Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Operatie Geslaagd
Leven met PTSS en moral injury

Auteur

Erik Krikke

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,9 / 5 (47 reviews )
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een ruime meerderheid van de bevolking krijgt ooit te maken met een of meerdere traumatische ervaringen. Een deel hiervan krijgt posttraumatische klachten. Vaak zijn deze kortdurend, maar voor sommigen geldt echter dat zij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Voor zowel degene die eraan lijdt, als voor zijn of haar omgeving is het gevecht een tegen PTSS een keiharde, maar vaak onzichtbare strijd.

Hartverscheurend en hoopvol tegelijk. ‘Operatie Geslaagd’ vertelt het verhaal van Erik, die tijdens zijn werk als operatieassistent chirurgie in Afghanistan getraumatiseerd raakte. Hij beschrijft de ervaringen die aanleiding gaven tot PTSS en de vernietigende impact die het heeft op een persoon en zijn omgeving. Erik vertelt openhartig hoe hij in een isolement terechtkwam en langzaam afbrak tot het punt kwam waarop zelfmoord de enige uitweg leek te zijn. Als medicus, veteraan, maar bovenal als mens vertelt hij over hoe hij de strijd is aangegaan met zichzelf en zijn herinneringen en hoe hij inmiddels weer middenin het leven staat.

Op meerdere plekken in het boek vindt u een unieke (QR en Spotify) code. Zodra u deze met uw telefoon scant, kunt u een liedje (of een deel ervan) luisteren dat past bij het moment in het verhaal. 

Over de auteur

Erik Krikke (1976) is echtgenoot, vader van twee zoons en veteraan. Hij heeft zich als missie gesteld om het bewustzijn te vergroten over traumaverwerkingsproblematiek en PTSS. Inmiddels heeft zijn eerste boek ‘Operatie Geslaagd’ vele mensen geraakt en geïnspireerd. Het biedt herkenning, erkenning en hoop voor mensen die lijden aan PTSS, maar zeker ook voor hun omgeving.

"Het realistische boek laat zijn strijd zien en de wijze waarop hij na een diep dal de draad weer heeft kunnen oppakken. Ik ben trots op hem." Generaal T. Middendorp, Commandant der Strijdkrachten (b.d.)

Productinformatie

ISBN
9789402229363 / 978-94-022-2936-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-04-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
280
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Het beeld van een Afghaanse militair, die gewond is geraakt bij een aanslag met een bermbom, schiet door mijn hoofd. Zwaargewond aan beide benen werd hij binnengebracht. Ik stel me voor hoe dat moet zijn.

Zodra hij zijn ogen opent en omhoog kijkt, ziet hij allemaal onbekende mensen. Ze hebben operatiemutsen op, dragen mondmaskers en staan over hem heen gebogen. De gezichten zijn daardoor allemaal onherkenbaar. Heldere blauwe ogen kijken op hem neer. Hij ziet hun bezorgde blikken. Iedereen roept naar elkaar in een voor hem onverstaanbare taal. Hij wordt overmand door paniek en hij begint druk te bewegen, maar zijn lichaam wil niet meewerken. Dan kijkt hij naar beneden. Waar tot voor kort twee gezonde benen zaten is alles onder beide knieën veranderd in een bloederige massa weefsel. Wild kijkt hij om zich heen. Niemand lijkt hem te horen. Dan vinden zijn ogen een paar donkere ogen en hij hoort een rustige stem die hij kan verstaan. Wild begint hij te praten.

"Hij vraagt of jullie zijn benen nog kunnen redden", zegt de tolk. Hij vervolgt dat de patiënt zegt, dat hij zonder benen niet voor zijn gezin kan zorgen. Als we zijn benen niet kunnen sparen, dan wil hij liever dood. De chirurg hoort de tolk aan en werpt dan een korte blik op beiden onderbenen van de patiënt.

"We zijn goed, maar zo goed nou ook weer niet."

