In eer en geweten II - Peter 1951

Catharina Scheenen-Vrijsen

Categorie: Romans

€ 24,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Inmiddels is in het gezin van Hendrik een tweede dochtertje bijgekomen, dat altijd ziekelijk is. Truida draagt nog een kind. De huisarts Frits, had haar aangeraden niet meer in verwachting te raken, maar ze wou Hendrik graag een zoon geven. Ook dat gaat helemaal mis en dan zit Hendrik met vier kleine kinderen. Dat lost hij op door een vrouw in huis te nemen die geen smetteloos verleden heeft. De kleine Peter wordt vier jaar en is vroegwijs. Zijn zusje, Lieke, leert hem alles wat ze weet en zo hoort Peter niet thuis op de bewaarschool waar hij naar toe moet. De nonnen zitten dan ook met de handen in het haar.

Deel 1 van het verhaal van In eer en geweten gemist? Klik hier.
Deel 1 en deel 2 bestellen voor een voordelige combinatieprijs? Klik hier.

Uit het boek

Toen Koosje eindelijk klaar was zat hij met een opgeblazen gezicht aan tafel.
'Wat is er Peter?' vroeg ze.
'Ik moet naar de plee Koosje, ik ben al twee keer naar de stal geweest, het lukt maar niet.'
'Maar je mag niet naar de plee Peter. Die moet ik nog schrobben, dat ben ik vergeten.'
Ze frunnikte wat aan de zeep die in een bakje bij het aanrecht lag en nam Peter mee naar de gang uit het zicht van Hanneke en Lieke. 'Je broekje omlaag en bukken,' zei ze.
Ze draaide de zeep tot een bolletje en duwde dat in zijn bips. 'Zie zo, nu je jas maar aan en den hof op en neer lopen. Zeven keer. Ondertussen heb ik de plee schoon gemaakt.'
Peter deed wat hem gezegd werd, hoewel de wind hem om de oren blies. Koosje wilde het zo en hij had vertrouwen in haar. Hij keek naar de appelbomen die in bloei stonden en de eerste paardenbloemen naast de slootkant. Nadat hij voor de derde keer naast dezelfde waspalen was gerend, kreeg hij buikpijn. Zeven keer had Koosje gezegd, dus holde hij dapper door. Buiten adem liep hij na de zevende keer het plaatsje op, waar Koosje hem opving met de chloorlucht nog aan haar handen. Ze hielp hem om zijn broekje omlaag te doen en tilde hem op de schoongemaakte plee. De planken waren nog niet droog en plakten aan zijn billetjes, maar dat kon hem niet hinderen. De buikkrampen joegen door zijn lijfje terwijl Koosje bezorgd toe keek. Bij haar thuis had moeder altijd een zeeppilletje gebruikt als de kinderen hardlijvig waren. Ze wist dat het een paardenmiddel was, maar ze had geen tijd voor peperkoek en limonade. Ze moest het eten nog klaar maken. Toch durfde ze het kind niet alleen te laten in zijn nood, al was hij dapper genoeg en huilde hij niet.

Over de auteur

Toen onze kinderen op zichzelf gingen wonen ben ik pas goed gaan schrijven. Gedichten, verhalen en nu ook boeken. Ik zou het zo jammer vinden als de jeugd van tegenwoordig niet meer weet hoe wij vroeger geleefd hebben. Zonder centrale verwarming en alle apparaten die het werk gemakkelijk maken. Wij wasten onze nek nog bij de gootsteen en hadden thuis een houten plee. Over die tijd schrijf ik omdat ik die zelf heb meegemaakt. Opdat de jeugd zal weten hoe hun voorouders geleefd hebben.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

In eer en geweten II - Peter 1951

Auteur:

Catharina Scheenen-Vrijsen

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

440

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

07-07-2017

ISBN:

978-94-0223-715-3 / 9789402237153

Vaste prijs:

€ 24,99