Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Twee levens, een liefde
Biografie van een tijdperk

Auteur

Barbara van Benthem Jutting

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,3 / 5 (3 reviews )
Prijs
20 ,15
Verzending
Exclusief verzendkosten
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie past door brievenbus
(Nederland en België)

Samenvatting

Dit is een dubbele biografie. Chris van Benthem Jutting en Dirkje de Boer leren elkaar in 1926 kennen, dan is Chris al 48. Hij is kapitein geweest op de grote vaart naar Indië. Zij is jonger dan hij, maar heeft ook het nodige meegemaakt. Ze gaan elkaar schrijven. In dit boek mag de lezer eerst binnenkijken in de burgerlijke cultuur van Nederland aan het begin van de twintigste eeuw. Daarna mag hij mee op stoomschepen naar Indië. Vervolgens kijkt hij mee naar hun liefde en huwelijk. Alles in de historische context van het interbellum waarin hun levens zich hebben afgespeeld.

Over de auteur

"Ik ben geboren in 1963 en ik woon samen met mijn man in Eindhoven. Ik heb organisatiepsychologie gestudeerd en werkte lang in managementfuncties in het bedrijfsleven. Momenteel ben ik actief in de gemeentepolitiek van mijn woonplaats. Ik heb een levenslange interesse in geschiedenis. Ik wilde altijd of geschiedenis studeren of er over schrijven. Toen ik een briefwisseling erfde, lag het voor de hand dat mijn fascinatie voor geschiedenis en mijn interesse in mijn familie bij elkaar zouden komen."

Productinformatie

ISBN
9789402227185 / 978-94-022-2718-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-06-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
208
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

30 augustus 1926 is een prettige zomerdag in Nederland. De maximumtemperatuur is vijfentwintig graden. In het Algemeen Handelsblad, dat Chris trouw elke dag leest, wordt gesproken over de laatste gesprekken om Duitsland toe te laten tot de Volkenbond. In Engeland is een mijnwerkersstaking. In Batavia heeft een dynamietrover toegeslagen. In New York is de uitvaart voor Rudolph Valentino. Ook wordt gemeld dat de laatste toebereidselen worden getroffen voor het vieren van Koninginnedag, die op 31 augustus (de verjaardag van Wilhelmina) plaatsvindt. In het weekeinde heeft er brand gewoed in een boerderij en is een autobus tegen een boom gereden. Een kind van acht is overreden door een trein. De Bijenkorf heeft een aanbieding voor zijden tricot onderjurken voor fl. 1,98. Er wordt ergens een meisje gezocht voor hele dagen (mag ook een Duitse zijn) maandloon fl. 45,-. Een villa in Amsterdam staat te koop voor fl. 24.000,-.
En Chris trekt de stoute schoenen aan:

Bussum, 30 augustus 1926

Ik weet werkelijk niet wat er boven te zetten. Geachte Mevrouw klinkt zo vreselijk stijf, en wat ik er wel boven zou willen zetten durf ik niet, uit vrees dat je het niet goed zou vinden.
De laatste dagen heb ik in tweestrijd gelopen met de vraag, zou ik schrijven ja of neen? Soms was ik bang dat je het niet goed zou opnemen en dat het verwijdering zou brengen, maar dan weer dacht ik, dat kan toch niet en als ik nu niet schrijf dan weet je het nooit.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Els Tiemeyer op 28-06-2016
Wat een heerlijk boek! Je duikt echt in die levens en waant je in die tijd. Ook natuurlijk door de heel fijn leesbare achtergronden van die tijd. De afwisseling brieven /uitleg gaat zo soepel, dat ik het iedere keer een perfecte overgang vond. Wat deden ze in die tijd trouwens veel leuke dingen: boottochtjes, bij elkaar op bezoek gaan enz. Wat we nu natuurlijk ook doen, maar dat voelt allemaal wat vluchtiger dan in die tijd. Ook de historische achtergronden zoals de eerste wereldoorlog vond ik een fijne aanvulling. Je hebt het gevoel dat je dat allemaal al wel weet, maar het plaatste het boek en de brieven zo mooi in de tijd. Dan de foto’s: werkelijk fantastisch als aanvulling.
door Adrie Megens op 10-07-2016
Omdat ik de vader ben van Tanca Boot, de Opa van Anne en Marijn Boot, wist ik al wat van de familie. Er zijn herkenningspunten in de biografie omdat ik in de jaren 60 bij de marine ben geweest en later aan wal nog jarenlang heb gewerkt met voormalige koopvaardijofficieren. Dat Chris zich van lichtmatroos heeft opgewerkt tot gezagvoerder is bijzonder, daar mag je best trots op zijn. De zeevaartschool aan de Prins Hendrikkade was er ook nog in de jaren 60 van de vorige eeuw, ik liep daar vaak langs op weg naar de TOKM ( technisch opleidingskamp marine ) waar nu het scheepvaart museum is gevestigd. De bemanning van Indische afkomst werden in mijn tijd ook nog blauwe jonge jongens genoemd en stonden ook iets lager in aanzien. De reden voor veel zeevarenden om te stoppen en een baan aan de wal te zoeken is een gezinsleven op te bouwen en vaak met een aardige spaarcent, toen gewilde leidinggevende in het bedrijfsleven. Dat Chris zijn eigen leven leidde, zoals Bert zegt kan ik mij wel enigszins voorstellen. De gezagvoerder/kapitein heeft een grote verantwoordelijkheid voor zijn bemanning en schip, moet gezag uitstralen ( denk aan muiterij ) en besluiten nemen zoals koerswijzigingen bij storm en depressies ( soms op leven en dood ). Dat trekt wellicht door na de lange zeevarende periode. Rest mij te zeggen, dat het mij verraste, dat de briefwisseling in 1926 met Dirkje met zoveel respect en warme gevoelens waren.
door Thomas van Dalen op 10-04-2017
Barbara van Benthem Jutting vertelt het bijzondere levens- en liefdesverhaal van haar grootouders. Het wordt verteld aan de hand van hun briefwisseling, aanngevuld met relevante historische informatie en mooie foto's. Het geheel vormt een prachtig en persoonlijk ingekleurd tijdsbeeld. Het was oprecht een ontroerende ervaring om zo diepgaand met het leven van haar grootouders mee te leven. Een verrijkende ervaring.