Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De aannemerij van mijn vader

Auteur

Johan Bos

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Arjaen Bos (1906) zit, na drie jaar Canada, drie termijnen in de gemeenteraad. Na de Tweede Wereldoorlog ziet hij kansen. Hij start in 1944 in het Zeeuwse Heinkenszand een aannemerij in Grond-, Weg- en Waterbouw. Hij is werkgever in het licht van de Sociale Leer met een sterke persoonlijkheid. Dat heeft soms zijn weerslag op het bedrijf én het gezin. De Watersnoodramp brengt veel ellende, maar ook veel werk in Zeeland. De aannemerij dicht het eerste dijkgat. Het gaat nu in stijgende lijn met de aannemerij. Een verhaal waarin problematische en komische situaties hand in hand gaan.

Over de auteur

"Ik ben de vierde zoon van aannemer Arjaen Bos, geboren in 1944, in Heinkenszand (Zeeland). Na de HBS-b (Goes) studeerde ik sociologie in Tilburg met als specialisatie Onderzoek. Dat scherpte mijn waarneming van wat er, privé en publiek, om mij heen gebeurde. Bij de aannemerij viel veel waar te nemen, zowel problematische als komische situaties. Dit stukje Zeeuwse geschiedenis stond voorop bij het schrijven. Ik werkte vóór mijn pensionering aan de universiteiten van Tilburg en Twente."

Productinformatie

ISBN
9789402200188 / 978-94-022-0018-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-06-2013
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
124
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Bij het volgende koffierondje van de familie Moorman bij de familie Bos heeft vader vooraf moeder ingelicht dat hij zich met Moorman tussendoor even moet terugtrekken op het kantoortje. Hans moet even een brief voor hem typen. Nu Cor niet thuis is, moet hij daar toch iemand voor zien te vinden want met die dikke vingers van hem slaat hij altijd twee toetsen tegelijk aan. Dat levert niet alleen zoveel typefoutjes op maar ook zoveel dagelijkse zonden aan vloekjes. Moeder begrijpt het. Het is voor het goede doel; de zaak. Zij zal in de tussentijd mevrouw Moorman wel onderhouden. Dat kost geen enkele moeite want die is de aardigheid zelve. Zij kijkt wel pinnig door haar brilletje met het dunne montuurtje maar hier bedriegt schijn zeker.
Als het tweede bakje koffie binnen is, roept vader net iets te hard om geloofwaardig over te komen: ‘Kom Hans, dan moesten we nu die brief maar eens gaan typen, als je het wilt tenminste.’ Hans wil wel. Het duurt even en dan, inderdaad, hoor je vingers op de toetsen slaan. Hans heeft ervaring, dat is duidelijk te horen. Geen timmerwerk maar aanslagwerk. Na een poosje weer typestilte. Nog enkele keren herhaalt zich dat. Het komt te gespeeld over. Zijn er zaken gedaan in het kantoortje of zit Hans om een lening verlegen? Terug in de woonkamer bij de dames wordt er geen woord aan gewijd. De heren houden zich even met wat anders bezig. Een kist aardappelen kan net achter in het DAF-je mee naar Goes.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek