Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Verwantschap trilt in ’t bloed...

Auteur

Henk Tijssen

Uitvoering
Paperback
Prijs
17 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De houding van de Confessionele Vereniging ten opzichte van de Boerenoorlog in Zuid-Afrika (1899-1902)
De Boerenoorlog hield de gemoederen rond 1900 flink bezig. De oorlog tussen het machtige Groot-Brittannië en de kleine Boerenrepublieken maakte in Nederland veel emotie los. Niet in de laatste plaats bij het protestantse volksdeel. Hoe durfde dat perfide Albion de kleine Boerenrepubliekjes aan te vallen? Dit boek gaat over de houding van de Confessionele Vereniging in de Nederlandse Hervormde Kerk tegenover de Boerenoorlog. Wie steunden de confessionelen en waarom?

Over de auteur

"Ik ben geboren te Tholen in 1977. Mijn beroep is docent Burgerschap en Economie aan het Hoornbeeck College (MBO) te Kampen. Verder ben ik (mede)auteur van de serie Rendement (Economie voor MBO), een uitgave van Thieme Meulenhoff. Na het VWO volgde ik mijn opleiding aan de Christelijke Hogeschool ‘De Driestar’ te Gouda en de Rijksuniversiteit Groningen. Ik heb het boek De dominee van de NSB Boissevain en zijn gang van de Nederlandse Hervormde Kerk naar het Nationaal-Socialisme (2009) geschreven."

Productinformatie

ISBN
9789402217360 / 978-94-022-1736-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
12-06-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
52
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

In dit boek wil ik een antwoord formuleren op de volgende probleemstelling: Welke houding koos de Confessionele Vereniging in de Nederlandse Hervormde Kerk in haar wekelijks verschijnende orgaan ‘De Gereformeerde Kerk’ met betrekking tot de Boerenoorlog in Zuid-Afrika in de periode 1899-1902? Het antwoord op deze vraag wil ik verkrijgen door een beschrijving te geven van de Boerenoorlog en de Confessionele Vereniging en door een (primair) bronnenonderzoek te doen in het weekblad De Gereformeerde Kerk om op deze manier te achterhalen wat de houding van de vereniging was.
 
Men kan op verschillende manieren tegen de Boerenoorlog aankijken. Er kan een standpunt voor of tegen het imperialisme van Groot-Brittannië worden ingenomen. Ook is er een neutrale mogelijkheid. In het onderzoek is mijn eerste vraag hoe de vereniging tegen de Boerenoorlog aankijkt. Daarnaast kan de deelname aan de Boerenoorlog sec actief of passief zijn, ook hier wil ik een antwoord op formulieren. Het is voorts noodzakelijk te weten of men vooroploopt in visieontwikkeling of achteraankomt. Daarop wil ik eveneens een reactie geven. Wat ook van belang is, is de vraag wie er binnen de vereniging schrijven over de Boerenoorlog. En tenslotte gaat het om het inzichtelijk maken van een bepaalde visie en in hoeverre er sprake is van een ontwikkeling daarin.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek