Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het Autistisch Brein

Auteur

Peter Teeuwen

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,5 / 5 (6 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Op 47-jarige leeftijd kwam Peter Teeuwen erachter dat hij een vorm van autisme heeft. Twintig jaar eerder was al vastgesteld dat hij hoogbegaafd is. In Het Autistisch Brein beschrijft Peter hoe hij zelf tegen de combinatie van autisme en hoogbegaafdheid aankijkt. Dit doet hij vanuit zijn eigen, theoretisch perspectief. Het tweede gedeelte van dit boek is een autobiografische beschrijving. Hierbij wordt regelmatig teruggegrepen op de theoretische verhandeling van het eerste gedeelte.
Vooral de combinatie van het theoretische gedeelte, onderbouwd met hoe het in de praktijk kan uitwerken, maakt dit boek uitstekend geschikt om meer inzicht te krijgen in mensen met autisme met daarnaast een bovengemiddelde intelligentie.

Over de auteur

"Ik ben geboren in 1956 te Tegelen, studeerde wiskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en vormingswerk aan de Sociale Academie. Ik werkte als wiskundedocent en als ICT-er. In beide disciplines heb ik nooit mijn draai gevonden. Uiteindelijk kwam ik depressief in de ziektewet terecht. Na een gesprek met een psychiater, waaruit bleek dat deze geen kennis had van de combinatie hoogbegaafdheid en autisme, was de maat vol en besloot ik dit boek te schrijven."

Productinformatie

ISBN
9789402206302 / 978-94-022-0630-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
14-03-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
128
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Een probleem van heel andere aard is dat hoogbegaafden vaak veel meer mogelijkheden zien om een situatie te benaderen. Ook mensen met autisme hebben vaak verrassende invalshoeken. Als hoogbegaafde persoon met autisme heb ik vaak gemerkt dat ik veel meer mogelijkheden zie dan mijn sparring partner.

Ik gebruik dan vaak de metafoor van het schilderij. Ik zie dan vijfentwintig kleuren en mijn gesprekspartner zegt dan dat het schilderij uit vijf kleuren bestaat. Het probleem is alleen dat ik niet weet welke vijf kleuren van de vijfentwintig kleuren die ik zie de ander bedoelt.

Dit is een probleem waar hoogbegaafden sowieso mee te maken hebben. Voor hoogbegaafden met autisme is dit een extra lastig probleem. Ook omdat emoties de kop op kunnen steken die de communicatie bemoeilijken zoals paniek en angst; het voelt soms alsof je langzaam in een moeras wegzinkt: je merkt dat er iets niet goed gaat in de communicatie, daar krijg je stress van, je gaat in je hoofd wanhopig op zoek naar een oplossing, daar krijg je nog meer stress van. Dit gebeurt allemaal zonder dat de ander in de gaten heeft dat je een probleem hebt, dat geeft nog meer stress… want ook dat zie je weer…


De kermis
(metafoor van overprikkeling)

Als ik in een gesprek ben met iemand dan gaat er een lampje in mijn hoofd aan. Dat lampje wordt al snel gevolgd door een tweede en een derde. Voordat ik het weet is mijn brein één grote kermis met allerlei flikkerende lichtjes en terwijl dat allemaal gebeurt, probeer ik het gesprek dat ik aan het voeren ben in redelijke banen te leiden.

Reviews (6)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Chr. Illes op 26-03-2014
Helder, informatief en onderhoudend.
Ik had 'm in 1 dag uit.

door Karen van Santen op 10-04-2014
Ik vind dit een heel duidelijk boek, plezierig om te lezen, ik heb er veel aan gehad. Kan het iedereen die wil weten waar je als mens met autisme tegenaan loopt, aanraden. Het is ook herkenbaar als je niet hoogbegaafd bent, maar wel een vorm van autisme hebt.
door Koos Fockens op 13-04-2014
Peter Teeuwen heeft naar mijn smaak een, voor een breed publiek, zeer goed leesbaar boek geschreven over de effecten van autisme op normaal tot hoog functionerende mensen met een of ander vorm van van autisme. Als ervaringsdeskundige heeft hij een zeer persoonlijk verhaal geschreven, wat de leesbaarheid alleen maar vergroot.

De zaken die hij beschrijft zijn voor veel van deze mensen, en voor hun omgeving, goed herkenbaar.

Het boek levert niet alleen een positieve bijdrage aan inzicht in de beperkingen, die autisme met zich meebrengt, maar ook aan de positieve aspecten van autisme zoals out-of-the-box-denken, oog voor detail en bottom-up denken, een echte onderzoekersgeest, en sterke en langdurige concentraties op specifieke doelen.

door Keith Richards op 01-06-2015
zeer vlot geschreven en "pakkend" boek, kortom, een regelrechte aanrader !

M vr gr.,

Keith Richards
door Elisa op 21-02-2017
Vanuit een hele eigen invalshoek heeft Peter Teeuwen een helder boek geschreven over het functioneren van hoogbegaafde mensen met autisme. Het gaf me veel inzichten en zorgde voor veel herkenningspunten. Het helpt me ook om in de toekomst te anticiperen op eventuele valkuilen.
door Marco op 04-04-2024
Heel herkenbaar om te lezen en ook fijn dat iemand die niet correct gediagnosticeerd is de moeite heeft genomen om zijn ervaringen met zijn autisme, in combinatie met hoogbegaafdheid, te delen