Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Op mijn toppen
Grip op mijn leven voor, met en na psychoses

Auteur

John Jongejan

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
14 ,95

Samenvatting

Op mijn toppen is een boek voor iedereen die zelf een psychische kwetsbaarheid heeft en/of iedereen die iemand kent met een psychische kwetsbaarheid, zoals een kind, broer, zus, partner, vader, moeder, vriend, kennis, collega, buurman of buurvrouw, en die wil weten wat de last ervan is, en wat belemmerend of helpend werkt in het herstelproces.
Dit verhaal gaat over het herstelproces van John Jongejan. Hij beschrijft wat er bij komt kijken in het leven voor, met en na psychoses.

Over de auteur

John Jongejan (1972) komt oorspronkelijk uit Zeeland. Al jong voelt hij zich anders dan anderen, wat nog sterker wordt als hij rond zijn twintigste zijn eerste psychose krijgt. Daarna volgen verschillende psychotische periodes. Via therapie en begeleiding is John erin geslaagd om grip te krijgen op zijn leven, dat zich sinds 1995 voornamelijk in Breda afspeelt.
Vanaf 2007 is John Jongejan actief als ervaringsdeskundige bij een team van de GGz, dat mensen behandelt, ondersteunt en begeleidt met een psychotische kwetsbaarheid. In de afgelopen jaren heeft John gemerkt dat hij door het delen van zijn ervaringen anderen kan helpen, en dat het bovendien hemzelf helpt om zich beter te voelen. Ook het schrijven van dit boek is daarin een belangrijk onderdeel. Dat Op mijn toppen mag bijdragen aan jouw herstelproces of dat van iemand in je omgeving.

Productinformatie

ISBN
9789402214345 / 978-94-022-1434-5
Verschijning
30-01-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
132
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Nieuw begin
 
Mijn hervonden moed zorgde ervoor dat ik binnen twee maanden na de opname in de kliniek aan de kust naar huis mocht. Die ochtend in augustus was het prachtig zomerweer. Ik logeerde bij mijn moeder.
 
Ik legde de grote rode badhanddoek op het gras, een eindje van de wasmolen vandaan. Mijn moeder was binnen bezig koffie te zetten. Aan de achterkant ging een poort open bij de achterburen. Daar stond de kleine oude buurvrouw met grijze opgebonden haren. Ze zag mij en vroeg hoe het ging. Toen sprak ze de wijze woorden die ik nooit zal vergeten:
 

"Ieder eind is een nieuw begin en de natuur herstelt zich altijd vanzelf."
 
(…)
 
Wat genoot ik van dit moment. De nabijheid van mijn moeder, de warmte van de zomer, de smaak van de aardbeien, gemengd met koffie. De verwarring en het verdriet waren voor dit moment ver weg. Zachtjes prevelde ik tussen het eten door:
 
"Ieder eind is een nieuw begin".

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Monique Fopma op 12-02-2015
Een prachtig boek, vlot geschreven, aanrader voor een ieder die direct of indirect te maken heeft met psychoses. De auteur beschrijft de kwetsbaarheid van het leven op een ontroerende wijze. Het dunne lijntje tussen gezond en ziek zijn, wordt in de verhalen vanaf zijn 21e helder. En laat zien dat we allemaal geestelijk instabiel kunnen raken als de druk te groot wordt. Ontzettend knap dat de auteur zo'n positieve wending aan zijn leven heeft gegeven door als ervaringsdeskundige anderen met een psychiatrisch ziektebeeld te ondersteunen.