Praagse Herfst - Heimwee naar morgen

Leon Bancken

Category: Biographies

€ 22,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Mijn moeder schenkt hen koffie uit, terwijl ze op een vastberaden manier deelneemt aan het gedempt gesprek. Opeens onderbreekt ze haar betoog, en ik zie door het sleutelgat dat ze op me komt afgestevend, terwijl de mannen naar hun stenguns grijpen. Ik wil weer naar mijn slaapkamer rennen, maar te laat. Pardoes rukt mijn moeder de deur open, en grijpt me bij mijn blonde krullen. Ik hoor de oudste van de mannen foeteren. "Als die gamin ons verraadt, zal dat onze kop kosten!"

From the book

Onze dorpsdokter Parthoens bekeek mijn been en stelde vast dat het scheef gebroken was. Een legerarts die toevallig langs kwam om zijn cyclisten te controleren en meer ervaring had met dergelijke kwetsuren, bevestigde dat het om een dubbele beenbreuk met complicaties ging. Opdat mijn been weer recht aaneen zou groeien, ging het tot aan mijn lies in het gips. Ik werd vervolgens op een veldbed gelegd, met een ingewikkelde metalen constructie boven mij die door een kabel en katrol het gekwetste lichaamsdeel omhoog en gerekt moest houden. Uit schrik dat ik kou zou vatten, had mijn moederke het veldbed waarop ik in tractie lag, kort tegen de Leuvense stoof geplaatst. Onder het gips troepte mijn zweet op een hoopje, en na een tijd begon mijn ingepakt been vreselijk te jeuken. Het was alsof er een regiment luizen op mijn huid zat te fuiven. Mijn moederke trachtte de ondraaglijke jeuk wat te verlichten door af en toe met een lange breinaald onder het gips aan mijn geteisterd been te krabben. Weken aan een stuk heb ik op dat veldbed liggen afzien. Totdat uiteindelijk de oorlog uitbrak.
Stuka’s scheuren huilend boven ons dorp, als gieren op zoek naar een prooi. De cyclisten die bij ons ingekwartierd lagen, zijn inderhaast op hun legerfietsen weggestoven alsof de duivel hen op de hielen zat. Een van heeft zelfs zijn zware velo bij ons laten staan, en is te voet gevlucht naar vredigere oorden. Een buurvrouw strompelt molenwiekend over de dorpel van ons huis, en schreeuwt hysterisch dat de Pruisen binnengevallen zijn, en dat in Zichen al verschillende huizen in brand staan. Het is een hele hectische toestand, maar mijn ma blijft er ijzig kalm onder. De deur van de varkensstal vliegt nu open en Géraar, onze gecastreerde varkensbeer, gooit zijn hespen in de lucht en stuift uit zijn kot, de vrijheid tegemoet.

About the author

Leon Bancken is geboren op 25 maart te Zichen-Zussen-Bolder-Belgisch Limburg vlak tegen Maastricht. Dit versterkte nog zijn Limburg gevoel. Hij werd Postmeester in de Voerstreek en nadien in Herderen. Ontpopte zich ook als journalist en schreef o.a. voor uitgaven van de Telegraaf groep. Hij was politiek zeer actief in binnen- en buitenland, onder andere in Baskenland, Noord-Ierland, in het toenmalig Oostblok, en met als uitschieter het Communistisch Tsjecho-Slowakije, waarover hij in dit boek zijn authentieke pijnlijke ervaringen aan de lezer kenbaar maakt.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Praagse Herfst - Heimwee naar morgen

Author:

Leon Bancken

Category:

Biographies

Number of pages:

290

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

15-02-2019

ISBN:

978-94-638-9026-7 / 9789463890267

Price:

€ 22,50

Language

Dutch