Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Vanaf de orgelbank bekeken

Auteur

Jan Teeuw

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Als kerkorganist ben je een bijzondere kerkganger. Je bent hoorbaar aanwezig en neemt een aparte positie in achter het orgel. Meestal zit je boven waar je letterlijk op afstand alles ziet gebeuren, vandaar de titel ‘vanaf de orgelbank bekeken’. In de afgelopen vijftig jaar heb ik als organist allerlei leuke- maar ook minder leuke dingen meegemaakt. Een aantal zijn in dit boekje opgenomen. Een verslaggever die het boekje las zei; ‘deze boekjes zijn de krenten in de pap’ in enkele bladzijden passeren vijftig levensjaren. Het is luchtig, gemakkelijk leesbaar, geschreven.

Over de auteur

Jan Teeuw werd in 1949 in Bergschenhoek, onder de rook van Rotterdam, geboren. Hij volgde orgellessen bij Jan J. v.d. Berg te delft, Piet van Egmond te Amsterdam, George Stam te Rotterdam. Theo Teunisse leidde hem op voor het examen Docerend Musicus. In het dagelijks leven geeft hij orgel- en pianolessen, speelt tijdens kerkdiensten, rouw- en trouwdiensten. Naast concerten in Nederland speelde hij o.a. in Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Noorwegen, Zweden. Hij werkte mee aan LP’s en CD’s radio- en tv programma’s.

Productinformatie

ISBN
9789463893220 / 978-94-638-9322-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-05-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
208
Formaat
14,5 x 20,5 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Kloster Neuendorf 

In 1981 werd het voormalige Putseplein kerkorgel in Berkel in gebruik genomen. Al snel kwam het verzoek van de toenmalige directrice van het bejaardencentrum of ik een benefiet concert wilde geven voor een kerk in de toenmalige D.D.R. Kloster Neuendorf. Onder het motto ‘van een orgel komt een orgel’ werd een concert gegeven wat al direct een mooie geldbedrag bij elkaar bracht. Ik werd enthousiast en gaf meerdere benefiet concerten waarvan het geld allemaal voor het orgel in Kloster Neuendorf bestemd was. Ook zamelde de directrice gedragen (kinder)kleding in dit werd naar de D.D.R. gesmokkeld. Achteraf, nu anno 2018, toch bijzonder dat we met elkaar geld naar de D.D.R. gesmokkeld hebben en dat dit er ook allemaal aangekomen is ondanks alle controles bij de grensovergang. Tussen tomaten, komkommers, kwam het geld in Kloster Neuendorf. Ook de directrice nam regelmatig geld mee in schoenzolen, zeepdoosjes etc. Door de verkoop van de gedragen kleding konden de mensen het voor doen komen of het geld voor het orgel puur door de kleding bij elkaar gekomen was. De leiding van dit alles lag bij de organiste Christa Markert, en de vrouw van de predikant mevr. Gisela Bunge. In 1988 was het orgel gereed en ben ik er samen met Joke naartoe gereden om het orgel in te spelen. Op een zondagmiddag in juli, de mensen kwamen van heinde en verre omdat er een organist uit Nederland was, de kerk zat afgeladen. Als je zoiets ziet weet je niet wat je overkomt. Vanaf het begin voelden Joke en ik ons thuis in Kloster Neuendorf. Vele reizen volgden, over het algemeen speel ik één tot twee keer per jaar in Kloster Neuendorf, maar ook in omliggende plaatsen. De afgelopen jaren ook vaak met andere musici. Anno 2018 hebben we gevierd dat we dertig jaar in de kerk van Kloster Neuendorf komen. Nu is ook bekend hoe het geld voor het orgel daar gekomen is dat heeft de band alleen maar versterkt.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek