Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De draad weer opgepakt

Auteur

Johan de Vries

Uitvoering
Paperback
Reviews
3,8 / 5 (7 reviews )
Prijs
25 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Het verlies van een dierbare aan kanker is onwerkelijk. Hans belandt in een rollercoaster van emoties. Die rollercoaster wordt beschreven: van het horen van de diagnose, langs de verschrikkelijke boodschap, verder naar het sterven van zijn vrouw. Als Hans een jaar weduwnaar is, voelt hij de behoefte om een nieuwe relatie te beginnen. Zijn kinderen vinden dat hij daar nog niet aan toe is. En is hij wel los van zijn vrouw? Na het bijwonen van een lotgenotengroep, gaat Hans daten via internet en heeft een aantal interessante ontmoetingen. Krijg een kijkje in het hoofd van Hans, het hoofd van een weduwnaar.

Over de auteur

"Ik ben geboren in 1946 en heb veertig jaar bij de Vrije Universiteit gewerkt. Voor ons faculteitsblad schreef ik gewaardeerde columns. Naast mijn werk bouwde ik en schreef ik over huispijporgels. Bij Huismuziek verschenen Kistdraaiorgel (1990), Small Barrel Organ (2004) en Positieforgel (2007). Nu schrijf ik geapprecieerde stukjes voor een kerk- en een koorblad. Bij mijn vrouw ’s overlijden schreef ik de eerste passages van dit verhaal die uiteindelijk uitmondden in dit boek."

Productinformatie

ISBN
9789402208665 / 978-94-022-0866-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
11-07-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
316
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

De mooie en wat chique kleren hangen in plastic hoezen tegen het stof. Ik rits een hoes voorzichtig open en word bij voorbaat al bang voor de herinneringen die dan naar boven gaan komen. In deze hoes zitten allemaal zwarte spullen. Goed zo, dat past wel bij mijn stemming. Een zwart rokje met een glittertopje. Dat had ze altijd aan met Kerst. Ik zit weer aan de kersttafel, door Mirjam feestelijk gedekt met rode linten over het damasten tafelkleed. Uit de keuken komt de geur van een feestmaaltijd. Mirjam heeft de lampen uitgedaan en brandende kaarsen tussen de borden gezet. We zitten allemaal al aan tafel en praten luidruchtig. Op de achtergrond klinkt Mirjams Kerst CD, concerto’s van Correlli. De stoel van Mirjam tegenover mij is nog leeg, ze is nog in de keuken bezig.
"Even wachten hoor, ik ben nog niet klaar." Dan komt ze binnen en zet de laatste schaal op tafel. Als ze gaat zitten bukt ze een beetje om de stoel onder zich aan te trekken. En op dat moment zie ik het kaarslicht weer fonkelen in de zilverdraadjes van haar topje. Wat ziet ze er mooi uit. Haar ogen schitteren, ze straalt. Heerlijk vindt ze het om aan tafel te zitten met alle kinderen en hun aanhang. Ze geniet.
Ik houd het topje nog even in mijn handen en ruik er aan. In mijn neus is het weer even Kerst. Dan stop ik hem weer in het plastic en rits de hoes dicht en daarmee verdwijnt de schittering van het kaarslicht, de lucht van het eten en de muziek. Ik leg de hoes op het logeerbed en pak een andere.

Reviews (7)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Geschreven door Ina op 20-07-2014
Vanmiddag in de brievenbus............ je boek! gelijk begonnen, buiten met een pot thee binnen handbereik en ik ben nu al op blz. 103!! Wat mooi!

Els komt tot leven, als ik dat zo mag zeggen, maar ook het verdriet van jou en de kinderen. Ondanks dat, heel mooi om te lezen en erg bijzonder, omdat ik zoveel weet...........

Nu móét ik eten bereiden: het wordt een vluggertje, want ik ga vanavond– buiten in m’n bloementuin - gauw verder lezen, Ina

door Joke van der Weyden op 21-07-2014
Het boek heb ik aangeschaft en ik moet U melden dat ik het een geweldig boek vind. Heel beeldend geschreven en vol met humor. Het boek is zo goed omdat het zo "gewoon" is. Het is een boek dat je niet neerlegt maar per se uit wil lezen. Ook je e.v.t. zienswijze op cremeren of begraven vraagt nadere aandacht. Geen "zoet "boek, maar een boek dat je helpt meer begrip voor zulke omstandigheden te krijgen, een boek voor iedereen!
door Frits de Vries op 25-07-2014
Het boek is vlot leesbaar en heeft je vanaf het begin te pakken in het proces waarin de weduwnaar zit met het verlies van zijn vrouw aan kanker. De lezer leeft helemaal met hem mee in het rouwproces en de pogingen om weer iets van z'n leven te maken via datingsites en contactadvertenties. Dat is een uiterst moeizaam proces en het is al dapper als hij zich in die wereld begeeft, want hij stopt er veel energie in en het heeft maar weinig succes. Hij leert er ook wel weer veel van over hemzelf en de wereld om hem heen. De paranormale waarnemingen van de vroegere kraamhulp geven het verhaal een onverwachte wending.
door Jelle Gerrit op 29-07-2014
Gesteund door zijn overleden vrouw heeft de weduwnaar Hans de draad weer opgepakt. Dat is een grote kracht in zijn verhaal. Hij ontkent daarmee die periode niet, maar geeft juist ruimte aan zijn vrouw die spiritueel aanwezig blijft, ook in zijn nieuwe relatie. Dit boek is een sterk voorbeeld waarin draadjes van verleden en toekomst weer aan elkaar geknopt worden waardoor geluk weer mogelijk is.
door Toos Geurts van Kessel op 29-07-2014
In dit boek beschrijft Johan de Vries op aangrijpende wijze het ziekteproces van zijn vrouw. Na haar overlijden komt hij in een enorme leegte terecht, waar hij maar ternauwernood mee om kan gaan. Hij praat nog vaak met zijn vrouw bij haar graf en bij de foto op de schouw, maar de leegte blijft. Zijn dochter wijst hem op een praatgroep en daagt hem uit zich daarvoor op te geven. Wat hij uiteindelijk doet. Dat wordt een succes, hij leert er over zijn verdriet te praten en krijgt nieuwe contacten. Johan beschrijft zijn ontwikkeling op ontroerende en vaak humoristische wijze. De geboorte van zijn kleinzoon brengt ook weer een nieuw perspectief in zijn leven. Hij gaat oppassen.
Kort daarna maakt hij een profiel aan op een datingsite. Hij pakt de draad op.
Een mooi en aansprekend boek! Het lezen waard!


door Marry Jonker op 03-08-2014
Wat een mooi boek.Ik heb het in 2 dagen uitgelezen .Zoveel herkenning en stof om over na te denken. In een woord prachtig.Natuurlijk vergeet je je vrouw niet ,maar het leven heeft nog zoveel te bieden dat je er niet in moet blijven hangen.Het is mooi om te lezen hoe de kinderen in een ander tempo hun verdriet verwerken.Ook het internet daten en de verwachtingen die dat schept heeft Johan erg goed beschreven.Het lotgenoten contact is ook een ervaring die voor iedereen verschillend is en dat je daar iemand ontmoet die ook weer het hele proces opnieuw meemaakt is erg realistisch beschreven.Ik heb er van genoten een echte aanrader.
☆ ☆ ☆ ☆ door Jeroen op 27-12-2014
Met alle respect voor deze meneer, maar ik vond het boek geen moer aan. Er sterven veel mensen aan kanker helaas, alleen vind ik dat Johan zich te veel in de slachtofferrol plaatst.