Samen door de Tweede Wereldoorlog - Het verhaal van een ontsnapte Gouwenaar en een Oekraïense dwangarbeidster

Willem Dekker

Category: Biographies
  • (5)

€ 19,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Oom Arie was tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiker. Hij is verraden en via Kamp Amersfoort naar Duitsland getransporteerd. Daar is hij ontsnapt. Op zijn vlucht heeft hij zijn latere vrouw, tante Henny, ontmoet. Zij was als veertienjarig meisje door de Duitsers vanuit Rusland gedeporteerd en moest als dwangarbeidster op een Duitse boerderij werken. Ze werden verliefd en zijn na de bevrijding in Duitsland getrouwd. Dat huwelijk heeft eenenzeventig jaar stand gehouden. Niemand kende hun verhaal. De reden: “Ze praten er nooit over.” Zelfs tegenover hun eigen kinderen hadden ze zelden iets losgelaten, tot enkele maanden geleden.

From the book

Voor het eerst werd een tipje van de sluier opgelicht over de eerste ontmoeting tussen oom Arie en tante Henny. Oom Arie was met wat Nederlanders, Amsterdammers spraken ze over, ergens in Duitsland op de vlucht. Ze hielden zich ’s nachts schuil op een boerderij. Toen ze de volgende ochtend wakker werden, keek mijn oom in het mooie gezicht van tante Henny. Ze lachte naar oom Arie en die was op slag verliefd, althans zo kwam het op mij over. Oom Arie was in gevangeniskleren en had een kaalgeschoren hoofd. De eigenaar van de boerderij vroeg hem of hij kon helpen. Nou, dat wilde oom Arie wel. Hij ruilde zijn gevangeniskleding in voor gewone kleren en ging aan de slag als boerenknecht.
Poolse militairen waren de eerste geallieerde troepen die in de omgeving van de boerderij werden gesignaleerd en waren feitelijk de bevrijders van Arie en Henny. De Duitsers hadden een soort huisarrest en mochten zich niet verplaatsen. Ze waren aan huis gekluisterd, maar oom Arie mocht zich vrij bewegen. Het criterium om geen huisarrest te krijgen was blijkbaar dat je een andere taal dan het Duits moest spreken. Zo vertelde oom Arie dat hij in die periode een tijdje als melkboer had gewerkt. Na een paar weken waren oom Arie en tante Henny richting Nederland gaan lopen. Onderweg konden ze af en toe een stukje meerijden op een vrachtwagen. Ze konden een keer overnachten bij de nonnen, maar moesten wel gescheiden slapen. En ze waren inderdaad in Duitsland getrouwd, in een gebouw waarvan slechts één ruimte nog intact was. ’s Morgens hadden ze gevraagd naar de mogelijkheid van een huwelijksvoltrekking en ’s middags om twee uur konden ze terecht voor de ceremonie.
 
Ongelooflijk, de hoeveelheid informatie die ik in anderhalf uur te horen kreeg die middag over een onderwerp waar ik eigenlijk al mijn hele leven in geïnteresseerd was. Maar was dit alles? Klopte dit allemaal wel? Was er nog meer? Eigenlijk waren mijn nieuwsgierigheid en zucht naar informatie alleen maar toegenomen.

About the author

Willem Dekker is een gepensioneerd Landmacht Kolonel. Hij is zeer geïnteresseerd in geschiedenis en spionage. De Tweede Wereldoorlog fascineert hem ook, maar dan vooral bezien vanuit het perspectief van de burgerbevolking. Dat is de reden dat hij gretig toehapte toen hij de gelegenheid kreeg het tot voor kort onvertelde verhaal van zijn oom en tante op te schrijven.

Reviews

2017-07-22 18:37:47 | By: Mariëlle Donselaar | Rating:
5 sterren zegt genoeg denk ik.
Echt een aanrader voor wie een persoonlijk verhaal uit de 2e wereldoorlog wil lezen.

2017-07-10 12:44:29 | By: Annie | Rating:
Wat hebben deze twee mensen jarenlang een geheim met zich meegedragen. Prachtig verwoord door de schrijver. Grote klasse !!!

2017-06-28 08:21:57 | By: Jacqueline | Rating:
Ik heb het boek in één keer uitgelezen. Heel emotioneel om te lezen wat oom Arie en tante Hennie allemaal hebben meegemaakt. Het is prachtig verwoord door Willem Dekker.

2017-06-25 17:13:14 | By: Jose | Rating:
Geweldig boek om te lezen. Mooi dat zo'n familieverhaal uiteindelijk tijd toch opgetekend is

2017-06-24 14:15:30 | By: Wim Dekker | Rating:
Zojuist heb ik het boek uitgelezen.

Wat een boek, wat een verhalen, wat een leed en wat een mooie afloop na alle doorstane ellende van Oom Arie en tante Hennie.
Over de schrijver:
Je hebt jouw roeping ongetwijfeld niet gemist als Militair. Echter, het schrijverschap zou met evenveel gemak ook jouw roeping nu kunnen zijn na jouw Militaire carrière. Ik ga er dus vanuit dat jouw tweede boek niet lang op zich zal laten wachten. Ik wil hem alvast bestellen.

Jouw schrijfstijl leest prettig, voor mij beeldend en de scenes die je beschrijft zie ik zo voor me alsof ik getuige ben van de gebeurtenissen. Jij kunt echt goed schrijven.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Samen door de Tweede Wereldoorlog - Het verhaal van een ontsnapte Gouwenaar en een Oekraïense dwangarbeidster

Author:

Willem Dekker

Category:

Biographies

Number of pages:

150

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

09-06-2017

ISBN:

978-94-022-3681-1 / 9789402236811

Price:

€ 19,99

Language

Dutch

Rating:

  • (5)