Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Zeist, vroeger en nu. 100 jaar verandering

Auteur

Bas de Pierre

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
18 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

1900: Zeist wordt de ‘Parel van de Stichtse Lustwarande’ genoemd. Aan de ene zijde van het dorp vinden we eeuwenoude bossen, aan de andere zijde weidelanden. Het centrum ontwikkelt zich in een rap tempo. Nu, ruim een eeuw later, is er veel in ons dorp veranderd. In Zeist, vroeger en nu zijn oude afbeeldingen van bekende Zeister plaatsten vergezeld van een afbeelding van exact diezelfde locatie anno 2015. Hiermee bent u in staat om de verschillen zelf te bekijken. Zeist, vroeger en nu neemt u mee in een beeldverhaal van honderd jaar geschiedenis en verandering.

Over de auteur

"Op mijn vierde ben ik in Zeist komen wonen. Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat met geschiedenis te maken heeft. Sinds een jaar of tien in het bijzonder de lokale geschiedenis. Nu heb ik voor het eerst een boek geschreven. In dit boek heb ik een beeld geschetst van de veranderingen die het dorp de afgelopen eeuw heeft doorgemaakt. Informatief, interessant, maar ook met een tikje weemoed naar vroegere tijden."

Productinformatie

ISBN
9789402221459 / 978-94-022-2145-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
06-11-2015
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Zeist 20e eeuw, ca. 1900 tot ca. 1999

Uitvoering
Paperback
Pagina's
76
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Een jaar of tien geleden vond ik in de boekenkast bij mijn moeder thuis een exemplaar van het boekje ‘Zeist in oude ansichten’. Ik betrapte mijzelf er op dat ik er ietwat melancholiek van werd. Tijdens het lezen van dat boekje, en later nog vele andere boeken over de geschiedenis van Zeist, merkte ik dat het soms moeilijk was om de oude afbeeldingen in gedachten te plaatsen bij het huidige straatbeeld.

Veel mooie gebouwen en dorpsaanzichten zijn in de loop der tijd helaas verdwenen. Dit wordt extra geïllustreerd als we Kraals’ Gids van Zeist uit 1933 openklappen. Het boek start met een wandeling door het dorp waarvan ik u de introductie niet wil onthouden: "Als men Zeist binnenkomt bij ’t Station, ’t zij per spoor, tram of bus, dan kan men op ’t drukke stationsplein niet lang toeven, want op vele tijden komen duizenden, die de Zeister bosschen en ’t gezellige dorp wil-len bezoeken, hier aan. Hier krijgt de Slotlaan – de pantoffelpromenade van Zeist – iets statigs. Prachtig zijn in dit gedeelte de beuken en de wijdgetakte boomen voor ’t Protestantsch Weeshuis. Links voert de bekende Woudenbergscheweg naar ’t beroemde Zeisterbosch, naar ’t Dierenpark, de Pyramide, Woudenberg en verder naar Arnhem. Bij de vooruitspringende, oude Prot. Be-waarschool en de tegenover liggende Nieuwe Sociëteit met concertzaal en lunchroom snijdt de Hoogeweg onzen weg, de Donkerelaan geheeten".

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Ineke Louwsma van der Rijst op 25-07-2018
Ontzettend leuk om dit boekje door te kijken. Ik ben in 1948 op het Bethanieplein in Zeist geboren en heb daar tot aan mijn trouwen in 1971 gewoond.
Ik heb altijd een beetje heimwee naar Zeist gehouden.
door Hans Springer op 25-11-2015
Prachtig werk!
Ik proef het openstaan voor het 'nieuwe', maar tevens de weemoed naar het 'oude'. Goed gedaan!