Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Schilderijenjacht

Auteur

Erik H. van der Graaf

Uitvoering
Paperback
Prijs
24 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Ontdekkingen van kostbare, onbekende of verloren gewaande meesterwerken halen met regelmaat het nieuws. Het vinden van waardevolle of in kunsthistorisch opzicht interessante schilderijen blijkt een reële mogelijkheid. Achter ieder schilderij schuilt een verhaal. Hoe ouder het schilderij, hoe groter de kans op een verborgen verhaal. Dit vormt de rode draad in een serie korte, waargebeurde verhalen. Daarin neemt de schrijver u mee in zijn belevenissen bij aankoop, onderzoek en restauratie van antieke schilderijen. Soms leidt het onderzoek tot resultaat, maar niet altijd. Schilderijenjacht is een aaneenschakeling van volharding, onverwachte en bijzondere spelingen van het lot, emotie en nuchtere onderzoeksresultaten.

Over de auteur

"Naast mijn werk als business development manager in zakelijke dienstverlening schrijf ik regelmatig artikelen. Vanuit mijn passie voor het verzamelen en onderzoeken van schilderijen publiceer ik onder meer over mijn eigen onderzoek en museumexposities. Ook interview ik professionals uit de wereld van de handel in kunst en antiek en wetenschappelijk kunsthistorisch onderzoek. Mijn eerste boek Schilderijenjacht is het persoonlijke relaas van de zoektochten naar de oorsprong en herkomst van sommige van mijn schilderijen."

Productinformatie

ISBN
9789402220308 / 978-94-022-2030-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-10-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
206
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

De dag in kwestie voldeed volledig aan de verwachting: donderdag 16 december 2011 was koud en regenachtig. Bovendien zette de duisternis tegen het einde van de middag – gebruikelijk voor de tijd van het jaar – nog eens extra vroeg in. Vlagen natte sneeuw uit een zware, laaghangende bewolking en aangewakkerd door onbarmhartige windvlagen teisterden het centrum van Rotterdam en omgeving. Deze setting stond weliswaar niet helemaal in contrast met een deel van het werk van Jan van Goyen – de onvolprezen meester van het Hollandse landschap uit de 17e eeuw – maar deed zijn zucht naar het uitbeelden van licht en atmosferische ruimte zonder meer tekort.
 
Veiling
De periodieke veiling in de categorie ‘curiosa & inboedel’ georganiseerd door Vendu Notarishuis in Rotterdam voltrok zich als vanouds. Een bonte verzameling van de gebruikelijke handelaren, doorgewinterde verzamelaars en geïnteresseerden kwam samen. Bieden op afstand beperkte zich tot een enkele telefoonlijn, want bieden via het internet had nog net niet zijn intrede gedaan. Al met al een redelijk overzichtelijk geheel dus. De spanning was er echter niet minder om, integendeel.
Na enig wachten was het schilderij in kwestie dan eindelijk aan de beurt. Relatief weinig respons uit de zaal. Zou het mogelijk zijn om dit schilderij ‘binnen te halen’?Tijdens de kijkdagen voorafgaand aan de veiling leek er nauwelijks belangstelling voor het stuk. Begrijpelijk wellicht, want het paneel oogde zelfs voor een onervaren veilingbezoeker niet in de meest glorieuze staat en leek ronduit liefdeloos te zijn behandeld door de vorige eigenaar(s).

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek