Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Zwaard en Kruis

Auteur

Robbert A. Veen

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Heeft de kerk nog kritische afstand tot de staat en de overheid? Het antwoord lijkt ontkennend. De moderne democratie wordt in bijna alle kerken als vanzelfsprekende vorm van de samenleving gezien. Juist nu het falen van de neo-liberale droom in onze tijd weer scherp zichtbaar wordt, moet de verhouding van kerk en staat opnieuw bezien worden. Aan de hand van motieven uit de Doperse traditie wordt in dit boek een poging gedaan de plaats van de kritiek op het neo-liberalisme te herontdekken. Als de kerk zichzelf blijft, zal zij de plaats van de profetische wachter tegenover de overheid moeten innemen.

Over de auteur

"Na mijn studie theologie, filosofie en Semitische talen heb ik lange tijd als vertaler en docent gewerkt bij diverse instellingen. Sinds 1996 raakte ik gefascineerd door de traditie van de Radicale Reformatie of Anabaptisten. Als predikant en sinds 2001 ook als universitair docent heb ik geprobeerd vanuit deze traditie de theologische vragen van onze tijd te bezien. Wat mij vooral bezig houdt is de verwantschap van het Doperdom met de theologie van Karl Barth."

Productinformatie

ISBN
9789088344213 / 978-90-883-4421-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-06-2008
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
92
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Tegenover de nationale staat is dit theologische anarchisme ­ ook of juist in een democratie, waar de politieke macht meer verborgen blijft ­ de enige houding die recht kan doen aan de radicale implicaties van het evangelie van de Gekruisigde. Tegenover de bureaucratische, anonieme macht, richt de gemeente zich op de personen die macht dragen. Hun geweten moet worden aangesproken met respect voor hun motieven. In haar gebed relativeert zij de heersers maar zoekt zij tevens een "geest van wijsheid" waardoor de staat binnen haar limiet blijft en met minimaal geweld de rechtsorde handhaaft. Als wachter roept de gemeente op tot bekering en herinnert zij aan Gods maatstaven van gerechtigheid. Als profeet verkondigt zij de interventie van de HEER in de geschiedenis en brengt ze een boodschap die haaks staat op normale verwachtingen. Tegenover de staat als autoritaire instantie laat de gemeente zien hoe gerechtigheid en geweldloosheid samen kunnen gaan. Zij toont de waarde van machtsvrije relaties, gebaseerd op liefde en niet op dwang en sanctie. Het kerkelijke recht kan zo een voorbeeld voor de seculiere samenleving zijn. Tegenover de nationale beperktheid van de staat, waarin de vreemdeling wordt uitgesloten, laat de gemeente haar universele pretentie horen. Zij kan laten zien dat geloof in Jezus Christus de nationale en etnische barrières overschrijdt. Zij moet haar weerstand laten zien tegen de politisering van de samenleving die met de politieke mode van de dag vreemde normen en waarden de gemeente binnensmokkelt. Tenslotte moet de gemeente weigeren om de staat de verering te geven ­ als rituele erkenning van het politieke patriottisme ­ waar ook de democratie steeds maar weer om vraagt.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Fitna van de angst

Robbert A. Veen

Fitna van Geert Wilders is in essentie een beeldcommentaar bij vijf passages van de Koran. Wilders identificeert de extremistische Islam met de religie van miljoenen vredelievende moslims. Is dat terecht? Dit boek geeft antwoord op die vraag door de vijf teksten uit de Koran aan een onderzoek te onderwerpen. Het geeft ook antwoorden op vragen als: wat is de Koran? Hoe wordt de Koran geïnterpreteerd? Welke interpretaties bestaan er? Het is tenslotte ook een pleidooi voor een "Radicale" Islam, een Islam van de geweldloosheid, van de dialoog. Met die Islam kan in een democratie gebouwd worden aan een gezamenlijke toekomst.
19,99
Voorkant cover

Zoektocht naar de verloren God

Robbert A. Veen

Het geloof in de bijbelse god is in onze cultuur vervangen door het ietsisme. Religie wordt acceptabel als een medicijn voor de kwalen van de moderne samenleving. Het godsbeeld van de bijbel is kritischer en heilzamer dan onze postmoderne religie droomt. In dit boek wordt getoond, dat alleen bij deze bijbelse god de zorg om de weduwe, de wees en de vreemdeling in goede handen is. Omdat die bijbelse god zich niet laat inpassen in onze constructies en haaks staat op onze illusies over onszelf. Het bijbelse realisme toont zich als een harde kritiek op onze politieke en religieuze droom.
23,99
Voorkant cover

De zegen van Ruben Verwij

Robbert A. Veen

Ruben Verwij wordt achtervolgd door de geesten van zijn verleden. In zijn huwelijk en in zijn werk wordt hij tot pijnlijke keuzes gedwongen en met vijandschap geconfronteerd. Uiteindelijk houden de compromissen geen stand en komt het tot een openlijk conflict. Zijn leven stort in tot hij alles kwijtraakt. In een heftige strijd hervindt hij het geloof van zijn jeugd. In De zegen van Ruben Verwij gaat het om de spanning tussen het geloof en de realiteit van het moderne leven. Het is een verhaal over een zoektocht naar de zin van het leven en de heftigheid van een midlifecrisis.
24,50