Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Tramlijn 8

Auteur

Wim van Meegen

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,0 / 5 (3 reviews )
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een niet-Joodse vrouw komt via haar baan als huishoudster terecht in het Amsterdams Joods milieu van voor de Tweede Wereldoorlog. Door een tragische gebeurtenis raakt ze ook in haar privéleven nauw verbonden met een Joodse familie. In de oorlog neemt haar leven een dramatische wending, met een afloop die niemand voorzien had. Waar het de fortuinlijke werkgever nog lukt om voor veel geld te vluchten, is het haar geliefden niet gegeven om deze weg te gaan.

Over de auteur

"Heel mijn werkzame leven ben ik actief geweest in het onderwijs. Gedurende een flink aantal jaren heb ik een column geschreven in het blad van een Onderwijsbond. In de loop der jaren schreef ik een aantal novelles, waarbij gebeurtenissen uit mijn eigen leven en fictie door elkaar vloeiden. Voor deze novelle heb ik veel onderzoek gedaan naar het verleden van mijn moeder in de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding was een foto die ze mij naliet, met daarop twee Joodse kinderen waarvoor ze in de oorlog gezorgd had."

Productinformatie

ISBN
9789402207637 / 978-94-022-0763-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-05-2014
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
94
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

‘Juffrouw Dini even lachen’, hoorde ze mijnheer, die met zijn fotocamera in de aanslag stond, opeens zeggen toen ze met Ruth uit het water kwam.
‘Even een foto maken van jullie twee.’
Ze liep lachend in een witte rok met Ruth aan de hand, die een wit zonnehoedje op had en in haar andere hand een emmertje met schepje, naar mijnheer toe. Later ging ze zelf nog even de zee in en Ruth voorzichtig aan een hand vasthoudend bij zich en opnieuw maakte mijnheer een foto van hen beiden, waarbij ze wel zag, dat mevrouw kritisch kijkend over haar zonnebril naar het tafereeltje keek.
Vanaf vrijdag 1 september 1939 was het gedaan met de mooie zomer. Duitsland was Polen binnengevallen; Engeland en Frankrijk verklaarden Duitsland de oorlog. Nederland bleef neutraal, maar mobiliseerde wel. De gesprekken bij de Kupferschmidts, Goudsmits en de Baruchs verliepen tussen hoop en vrees, maar het gewone leven ging ook gewoon door.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Rob Barkey op 17-05-2014
De auteur neemt je in korte tijd mee terug in de tijd. Herinneringen - ooit weggezakt - aan het tramtype (lijn 13 in dit geval), waar ik als kleine jongen in meereed: houten banken, groene en witte tramkaarten en de rode brievenbus achterop, doemen op. In no time ben je bekend met de families en hun ingrijpende belevenissen. Details worden zó beschreven dat het verhaal als een film aan je voorbij trekt. Vooral tijdens deze meimaand grijpt het eind behoorlijk aan. Tramlijn 8 vind ik een indrukwekkende beschrijving van een episode, die niet eens zo ver van ons ligt, maar die gekend moet worden voor de huidige jonge generatie. Het verhaal zou nog veel langer mogen zijn. In deze vorm is de novelle echter uitstekend geschikt als literatuur voor scholieren en als aanzet tot discussie over vrede. Een must-have en een must-read, met dank aan de auteur!

Rob Barkey
Amsterdam
17 mei 2014
door J. Volbeda op 19-05-2014
Een prachtig verhaal. Vlot geschreven. De tijd goed weergegeven. Een intrigerend boek. Hoop dat er een vervolg op.
door Katja Claassen op 03-03-2015
Tijdens de zomervakantie, juli 2014, samen met mijn dochter Marijne van begin dertig, lazen wij allebei dit mooie verhaal. Ook Marijne vond het mooi, wel wat ouderwets geschreven en we hadden een discussie of het terecht is van negers te spreken. Ik had toen het boek nog niet gelezen maar vond en vind, zeker in de context van jazzmusici, het heel normaal en passend.
Dit is een heel zorgvuldig met "understatement"geschreven (geromantiseerde??) geschiedenis. Door dit verhaal komt de werkelijkheid van die Tweede Wereldoorlog heel dichtbij. Wat een andere manier van leven, begin 20e eeuw. Juffrouw Dini is met weinig tevreden en dat is in het boek ook heel voorstelbaar beschreven.
Het zou een ontzettend melodramatisch boek kunnen zijn. Dat gebeurt echter nergens, ondanks alle dramatische gebeurtenissen die passeren. Het verkracht en zwanger worden, het moeten afstaan van de baby, de uiteindelijke deportatie van de geliefden, op de welgestelde joden na. Dramatisch, maar het is geen verstikkend verhaal.
Heel mooi!!!!