Cover voorkant
Puber in oorlogstijd
Puber in oorlogstijd

Puber in oorlogstijd

Ruud Kats

Category: Young Adult
  • (10)

€ 22,15

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In mei 1940 wordt Joris elke seconde dieper de wereld van oorlog ingezogen. Zijn drang om tegen de bezetter van zijn land in verzet te komen en het zoeken naar en geworstel met zijn ontluikende homoseksualiteit, tekenen zijn ontwikkeling naar volwassenheid. Een hopeloze verliefdheid op zijn buurjongen maakt zijn puberteit heftig en ingewikkeld. Ongewild speelt hij een belangrijke rol in de bevrijding van zijn dorp, wat hem bijna zijn leven kost. Tijdens het eerste lustrum van een bevrijd Nederland lost hij volkomen onverwacht een belofte in, gegeven in het zwartste deel van zijn leven.

From the book

Ineens veerde hij op. Hij zag hoe zijn vader verbleekte en trilde over zijn hele lichaam. Vader legde de hoorn langzaam neer, terwijl zijn gezicht angst en ongeloof uitstraalde. Joris sprong overeind.
‘Wat is er?’ Dit was voor het eerst dat hij zijn vader zo zag. Vader maakte een indruk van paniek. Hij voelde dat het goed mis was. Snel liep hij naar zijn vader, greep hem stevig bij de schouders. ‘Hé pa, kom op, wat is er?’ Vader fluisterde:
‘We moeten weg, we moeten onderduiken, ze komen ons arresteren’, zei Herman. Ze zoeken een hoge Engelse officier en denken dat die bij Harmsen zit, maar ze komen ook hier kijken en ze zullen ons als buren ook ondervragen.’ Moeder begon te huilen en zei half stotterend:
‘Snel de auto in en kleding pakken en eten...’ Vader schudde zijn hoofd. Op dat ene moment leek hij wel tien jaar ouder geworden, vond Joris.
‘Dat heeft geen zin, moeder, ze hebben alle wegen al afgesloten en zijn onderweg naar Harmsen en naar ons.’ Joris wist wat hem te doen stond en zei met een toon die geen tegenspraak duldde:
‘Moeder, niet huilen, pak snel wat eten en kleding en breng dat binnen enkele minuten naar de wijnkelder. Vader kom mee.’ Hij sleurde zijn vader, die nog verdoofd was door de boodschap en die de woorden van zijn zoon amper kon begrijpen, de deur door naar de wijnkelder. Zo snel hij kon stak Joris de pin op zijn plaats en draaide de bodem van de oude wijnpers omhoog. Vader keek hem verbijsterd aan.
‘Waar ben je mee bezig? We kunnen ons niet in een pers verstoppen.’ Joris bleef onverstoorbaar ondanks de spanning:
‘Nee pa, dit is heel wat anders, je zult die gekke opa van je en die bouwers uit de zestiende eeuw nog dankbaar zijn.’

About the author

"Als naoorlogs kind (1947) heb ik veel meegekregen over de tweede wereldoorlog. Ik ben hierover gaan schrijven toen ik nog bij mijn vrouw en kinderen woonde en mijn coming-out beleefde, twee aspecten die mijn leven op een bijzondere wijze hebben getekend. In deze roman wil ik beide elementen, oorlog en coming-out, verbinden. De hoofdpersoon gaat op zoek naar zichzelf en worstelt met zijn rol in de wereld van oorlog en chaos waarin hij leeft."

Reviews

2016-06-14 22:56:06 | By: Ingeborg van der Woerd-Crum | Rating:
Onze dochter was al zo enthousiast over het boek. Dus ik was heel erg benieuwd wat ik ervan zou vinden. Ik heb haar in de dagen dat ik het boek las een aantal keren gezegd “Je hebt gelijk, wat een mooi boek!”

De onzekerheid bij het bewust worden van homoseksuele gevoelens van de hoofdpersoon wordt op een realistisch wijze weergegeven.

Daarnaast is het boek ook nog echt spannend en sfeervol.


2015-12-28 23:23:24 | By: Niniek Addink | Rating:
wow, wat een mooi boek, ik had het gevoel of ik alles zelf mee maakte terwijl ik het boek las. Geweldige bewoording voor het verzet in de oorlog en het uit de kast komen. Ik hoop dat je ooit nog eens een boek zal uitbrengen want ik kon niet mer stoppen met lezen.

Kus niniek

2015-09-06 21:33:01 | By: Bert van Ravenhorst | Rating:
Het is vanaf het begin spannend en je wordt meegesleept in het verhaal. De opbouw is strak en het verhaal is boeiend. Complimenten!
Ik ben benieuwd naar je volgende boek!

2015-08-16 20:27:32 | By: Annegré van der Woerd | Rating:
Prachtig!
Een echte aanrader!!!
Het is een van de weinige boeken waar het niet gelijk stopt met de bevrijding, maar waarin ook duidelijk wordt dat de oorlog een blijvende impact heeft.

Momenten van spanning en ontroering wisselen elkaar steeds af.

Door dit boek krijg je inzicht over de worstelingen van pubers die ontdekken dat ze homoseksueel zijn.


2015-07-30 13:56:46 | By: Jan Hulzebos | Rating:
Wat een fijn boek! Heb het in een ruk uitgelezen en daarna vele malen uitgeleend. Veel herkenning en ontroering. Echt een aanrader, zeker als je met een coming out bezig bent.

2015-07-22 11:39:11 | By: Jan Smeding | Rating:
Mooi meeslepend verhaal, fijne schrijfstijl.
Weet spanning goed op te bouwen en te ontroeren.
Verschillende momenten van tranende ogen gehad.
Het boek in 3 dagen uitgelezen, kon niet stoppen.

2015-07-01 14:42:49 | By: Marian Hendriks | Rating:
Twee maal heb ik het boek gelezen. De eerste keer las ik het in één keer uit, geboeid, nieuwsgierig naar de afloop. Tweede maal intensiever, meer oog voor de gedetailleerde beschrijving van situaties, het uit de kast komen maar ook bv. de toegang tot schuilkelder zo in detail uitgewerkt.
Mooi boek vol verrassende wendingen. Leest makkelijk.

2015-05-27 23:41:41 | By: Tineke Koller | Rating:
Prachtig boek, mooi en meeslepend geschreven.
Je kunt niet stoppen, het verhaal pakt je en sleep je mee.
GEWELDIG.

2015-05-26 15:45:13 | By: Joke Knoppert | Rating:
Mooi geschreven en spannend boek. Niet gemakkelijk om weg te leggen. Mijn moeder las tot half 2 's nachts door terwijl ze normaal om 10 uur naar bed gaat. Dus deze positieve woorden zijn ook namens haar.

2015-05-03 17:24:13 | By: Just | Rating:
Erg mooi boek. in één adem uitgelezen. goede combinatie van verzetsstrijd in de oorlog en coming out.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Puber in oorlogstijd

Author:

Ruud Kats

Category:

Young Adult

Number of pages:

280

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

17-04-2015

ISBN:

978-94-022-1610-3 / 9789402216103

Price:

€ 22,15

Language

Dutch

Rating:

  • (10)