Ona's. De Ona's bewoonden Tierra del Fuego, de Tehuelches het uiterste puntje van het vaste land. In de tijd van en na Magelaan werd hun lucratieve bezigheid het redden van schipbreukelingen. De indianen hielpen hen het gure klimaat te overleven en brachten hen naar de bewoonde wereld: Chili. Na Magelaan sturen de Spanjaarden nog geregeld expedities naar deze streek. De zee-engte aan de straat van Magelaan was behoorlijk gevaarlijk, net als de Kaap Hoorn, zodat de indianen hun handen vol hadden. Veel matrozen komen nooit meer terug of vond men veel later weer in Chili, waar ze wilde geruchten rondstrooiden. Hun verhalen over gouden stranden en paradijselijke velden kleurden de saaie nachten rond het kampvuur. Al gauw groeiden er legendes over geheimzinnige oorden en verborgen steden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek