Vluchtgevaarlijke stemmingen - Manische depressiviteit (bipolaire stoornis) belicht en beschouwd

Ben Kura

Category: Psychology and personal development
  • (1)

€ 22,05
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De bipolaire stoornis ofwel manische depressiviteit is een venijnige psychiatrische ziekte die een kwart miljoen mensen in Nederland treft. Zo ook de auteur. Voor zowel bipolair type 1 als bipolair type 2 zijn de sociaal-maatschappelijke gevolgen zeer ernstig. Ben noemt het naar eigen ervaring: “In hoge mate levensontwrichtend.” Bipolair 2 brengt depressies, hypomanies en tot op zekere hoogte ook manies met zich mee, terwijl bij bipolair 1 naast deze voornoemde verschijnselen ook vaak de psychose voorkomt. In dit boek hoopt Ben (mede-)patiënten veel kennis te geven over deze moeilijke en vaak zware ziekte. Door middel van uitgebreide uitleg en zijn ervaringsverhaal hoopt hij iedereen die weinig of geen kennis van deze ziekte heeft zeer nuttige handvatten te geven, opdat de lange onbekende on gediagnosticeerde ellende die hij heeft moeten ervaren hen bespaard blijft.

From the book

Zeer vaak had ik te maken met angsten en ontbrak het me soms ook maar de minste geestelijke stabiliteit. Dan is het volstrekt onmogelijk om ook maar iets constructiefs te doen, zoals studeren. Dit was afschuwelijk en er was werkelijk niemand die er ook maar iets van begreep, incluis mijzelf. Ik heb tijdens mijn jeugd altijd zeer veel en diep nagedacht. Dat ging vanzelf en het leek wel een noodzaak. Nu denk ik weleens dat dat zeker voor een jong kind eigenlijk wel uitzonderlijk was. Tijdens mijn tienerjaren werd dat zo mogelijk nog sterker. Zowel de natuurwetenschappen alsook de niet exacte, levensbeschouwelijke zaken genoten volop mijn aandacht. Wiskunde leerde me abstract te denken. Ook de micro- en macrokosmos interesseerden me zeer. Tevens heb ik interesse voor filosofie en daar destijds het nodige over gelezen. Dat geldt ook voor de psychologie in het algemeen.

About the author

"Ik heb vele jarenlang ongediagnosticeerd rondgelopen met de bipolaire stoornis. Door de falende hulpverlening werd ik ‘getriggert’ om zelf in de materie te duiken. Ook de vele misstanden in de psychiatrie motiveerden mij om dit boek te schrijven, en zodoende anderen te motiveren om zelf ook kritisch naar hun behandeling te kijken, ook mee te denken en op deze wijze te voorkomen dat ook zij hetzelfde zou overkomen wat ik heb moeten meemaken."

Reviews

2016-06-04 16:25:16 | By: Karin Alma | Rating:
Ongelooflijk knap zoals Ben, als ervaringsdeskundige, de bipolaire stoornis heeft beschreven. Ontroerend: wat heeft het een jaren geduurd voordat er een diagnose gesteld is! Je proeft het verdriet als je leest over zijn kinder- en tienerjaren. Eerlijk: hoe Ben in zijn leven om gegaan is met deze stoornis. En wat een strijd heeft hij moeten leveren tegen de psychiatrie! Moedig: zelfstudie over psychiatrische stoornissen en met deze kennis de behandelaars confronteren. Relativerend: elk hoofdstuk eindigt met een pakkende of confronterende kwinkslag waardoor je vaak een glimlach op je gezicht krijgt.
Eén van de mooiste regels in het boek is, vind ik: “Jij bent de enige die een onrechtvaardige behandeling kan stoppen.” Daar heb je moed, kracht en kennis voor nodig – en dat is wat het hele boek vertelt!
Een heel mooi, prettig lezend boek voor iedereen die te maken heeft – zelf of familieleden / relaties - met een bipolaire stoornis. Ook als je te maken hebt met andere psychiatrische / psychische problemen is dit boek ook zeker een aanrader.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Vluchtgevaarlijke stemmingen - Manische depressiviteit (bipolaire stoornis) belicht en beschouwd

Author:

Ben Kura

Category:

Psychology and personal development

Number of pages:

326

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

22-04-2016

ISBN:

978-94-022-2590-7 / 9789402225907

Price:

€ 22,05

Language

Dutch

Rating:

  • (1)