Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Thassos natuurlijk

Auteur

Roos Gruwel en Barbara Giannakos-Teunissen

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
4,3 / 5 (5 reviews )
Prijs
25 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Twee Nederlandse vrouwen geven een gedetailleerd beeld van het leven op Thassos, het bosrijke, bergachtige Griekse eiland. Ze geven inzicht in het leven van de Thassiten, die van hun voorouders geleerd hebben in harmonie met de natuur te leven en alles te gebruiken wat deze hen biedt. Een beschrijving van flora en fauna, van olijventeelt, imkerij, veeteelt, visvangst en vervaardiging van lokale producten. Gesprekken met oudere inwoners over hun leven. Muziek, kunst, geloof en traditionele feesten komen aan bod. Recepten, verhalen, gedichten en anekdotes maken dit boek tot een levendig mozaïek, een andersoortig reisboek. Een juweel voor iedereen die Griekenland een warm hart toedraagt.

Over de auteur

Barbara: "Thuis had ik geleerd over grenzen heen te kijken. Tijdens mijn leven op Thassos luisterde ik naar wat oudere mensen vertelden over hun bestaan en hun leven vroeger. Met Roos sprak ik dikwijls hierover."
Roos: "Ik reisde als studente naar Zuidoost Europa. Ik schreef wandelboekjes in drie talen en begeleidde wandelgroepen. Veel leerde ik van de eilandbewoners. Deze kennis mag niet verloren gaan! Zo ontstond met Barbara het idee voor dit boek."

Productinformatie

ISBN
9789402208931 / 978-94-022-0893-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-06-2014
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
298
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Als je een reiswinkel binnenstapt op zoek naar boeken over een vakantiebestemming, vind je reisgidsen met kaarten en plattegronden, hotels en andere onderkomens, bezienswaardigheden, restaurants, culinaire tips en belangrijke reisadviezen. Bezoek je een land of streek vaker, dan wil je misschien meer te weten komen over de mensen, hun gewoontes en dagelijks leven, maar ook over de natuur. Hierover gaat dit boek.
Over de mensen die traditionele beroepen uitoefenen en met wie we meeliepen en spraken over hun werk. Over hun band met de natuur en de vanzelfsprekendheid waarmee ze dankbaar gebruik maken van alles wat die natuur hen biedt.
De meest voorkomende bomen, struiken, wilde bloemen en planten hebben we beschreven, maar ook het gebruik van een groot aantal hiervan door de Thassiten.
Over de olijvencultuur, de honingteelt, de veehouderij en de visvangst spreken we, zij vormen naast het toerisme belangrijke bronnen van inkomsten, maar ze zijn moeilijke en tijdrovende werkzaamheden die veel "meraki" (hart voor de zaak) vereisen.
Ook wilden we ontmoetingen, impressies en ervaringen van onszelf in de loop van de meer dan vijfentwintig jaar dat we hier wonen en werken delen.
Lange gesprekken met oudere buren geven een idee hoe zij opgroeiden. Zij brengen door hun boeiende manier van vertellen dit verleden weer tot leven.
Feesten en vieringen die door de jaren heen een belangrijke rituele en sociale rol hebben vervuld zijn nog steeds in de eilandgemeenschap verankerd en markeren de verschillende seizoenen.
Het gaat ons vooral om de levende mensen in de levende natuur van dit prachtige eiland in de Noord-Egeïsche Zee, waarvan wij zoveel zijn gaan houden.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Jacco Ruiter op 12-04-2017
Een boeiend boek, waardoor mijn gevoel voor Thassos nog sterker wordt dan het al is...........
door Lan op 02-02-2017
Wat een leuk boek! In goede orde ontvangen en nu met veel plezier aan het lezen. En in juni met veel meer info weer naar Thassos!
door den Bakker op 02-12-2014
een zeer prettig boek om te lezen.Iedere keer een stukje.Vooral de gesprekken met de oudere bewoners zijn eer nuttig. Geeft een ander beeld over de "Grieken" dan ons de laatste jaren voor gespiegeld is. Denk dat het een beduimeld boek gaat worden.
door ien van nieuwenhuijzen op 11-08-2014
Het is een dierbaar boek. Er spreekt oprechte liefde uit voor de mensen, de natuur, het eiland-leven. En ook voor mij, die er jaarlijks twee keer komt, staat er nog veel in wat ik niet wist.

Geschreven door Josée Gruwel op 03-08-2014
Ik heb het boek in een paar dagen uitgelezen. Door de gesprekken met de oudere eilandbewoners is het een intrigerend boek, vol rituelen en gebruiken. Het geeft de verbinding tussen mens en natuur mooi weer. Omdat ik al jaren bij Roos op Thassos kom, krijg ik bij het boek veel beelden. Boeiend!