Reviews (47)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Sabine Greveling op 16-10-2018
Ik heb vandaag eindelijk de stap durven zetten om je boek te lezen.ik heb zelf ook PTTS en herken veel uit wat je hebt geschreven ondanks ik niet net als jou een veteraan ben.ik hoop dat je boek veel mensen zal bereiken.zoals je zelf al zegt is PTSS niet iets wat millitairen alleen overkomt.helaas denken mensen dat nog vaak.hoop dat men nu beter gaat begrijpen wat het inhoud om het te hebben.ik las je boek in 1 ruk uit.het leest fijn.hoop dat er meer begrip gaat komen, mensen inspireert.ik vind dit echt een aanrader om te lezen! Lieve groet sabine

door Natasha op 13-12-2017
Geweldig boek. Niet zonder tranen kunnen lezen. Zoveel herkenning, omdat ik daar zelf ook hebt gewerkt
door Henny de Boer op 20-02-2017
Een heel indrukwekkend boek .
door Brenda op 31-12-2016
Indrukwekkend boek. In 1 stuk uitgelezen. Wat oorlog met je geest en hart kan doen. Uit ervaring weet ik dat PTSS zwaar is en nooit helemaal weg gaat. Gelukkig kan je er uiteindelijk mee leven. Boek is een aanrader.
Erik alle goeds voor 2017
door Eline op 04-12-2016
Erik weet met zijn boek PTSS een stem te geven. Hij laat zien dat het getuigt van grote moed en kracht om om hulp te vragen. Zijn boek raakt en laat je niet snel los.

Diep respect voor zijn worsteling en de manier waarop hij werkt aan herstel.

Zeker een aanrader.
door Hennie. op 26-11-2016
Ook wij hebben te maken met PTSS.
Mijn schoonzoon is geen militair maar een hele doodgewone lieve man die gek is met zijn gezin
Door zinloos geweld hebben wij daar dan ook nu met te maken.
Om te snappen wat iemand meemaakt die PTSS heeft heb ik het boek besteld en gelezen.
Met respect,wat maakt een mens mee!!
De openhartigheid van Erik is voor ons een hele grote steun in de rug, want het kan dus ook nog opknappen.En daar houden we ons maar aan vast!
Erik, heel erg bedankt voor je verhaal!!
door Henny Servais. op 12-10-2016
Erik Krikke schreef: 'Operatie geslaagd' Afganistan, van oorlogschirurgie naar PTSS.
Ik wilde dit boek absoluut lezen om uiteenlopende redenen.
Ik héb het boek gelezen en hoe! Het is geen boek dat je zomaar eventjes snel uitleest.
Het is geen boek om in een ruk of in een adem uit te lezen, mij is het althans niet gelukt.
Naarmate ik verder in het verhaal kwam bekroop me het gevoel te willen fluitseren en een gevoel, alsof het respectloos was dit boek te lezen, respectloos naar alles wat daar gebeurde en naar alle betrokkenen. Dit willen we liever niet lezen. We weten dat het gebeurt, die vervloekte oorlog en we proberen er ons een voorstelling van te maken, maar dit gaat natuurlijk elk voorstellingsvermogen te boven. Erik beschrijft het echter en neemt de lezer mee in dit drama waar inderdaad geen regisseur staat zoals hij het zelf benoemt, die zegt 'cut'. Dat ene zinnetje dat bijna representatief staat voor het hele boek. Want na het zoveelste kopje koffie en weer een paar bladzijden verder hoop je dat nu die regisseur eindelijk komt met dat bordje en niet alleen 'cut' zegt, maar eraan toevoegt: 'Mensen we zitten op de verkeerde set.'
En wat hoopte ik dat die 'snoeppot' nu snel leeg zou zijn.
Ik ben er helemaal stil van en wil die stilte heel lang vasthouden als eerbetoon naar alle gesneuvelden, alle veteranen, maar vooral naar de auteur Erik Krikke, die de moed had dit boek zonder opsmuk te schrijven en de wereld in te sturen, daar waar het ook hoort. Want we mogen niet fluisteren en ste lang stil zijn. Dit verhaal moet, ik zou bijna willen zeggen, uitgeschreeuwd worden.
Ik hoop dan ook van ganser harte dat dit boek niet alleen in Nederland maar wereldwijd bekendheid krijgt. Diepe buiging Erik Krikke. Misschien wat gek in de context, maar bedankt voor dit boek. Respect!

door Linda op 08-10-2016
Vanmiddag dacht ik alvast een klein stukje te gaan lezen, maar ik kon het boek niet meer wegleggen. In 1 ruk uitgelezen en wauw! Wat een indrukwekkend verhaal! De aangrijpende situaties, de emoties, het gevoel en het gevecht wat Erik met zichzelf had heeft een grote indruk op mij achtergelaten. Ik heb maar 1 woord voor dit boek, en dat is RESPECT!
door Jeanne op 24-08-2016
Met een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen heb ik het boek gelezen.
Een levendig, aangrijpend verslag van feiten en gebeurtenissen op unieke wijze in perspectief geplaatst door iemand die het zelf heeft meegemaakt. Chapeau.
door Petra op 14-08-2016
Waar moet je beginnen...........indrukwekkend,verdrietig,stoer,macho,strijder,vechter en toch ook maar een mens van vlees en bloed. Een mens dat de ogen niet kan en niet wil sluiten voor de ellende achter de schermen.........Een man om trots op te zijn en méér dan heel veel respect voor te hebben. Het blootleggen van gevoel en dat proberen te koppelen aan het verstand is een strijd die duizenden kilo's zwaarder is dan men ooit kan vermoeden. Deze dappere krijger durft zich bloot te geven en toe te geven dat niet alles rozengeur en maneschijn is of zal zijn. Maar dat ie dat op deze manier durft te delen met een ieder die daar voor open staat, dat is een echte heldendaad!!!
door Wendy op 12-08-2016
Toen ik maanden geleden op Facebook voorbij zag komen dat je dit boek alvast kon bestellen voordat het uit zou komen, heb ik dit gelijk besteld. Waar het boek over zou gaan greep mij gelijk aan.
Respect, voor hoe je je verhaal op papier gezet hebt en hoe je dit deelt met de 'buitenwereld'.
Hiermee laat je zien dat alles niet vanzelfsprekend is. Dat wanneer je 'medisch' bent, je overal maar tegen moet kunnen, omdat het normaal voor jou/ons is om 'levens te redden/medisch te handelen' (zelf ben ik Amv-ster binnen defensie). Mensen zijn vaak niet bewust wat zoiets met een persoon kan doen ondanks dat het je werk is.
Het is een ingrijpend verhaal, op een mooie manier neergezet in een boek.. Ook heb ik gelachen om bepaalde delen in het boek.
Ik hoop dat vele mensen dit boek zullen gaan lezen!
Respect voor al je doorzettingsvermogen en wat jullie allemaal hebben gedaan in Afghanistan. Heel veel liefde en geluk toegwenst aan jou en je familie!

