Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

NINA
Prima Ballerina Absoluta

Auteur

Marion Vermeulen

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
5,0 / 5 (9 reviews )
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Nina is een jonge vrouw en een uitzonderlijk danstalent. Ze wordt als jong kind in een Staatsinstituut in Rusland gevormd. Ze beleeft daar harde jaren, maar ze vormt ook een warme band met Mikhail, haar danspartner. Zij delen een passie voor ballet. De lezer leert de jonge vrouw kennen, met haar danstalent en haar passie, en zal zich verheugen om haar triomfen, én met haar huilen om het tragische ongeluk dat een einde aan haar carrière maakt...

Over de auteur

Marion is een vrouw die een 'geboren vertelster' wordt genoemd. Zij woont in Roosendaal met haar grumpy kat. Zij geeft de voorkeur aan het schrijven van korte verhalen en schildert voor u daarin met haar woorden een stukje van een leven. Soms rauw of gevoelig, licht erotisch of humoristisch. Zij houdt ervan met woorden te spelen.

Productinformatie

ISBN
9789402227673 / 978-94-022-2767-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-07-2016
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
92
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Het was een vederen kapje gemaakt van alleen de zachtste en mooiste veertjes van een zwaan. Het leek te schuimen in haar hand.
‘Ik was als jonge kleedster bij haar in Den Haag, in Nederland, toen ze daar in 1931 stierf. Na haar laatste optreden als De Zwaan waren er wat veertjes losgeraakt en ze gaf het aan mij. Ik heb er meer, zei ze. Deze mag jij houden.’
‘Pavlova....’ ademde Nina.
Maria knikte. Haar oude handen zetten het kapje op het blonde haar van het meisje en maakte het goed vast met kleine goudkleuring speldjes.
‘Het enige verschil tussen Anna en Nina is dat Anna donker haar had, en Nina blond.
Nu ben jij de blonde Anna.’
Maria maakte met haar duim een klein kruis op het voorhoofd van het meisje.
‘Je bent gezegend, liefje, je draagt Anna met je - ik heb het kapje nooit gewassen.’
 
Muziek van Tsjaikovski vulde de zaal, bijna preluderend op wat er die avond in de laatste minuten vertoond zou worden. Nina stond bewegingsloos in de coulissen. Ze moest nog even wachten tot het teken haar zou zeggen dat ze op moest gaan. Ze dronk de muziek in, dacht niet aan wat ze moest gaan doen, aan wát ze zou doen en hóé. Haar ogen gesloten, haar beide wijs- en middelvingers rustten licht op het kapje en rust kwam over haar.
Achter de panelen van hem die de lichten bedienden klonk een zachte stem:
‘Geef haar een heel klein beetje goud twee minuten voor het einde.’
De man die aangesproken werd keek op en, toen hij zag wie er had gesproken, knikte hij kort.
 
‘Nú, Nina, succes!’
En pointe, een lichte, nauwelijks opvallende aarzeling in haar passen, zo kwam de zwaan het toneel op. De muziek droeg haar en voerde haar door haar strijd. Het leek of ze tégen de muziek aanleunde, dat haar armen juist een fractie trager bewogen; de zaal hield de adem in. Dat gezichtje, wat een lijden, wat een strijd - de armen die omvatten, de schouders die te zwak leken om al dat lijden te kunnen dragen; de houding van haar hoofd, alles sprak aan dit frêle kind. Nina danste haar liefde voor Mikhail, haar verdriet om zijn verraad, het verlies van het kind. Ze zou haar strijd verliezen; ze zou sterven en, terwijl ze aan haar laatste deel begon, werd het licht om haar van zilver tot goud. De avond viel voor haar, ze stond even stil, haar armen als vleugels die nooit meer zouden vliegen, langzaam, wellicht langzamer dan deze oude dans voorschreef, zeeg ze in haar laatste pose, haar handen licht samen, haar armen gestrekt, haar benen onder zich gevouwen -- de zwaan was gestorven.

Reviews (9)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door George Venendaal op 13-07-2016
NINA is een prachtig verhaal waarvoor de auteur kennelijk behoorlijk wat research heeft gedaan, omdat het zich voornamelijk afspeelt in Rusland. De schrijfstijl en de verteltrant van Marion Vermeulen is heel apart waardoor de aandacht van de lezer tot aan het einde wordt vastgehouden. Het onderwerp, de balletwereld, wordt nergens zo goed beschreven als in dit boek.
door Lex Broekhuizen op 06-08-2016
Heb Nina in drie dagen, en met veel plezier, uitlezen. Je bedacht een leuk plot met een aantal verassende wendingen. (Het begin van het boek doet dan ook een heel ander einde verwachten). Ben ook onder de indruk van de gedetailleerdheid, waarmee jij de omgeving, balletten, muziek en situaties beschrijft. (sterke research!). Ook de toevoegingen in het Russisch geven het boek een stuk authenticiteit en dragen bij aan de inleving en de geloofwaardigheid. Ook de door de verschillende karakters (w.o. Sonya) gemaakte keuzes en de argumentatie daarachter zijn heel aardig en vol van levenservaring. Door dit geheel raak je al snel begaan met lot van Nina.
Al met al een heel onderhoudend boek, dat ik met veel plezier heb gelezen.

