Cover voorkant
Kataró
Kataró

Kataró

Wietske van Dortmont

Category: Fantasy
  • (1)

€ 20,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het is het jaar 2113. Dana woont samen met haar broertje in het dorpje Jotar, op Míasmos, het enige continent dat overbleef na de kernrampen. Het zou een vredig dorpje zijn, ware het niet dat er een groot tekort aan water is. Langs de wegen naar de stad liggen uitgedroogde mensen en Dana is ten einde raad. Als haar vriendin Rubi met een mogelijke oplossing komt, grijpt ze die na lang twijfelen toch aan. Met een groep vertrekken ze naar een mogelijke waterbron: Kataró. Maar anderen zijn ook op zoek naar water en zij zijn bereid alles op alles te zetten om daar te geraken.

From the book

Een hoofd danst in mijn blikveld. Het is ver boven mij, als een engel die over mij waakt. Soms is het er, soms niet. Het verschijnt steeds net over een randje van de rotswand naast me. Daar is het weer. Ik zie niet wie het is, of wat het is, maar de naam Andreas springt door mijn hoofd. Het hoofd verdwijnt weer en ik doe mijn ogen dicht, opnieuw alleen met de duisternis.

About the author

Wietske van Dortmont (2000) heeft al van jongs af aan een rijke fantasie. Al op de kleuterschool bedacht zij verhalen, over hoe haar vader op de maan werkte en hoe ze daar eens naartoe zou gaan. Het was dan ook geen verrassing dat, toen zij besloot voor haar profielwerkstuk op school een boek te schrijven, dit een boek van het genre fantasy zou worden. Zij liet haar fantasie op de loop en in minder dan een jaar schreef zij het fantasieverhaal Kataró.

Reviews

2020-05-02 16:55:48 | By: Stan Kelder | Rating:
Onlangs ben ik een pareltje van Boekscout tegengekomen, waar dit boek er voor mij uitsprong. Dit boek is een super goede aanrader, ook als je geen affiniteit hebt met de high fantasy verhalen zoals Lord of the Rings.

In de basis is het een verhaal dat goed in elkaar steekt. Het gaat over de reis die Dana samen met haar broertje Oliver en haar vrienden Andreas en Rubi maakt richting Kataró. Het reisgezelschap moet dringend naar Kataró, omdat het de enige waterbron is die het groepje in afzienbare tijd kan bereiken. De premisse luidt: na de kernrampen is er een dreigend watertekort ontstaan en mensen doen er alles aan om te overleven. Zo ook het groepje van Dana en die van de bad guy, Molis. Het water zorgt er zeker voor dat ieders ware aard naar boven komt. Dana is net als haar moeder Talúna zorgzaam en wil koste wat kost haar familie én haar vrienden beschermen. Het gaat in het verhaal pas mis wanneer er meerdere mensen de waterbron Kataró willen geraken. De ontknoping van het verhaal blijft je best nog even bij én stelt een nieuwe belangrijke vraag.

De wisseling tussen de verhaallijnen tussen Talúna en Dana zorgt ervoor dat je niet alleen meer te weten komt over hun familiegeschiedenis, maar met name hoe het boek ook een prachtige coming of age verhaal in zich heeft. De keuzes die mensen maken tijdens het volwassen worden, is een belangrijk thema in het boek. Ik vind het ook een mooi thema dat past bij de setting van het verhaal. In een post-apocalyptische wereld is het ook vaak iedereen voor zichzelf, en iedereen heeft ook een motief waarom hij of zij de dingen doet zoals hij of zij doet.

Kataró is vlot geschreven en zoals het cliché een beetje luid, had ik het in één adem uit gelezen. Het leest erg filmisch, dat wil zeggen dat ik het verhaal echt voor me kon zien. Erg knap voor een schrijfster die haar eerste boek publiceert! Bovendien is het water ook een soort vijand van Dana en haar groepje, wat des te meer blijkt uit de manier waarop Wietske het water als obstakel in haar verhaal heeft verwerkt. Ook vond ik veel personages interessant in elkaar zitten, zoals Molis, Talúna, Dana en Oliver. Maar nog positief verbazingwekkender vond ik de manier waarop de groepsdynamiek in het boek is weergegeven. Ik voelde me erg 'betrokken' bij elke beslissing die er in één groep werd gemaakt. Elke actie heeft consequenties en daar is in dit boek zeker goed over nagedacht. Voor de rest had ik het idee dat het gebruik van de ik-persoon voor dit verhaal extra goed uitpakte. Tenslotte vond ik de dialogen helder en goed in elkaar zitten.

Het verhaal kan ik zeker aanraden! Het is mooi om te zien hoe er een eigen twist is gegeven aan het algemene genre van post-apocalyptische verhalen (The Walking Dead, Mad Max Fury Road en The Last of Us). Zo heeft het verhaal mij niet alleen vlinders in mijn buik bezorgd, ook ben ik erg nieuwsgierig geworden naarmate het einde vorderde. Er zitten 'slimme trucjes' in om de lezer op een ander spoor te zetten en het laat je zeker nadenken over goed en kwaad. Ik ben zeer benieuwd naar de mogelijk andere verhalen van Wietske!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Kataró

Author:

Wietske van Dortmont

Category:

Fantasy

Number of pages:

184

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

19-07-2019

ISBN:

978-94-638-9475-3 / 9789463894753

Price:

€ 20,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)