Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Oorlog most niet magge
oorlogsroman

Auteur

Paul Zaal

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Prijs
26 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

De zinloosheid van de Tweede Wereldoorlog is het hoofdthema van dit boek. In deze pakkende oorlogsroman wordt beschreven hoe de families Zaal en Kleisma de oorlog doorkwamen. Na het uitbreken van de slag om Arnhem moesten zij verblijven in twee schuilkelders. Vanwege het plotselinge sein tot gedwongen evacuatie moest een periode van ruim acht maanden op vier verschillende evacuatieadressen worden overbrugd, soms met trieste gevolgen. In Oorlog most niet magge lees je over de machteloze woede tegenover NSB'ers, de opbeurende rol van radio Oranje en de omgang met Joodse onderduikers. Maar ook over de terugkeer naar huis in juni 1945. Hoe moeten de families het dagelijks leven weer oppakken?

Over de auteur

"Na het succesvol uitbrengen van mijn eerste boek Mijn vriend Mijn opa eind 2010, vond ik na twee jaar weer de motivatie om mijn tweede boek Oorlog most niet magge te schrijven. Het plezier dat ik aan het schrijven van deze familie-oorlogsroman mocht beleven, overtrof zelfs die van mijn eerste boek. Dat geduld een schone zaak is blijkt uit het feit dat ik tweeëneenhalf jaar met het schrijven van dit boek bezig was."

Productinformatie

ISBN
9789402218787 / 978-94-022-1878-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
31-07-2015
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
342
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Een eindje verderop stond een groep mensen stil en de mensen keken naar een hoge boom. Daar aangekomen ontdekte ze, verscholen tussen het gebladerte van een hoge eikenboom, het ontzielde lichaam van een soldaat.
"Het is een mof, dat kan ik zien aan zijn helm. Engelsen hebben heel andere helmen of dragen een rode baret. Het zal wel een sluipschutter zijn geweest die zich met een touw in de top van de boom had vastgemaakt. Wie weet hoeveel slachtoffers hij onder de Engelsen heeft gemaakt. Sluipschutters zijn de ergste vijand voor een tegenstander. Zelf zitten ze helemaal verscholen en ze schieten op alles wat beweegt. Maar goed dat hij dood is. Weer een mof minder."
Instemmend werd er door de groep mensen op de woorden van Teun gereageerd. Ruim vier jaar bezetting had de Duitsers er niet bepaald populair op gemaakt.
Toen iemand opmerkte dat het toch ook maar een mens was reageerde een ander direct door te zeggen dat er geen betere Duitser was dan een dode Duitser.
Toch maakte de dode Duitser, hangend aan een touw, veel indruk op de vluchtelingen. Ook deze dode Duitser had ouders en misschien wel een gezin. Hij was toch ook maar naar een voor hem vreemd land gestuurd om te vechten.
Langzaam zette de stoet zich weer in beweging. Met Ersje nog steeds achterop de fiets van Corrie en Alie die de zwaar beladen kinderwagen voort zeulde bleef het tempo laag. Voor zich uit in de richting van Ede zagen ze honderden mensen lopen en achterom kijkend kwam vanuit de richting Arnhem en Oosterbeek nog steeds een aanzwellende menigte vluchtelingen. Massaal was aan het bevel tot evacuatie gehoor gegeven. Het was een grote colonne van langzaam voortbewegende mensen die allerlei vervoermiddelen meezeulden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek