Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Een rondje spionage door Den Haag
Spionage, eindelijk helder uitgelegd

Auteur

Willem Dekker

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het boek is geschreven in de vorm van een rondleiding langs panden in Den Haag die iets van doen hebben met spionage. Bij ieder gebouw wordt verteld wat de relatie is van het betreffende pand met spionage. Dit leidt tot verrassende onthullingen, zelfs voor echte Hagenaars. Tijdens de toer passeer je panden waar coverfirma’s hebben gezeten. Daar wordt uitgelegd wat een pand aan de Nieuwe Uitleg te maken heeft met het beruchte Venlo incident uit november 1939. Iets verderop staat het woonhuis dat ooit door Mata Hari is gehuurd. Bij dit pand wordt het echte verhaal over haar leven onthuld, met als kernvraag: ”Was ze een goede of een slechte spion?” Ook wordt verteld waar de Nederlandse geheime diensten, de MIVD en de AIVD, hun oorsprong hebben, uiteraard met bijbehorende achtergrondverhalen. Naast de beschrijving van de panden worden bekende en minder bekende, maar in ieder geval toepasselijke en aansprekende, spionageverhalen beschreven.

Over de auteur

Willem Dekker is een gepensioneerd landmacht kolonel en voormalig commandant van het Defensie Inlichtingen en Veiligheidsinstituut (DIVI). Hij is zeer geïnteresseerd in geschiedenis en spionage. Al meer dan zes jaar geeft hij rondleidingen door Den Haag, waarbij hij verhalen vertelt over spionage in de stad. Hij besloot zijn ervaringen in boekvorm vast te leggen.

Productinformatie

ISBN
9789402244441 / 978-94-022-4444-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
06-04-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
226
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Waarom wilde men eigenlijk spioneren vanuit Nederland en specifiek vanuit Den Haag? De Nederlandse neutraliteit was daarbij misschien wel het belangrijkste criterium. In een neutraal land heb je automatisch meer bewegingsvrijheid, eenvoudiger communicatie, geschikte faciliteiten en minder risico, dan in een land dat in oorlog verkeert. Daarnaast leende Den Haag, en in feite Nederland, zich in die tijd goed voor het bedrijven van spionage. Nederland lag in de strategische driehoek Engeland, Duitsland en Frankrijk. Nederland, een niet al te groot land, dat neutraal was en was gesitueerd tussen potentieel oorlogvoerende naties, ideaal. Nederlanders waren door hun koloniale verleden en eeuwenlange buitenlandse contacten gewend aan buitenlanders. Nederland was immers al honderden jaren een echte handelsnatie. Nederlanders waren daardoor gewend om te gaan met internationale contacten en spraken hun talen, wat het zaken doen op Nederlands grondgebied vereenvoudigde. Er was in Den Haag een grote expat community. Dat gaat altijd vergezeld met een doorgaans uitgebreid receptie- en borrelcircuit en waar mensen samen komen en praten, daar is informatie te halen. Den Haag beschikte toen al over een goede infrastructuur en vele faciliteiten. Als laatste, maar niet onbelangrijk, Nederland stond en staat nog steeds bekend als een laag risicoland. Het juridische systeem in Nederland is mild in vergelijking met dat in veel andere landen. Kortom, Den Haag leende zich bij uitstek voor het bedrijven van spionage.

Spionagesteden anno nu
Het is een mooi moment om een vraag te stellen aan het gezelschap dat altijd de theorie in het begin even moet verteren: "Wat zijn anno 2017 spionagesteden in Europa?" Opvallend vaak krijg ik Berlijn te horen, ook nu weer. Niet verwonderlijk, want op het hoogtepunt van de Koude Oorlog waren in Berlijn wel tachtig inlichtingendiensten actief. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland nam het belang van spionage in Berlijn af, maar de zweem van spionagestad is nog lang niet verdwenen. Natuurlijk wordt er nog steeds gespioneerd, maar niet meer op het niveau ten tijde van de Koude Oorlog.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Govaarts op 14-05-2018
Het boek is makkelijk te lezen en net als de interessante rondleiding makkelijk in een keer te volgen met humor. Na de rondleiding of lezen van het boek blijven de verhalen altijd achter in je hoofd hangen; zeker als je weer voor een andere gelegenheid in Den Haag moet zijn. Een bewustwordingsproces over onze geschiedenis met thema's die tot de dag van vandaag actueel zijn. Van harte aanbevolen en afsluiten met een heerlijke pint.
door Smith op 25-06-2018
Het boek is zeer prettig leesbaar. Al lezende komen de verhalen tot leven en krijg je 'beeld en geluid' bij de spionage perikelen. Als je het boek gelezen hebt moet je natuurlijk ook voor de rondleiding gaan, erg leuk en leerzaam. En natuurlijk nog meer beeld bij wat er beschreven staat.
Goed boek voor een meer dan schappelijke prijs.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Samen door de Tweede Wereldoorlog Het verhaal van een ontsnapte Gouwenaar en een Oekraïense dwangarbeidster

Willem Dekker

5 reviews
Oom Arie was tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiker. Hij is verraden en via Kamp Amersfoort naar Duitsland getransporteerd. Daar is hij ontsnapt. Op zijn vlucht heeft hij zijn latere vrouw, tante Henny, ontmoet. Zij was als veertienjarig meisje door de Duitsers vanuit Rusland gedeporteerd en moest als dwangarbeidster op een Duitse boerderij werken. Ze werden verliefd en zijn na de bevrijding in Duitsland getrouwd. Dat huwelijk heeft eenenzeventig jaar stand gehouden. Niemand kende hun verhaal. De reden: “Ze praten er nooit over.” Zelfs tegenover hun eigen kinderen hadden ze zelden iets losgelaten, tot enkele maanden geleden.
20,50
Voorkant cover

Poco a Poco Een betere toekomst voor Peruaanse kinderen dankzij Nederlandse stichting

Willem Dekker

Stichting Poco a Poco biedt al tien jaar kinderen uit de allerarmste milieus in Cusco, Peru, meer kans op een betere toekomst door hun opleiding te betalen.
Het verhaal is geschreven als een ontdekkingstocht en beperkt zich niet tot de stichting. Het is een informatief boek met wetenswaardigheden en achtergrondinformatie over Peru, de leefomstandigheden en het schoolsysteem. Het is een levendig verhaal vanuit het gezichtspunt van de schrijver, doorspekt met anekdotes en kwinkslagen. Stapje voor stapje, poco a poco dus, beschrijft de auteur alle aspecten en activiteiten van de stichting, Carolien de oprichtster, het bestuur, de vrijwilligers en de sponsoren. Ook kritische vragen, dilemma’s en de resultaten van de kinderen komen uitgebreid aan bod.

21,99
Voorkant cover

Leven met slechthorendheid Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie

Willem Dekker

7 reviews
Dit is het persoonlijke verhaal van een militair die vanwege zijn slechte gehoor kort voor zijn pensioen wordt afgekeurd voor het uitvoeren van operationele taken. Vanaf dat moment stort hij zich als vrijwilliger op de belangenbehartiging voor zijn slechthorende lotgenoten. Hij geeft een inkijk in het werk bij een patiëntenvereniging. Activiteiten als voorlichting, belangenbehartiging en lotgenotencontact worden belicht. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft hij wat slechthorendheid is en wat de gevolgen hiervan zijn op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak. De auteur zegt gefrustreerd te zijn, omdat hij aan zijn omgeving niet duidelijk kan maken wat ernstige slechthorendheid voor hem betekent. Wie dit verhaal leest, zal tot de conclusie komen dat het zelden zo goed is uitgelegd. Voor de anderhalf miljoen Nederlanders met een hooraandoening is dit boek een steun, voor hun omgeving een openbaring.
22,50