Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De spil waar alles om draait
Over de filosofie van Emmanuel Levinas

Auteur

Jan Rietveld

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In De spil waar alles om draait wordt de filosofie van de Frans-joodse Emmanuel Levinas (1905–1996) besproken. Hij wordt gezien als één van de meest diepzinnige denkers van de twintigste eeuw. Ondanks zijn als moeilijk bekend staande teksten heeft hij oog voor het gewone leven van mensen, voor het genieten, het wonen, het werken, enzovoort. Maar het ‘gewone’ blijkt zo gewoon niet te zijn. Het is de eenvoudigste gemeenschap ik-ander die de reguliere samenleving pas mogelijk maakt.  ‘De kleine goedheid’ is de spil waar alles om draait...

Over de auteur

"Het was in 1989 dat ik mijn studie voor geestelijk verzorger afrondde aan het Humanistisch Opleidings Instituut in Utrecht.Voor mijn eindscriptie over het ouder worden had ik als titel ‘Leven als zwichten’ gekozen. Kwetsbaarheid, passiviteit... Begrippen die niet slechts het ouder worden, maar het leven van mensen typeren. Dat hoeft niet uitsluitend voor het lijden te gelden, maar voor wat je als mens als geschenk overkomt."

Productinformatie

ISBN
9789402223408 / 978-94-022-2340-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
15-01-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
142
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

‘Schep geluk!’, verantwoordelijkheid als de spil waar alles om draait...
Levinas was realistisch, had oog voor de struggle for life en weet van het Kwaad. Hij spreekt van de natuurlijke orde en wijst op het extreme belang om het goede als vertrekpunt te nemen. Het goede niet als iets ‘van formaat’, maar als iets kleins, als iets dat zich vaak pas op het tweede ‘metafysisch verlichte’ oog toont.

Levinas schrijft niet voor hoe je behoort te leven, zijn filosofie niet als een preek of boodschap te zien. Dat zijn verhaal raakt en velen niet onverschillig zal laten, zou op iets wezenlijks in de mens kunnen duiden. De allegorie van ‘de kleine goedheid’ als ‘een platgetrapt grassprietje dat zich telkens weer opricht’, wordt dan ook niet zomaar als waarheid herkend.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Berend op 14-01-2023
Een mooi geschreven beschouwing op het gedachtegoed van Levinas - levenslessen voor ons allen. Echt een naslagwerk dat je meerdere keren moet lezen om echt te kunnen doorgronden.
Geschreven door wim op 17-05-2020
Een uitstekend boekje waarin de filosofie van Levinas eenvoudig doch grondig wordt uitgelegd.