Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Met de trein naar China

Auteur

Ed van der Knijff

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Met de trein op reis, van Petersburg naar Hongkong. Soms afzien, maar je beleeft zoveel meer. Met reisgenoten, maar ook in de steden waar je uitstapt. Genieten van de Russisch-Orthodoxe cultuur, die het communisme overleefde. Hoe functioneert Rusland? Er zijn grote contrasten tussen weelde en armoe, tussen stad en land, oost en west, tussen vooruitgang en stilstand. In Mongolië is al meer beweging. Drang om te ontwikkelen, bij de rest van de wereld te horen. Wie slaapt er over tien jaar nog in een ger? China is een onbegrensde, maar vaak wazige bouwplaats. We flitstreinen er doorheen. Voor wie zijn al die luxe warenhuizen in de grote steden? Een fietstocht en een jazzconcert in Beijing. Romantisch dobberen door het Karstgebergte. Hoe (over)leven de culturele minderheden? Hoe overleven deze twee reizigers China, te voet, op de fiets, met chauffeur en gids en wat begrijpen ze van dit land?

Over de auteur

"Ik (1951) ben op latere leeftijd gaan reizen, geïnspireerd door het reisgedrag van mijn kinderen. Mijn vrouw en ik noemen het ‘backpacken voor senioren’. Een rugzak, maar liever wel met een paar wielen. Reisindrukken vervliegen snel, vooral bij langere reizen van twee tot drie maanden. Om de indrukken vast te houden maak ik vrijwel dagelijks een verhaaltje, aangevuld met foto’s. Die verhaaltjes kregen een groeiende aanhang via een reisblog. Andere reisverhalen liggen nog op de plank."

Productinformatie

ISBN
9789402219722 / 978-94-022-1972-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
11-09-2015
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
222
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Twee luidsnurkende Chinezen in de coupé. Een van ons zaagt onopvallend zijn eigen deuntje mee, de ander volgt hoe de geluiden passen bij het ritme van de trein. Deze is luxe, stil, comfortabel en warm. En op tijd. Dan de grote verrassing. Bordje met Vander voor hotel Yi-de. Dat zijn wij. De taxi, denken we. Maar onze zware tassen worden vastgebonden op een ander voertuig.Vóór ons zien we hem zwoegen. Zitten gaat niet, hij moet steeds staan op de trappers om vooruit te komen. Dit zou onze Arbo niet toestaan. Ondanks de korte nacht, het is half zeven zondagmorgen, moeten we de neiging onderdrukken om eraf te springen en te helpen duwen. Vijftig kilo bagage, 165 kilo menselijk gewicht plus zijn eigen oude vlees en botten, en dan het valse plat op. Dat is niet eerlijk. We zijn wel op slag van onze eigen vermoeidheid bevrijd. Het wordt al licht.

We moeten zachtjes doen bij het Courtyard hotel. De kamers liggen direct aan het hofje. Binnen de muren van de stad een authentiek logement. Met een drie meter breed stenen bed dat van onderen met een houtvuur verwarmd kan worden. Gaat u nog maar wat relaxen, het ontbijt is tot tien uur. Hier kun je nog wel wat gasten ontvangen voor een slaapfeestje.
Pingyao is een ommuurd museumstadje en heeft de heilige vorm van een schildpad. Het was een van de belangrijkste handelscentra voordat het door HongKong en Shanghai werd overschaduwd. Sedertdien heeft de tijd bijna stilgestaan. Modern zijn vooral de vele elektrische fietsen, scooters en het soort open busjes zoals je die 's zomers ook als gratis openbaar vervoer in Sneek ziet rijden. Wel uitkijken want het zoeft je aan alle kanten voorbij in de autovrije binnenstad.

Het is lekker weer op deze zondagmorgen en dat trekt veel volk. Met een passe-partout kun je in alle 25 musea, behalve als je 60 plus bent. Dan is alles gratis. Mijn dag kan niet meer stuk.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door P. van der Sluis op 29-11-2015
Leuk geschreven en beschreven, afgewisseld met grappige anekdotes en grapjes.