door Peter Smorenburg op 06-08-2016
Heerlijk boek om te lezen! Je gaat beginnen en stopt pas bij de laatste pagina! Mooi verhaal en goed geschreven! Ik kijk uit naar haar volgende boek
door Aino Kuhlmann op 24-10-2016
Heerlijk boek om te lezen. Ik was vanaf de eerste bladzijde gevangen in het verhaal en heb het in een adem uitgelezen.
door Ron Vermeulen op 03-12-2016
Plezierig leesbaar boek waarin een goed beeld gegeven wordt van het oude (mogelijk nog huidige) Russische systeem. Als je in cultuur, in dit geval, of sport uitblinkt, dan behoor(de) je aan de staat. Verder beschrijft het de ontwikkeling van jong meisje tot Prima Ballerina en wat je daar allemaal voor over moet hebben. Uiteraard komen ook zaken als afgewezen liefde en verregaande vriendschap met haar danslerares aan de orde. Een en ander in een plezierige schrijfstijl, die je ook bij tijd en wijle op emotionele momenten brengt. Heb begrepen dat er een boek met korte verhalen aan komt. Ben nieuwsgierig!!
door Gon Vermeulen op 11-01-2017
Ik had het in drie avonden uit. Het lijkt net of zijzelf uit de balletwereld komt, met zoveel kennis van zaken doorspekt.
door Frans Siemons op 21-12-2017
Ik heb genoten van dit boek. Als je eenmaal begonnen bent leest het lekker weg.
door Rita Willems op 05-02-2018
Wat een leuk verhaal vond ik NINA prima ballerina. Heb het in een adem uitgelezen. Wat weet jij veel van ballet.
door Inge Spekman op 25-05-2018
Hartelijk bedankt voor het gesigneerde boek NINA Prima Ballerina Absoluta. Ik geniet met volle teugen van uw schrijfstijl en ik ga helemaal op in het verhaal van Nina. Dank u voor dit leesplezier.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Een man voor haar dromen en 26 korte verhalen

Marion Vermeulen

3 reviews
Een bundel van 27 verhalen - een achtbaan aan onderwerpen, waarin ik u laat glimlachen, of u verdrietig doe voelen en dan weer laat lachen. Het leven is namelijk zo: dan vrolijk, dan even verdrietig, maar ‘het leven’ zoals ik het u laat zien vanuit mijn fantasie, zal u zeker amuseren. Ik geef soms voorwerpen of verschijnselen een stem en laat hen u hun verhaal vertellen. Hier en daar een licht erotisch tintje? Moet kunnen. En oh, wat zet ik u graag op het verkeerde been... Kom, stap in en laat het u maar overkomen. Laat u verrassen door elke kant waar deze achtbaan u, bij ieder nieuw verhaaltje, uitstuurt.
21,50
Voorkant cover

NINA Prima Ballerina Absoluta HARDCOVER

Marion Vermeulen

Nina is een jonge vrouw en een uitzonderlijk danstalent. Ze wordt als jong kind in een Staatsinstituut in Rusland gevormd. Ze beleeft daar harde jaren, maar ze vormt ook een warme band met Mikhail, haar danspartner. Zij delen een passie voor ballet. De lezer leert de jonge vrouw kennen, met haar danstalent en haar passie, en zal zich verheugen om haar triomfen, én met haar huilen om het tragische ongeluk dat een einde aan haar carrière maakt...
22,99
Voorkant cover

HIER

Marion Vermeulen

3 reviews
Dit is het verhaal van Jason Carpenter, een eenvoudige timmerman in het midden van de zeventiende eeuw die een, voor die tijd, unieke droom heeft: weggaan van zijn geboortegrond onder de ziekmakende stank van de grote stad en een plek in de natuur vinden. Hij maakt die droom waar voor zijn vrouw Jenna en zoontje Sam, en voor de vijf gezinnen in de buurtschap die zijn visie delen. Beleef hun exodus mee, het geluk dat ze vinden, en hoe na drie decennia hun paradijs in rook opgaat.
20,50
Voorkant cover

Het Begin van Vriendschap

Marion Vermeulen

4 reviews
Elisabeth Kuiper is een succesvol auteur, alleenstaand, jongogend maar tegen de vijftig. Haar leven is er een van regelmaat. Daarop is ze erg gesteld, want ze houdt niet van onverwachte dingen. Door de komst van nieuwe buren: twee dreumesen en een artistiek echtpaar, gaat zij beseffen dat er méér is om voor te leven: vriendschap en liefde. Zij schreef zelf het verhaal van die beginnende vriendschap, tot het vinden van een liefde voor het leven. Geluk is geen geschenk. Zij zal er een prijs voor moeten betalen: een lijden dat ze zal dragen uit liefde.
19,50
Voorkant cover

De vijfde generatie

Marion Vermeulen

2 reviews

Dit boek is doorweven met de mystiek van vijf "Black Welsh" vrouwen, die haar oorsprong vond aan een strand in Wales. Twee Wereldoorlogen in de twintigste eeuw worden beschreven door de adellijke arts Lady Meghan Somerset, de laatste van de vijf generaties. Haar grote mensenliefde en haar kapitaal zet zij in voor het helpen van slachtoffers van mosterdgas in de Eerste- en de opvang van kinderen uit gebombardeerd Londen in de Tweede Wereldoorlog.

21,50