door joost op 11-08-2016
een super boek! heb het met een brok in me keel gelezen.
wat heeft Erik veel meegemaakt.
Respect daarvoor!
door Bart op 10-08-2016
Dit boek is op een rauwe manier geschreven maar daardoor komt wel realistisch naar voren wat oorlog met mensen doet. Dit boek is ook heel confronterend voor velen (waaronder mezelf en mijn ptss) het zou verplichte legeskosten moeten worden zodat jong en oud meer begrip krijgen voor ptss en wat oorlog met mensen doet. Top geschreven Erik en respect.
door Rob op 07-08-2016
Erg goed boek, kon niet stoppen met lezen en ik kwam heel veel herkenbare dingen in tegen.
Respect voor deze man.
In 2 middagen uitgelezen op vakantie en inmiddels een wachtrij van familie die het boek willen lezen.
door Wilma van Stiphout op 02-08-2016
Een geweldig confronterend verhaal over het werk van de medische teams op uitzending. Wat het werken in oorlogsgeweld doet met onze mensen die naar landen over de hele wereld kunnen worden uitgezonden om de militairen van alle naties maar ook burgerslachtoffers medische zorg te verlenen, die soms heel ver gaat. Iedereen zou dit boek moeten lezen om de mensen die voor onze vrede en veiligheid, maar ook die van anderen hun leven in dienst stellen, beter te begrijpen.
Dank je wel Erik Krikke!
door Janine Ruesink op 22-07-2016
Ik heb het boek gelezen en moet zeggen dat dit zeker een aanrader is voor anderen. Ik werd erop gewezen door mijn moeder. Zij was bij mijn broer (Peter) geweest en die heeft het haar ook aangeraden. Dit komt ook dat er een stuk over mijn broer in staat. Dit stukje werd door mijn moeder voorgelezen en ik had zelf de tranen in de ogen staan en wilde zelf dit boek ook lezen. Nou ik heb het boek met kippevel en tranen in de ogen gelezen. Echt een aanrader dus!!!!
☆ ☆ door Karin van Beynum op 20-07-2016
Ik heb met grote indruk je boek gelezen. Ik ben zelf ook in Afghanistan geweest in dezelfde functie. Niet zo druk gehad als jullie, maar kan me erg goed inleven in je ervaringen. Maar wat vreselijk dat je zo lang hebt gewacht met deze hele grote ellende! Heb een aantal keer een traan gelaten tijdens het lezen en heb groot respect voor je doorzettings vermogen om uiteindelijk hulp te gaan vragen. Daar zijn ze voor! Het ga je goed en let op jezelf!
door Ingrid Groenendijk op 18-07-2016
Een boek wat je grijpt. Uit het hart geschreven en zeker geen doekjes om gewonden maar gewoon zo als het is. Een aanrader!!!
door Kirsten op 12-06-2016
Erik beschrijft zijn ervaring op zo'n pakkende wijze dat het verhaal je aangrijpt en ik, af en toe, een traan moest weg wrijven.
Het heeft een manier van lezen dat het mij meenam in zijn uitzending en zijn werk. Misschien had dit ook wel te maken met mijn medische achtergrond en militaire interesse.
Dapper en respect naar hem om zijn pijnlijke ervaring op deze manier openbaar te maken, maar zeker ook het werk wat hij en vele andere mannen en vrouwen binnen Defensie verzetten.
Erik alle goeds voor jou en je gezin voor de toekomst! Topper
Grtz Kirsten


door Leon op 11-06-2016
Tijdens uitzending in Afghanistan in het ziekenhuis vorig jaar veel contact gehad met Erik Krikke. Ik was toen al erg benieuwd naar het verhaal. Zodra het boek te reserveren was gelijk gedaan.

Voor mijzelf gewacht op een moment waar ik het verhaal in 1 keer kon gaan lezen en dat heb ik met bewondering gedaan. Kippenvel momenten gehad en mij heel goed in kunnen leven in de situatie van in het gebied zijn.

Het boek geeft de strijd weer die wordt geleverd voor het slachtoffer, door het slachtoffer en welke offers door beiden zijn gemaakt. Lichamelijk gewonden moeten een lange strijd leveren om te overleven maar ook geestelijk gewonden hebben een levenslange strijd te gaan. Tijdens het lezen even de ogen dicht en probeer het te visualiseren, dit kan heel makkelijk omdat het zeer gedetailleerd is verteld.

Hulde voor Erik dat dit op deze manier wereldkundig is gemaakt. Ook hulde voor Linda, waarvan ik op het moment van samenwerken in Afghanistan niet eens wist wat een heldendaad ze eigenlijk voor Erik heeft gedaan. Ze heeft hem in mijn ogen gered en indirect eraan bijgedragen dat dit verhaal nooit vergeten kan worden.
door Bianca op 07-06-2016
Het indringende verhaal van een een assistent chirurg die gaat naar een land om te helpen, een land dat niet geholpen wilt worden. Een boek wat indruk maakt tot diep in je ziel, je krijgt een indruk van het leven van een militair, een mens die zijn veilige onderkomen in Nederland verlaat om te helpen maar niet weet dat hij zo "verknipt" terug zal komen. Er is een zin in het boek dat het perfect samenvat, een opmerking van zijn twee kleine ventjes "Je bent een held papa!" want dat is hij en niet alleen hij, iedere militair die van huis gaat om in een ander land te helpen.
Een echte aanrader, persoonlijk in een zucht uitgelezen en heft diepe indruk op mij gemaakt. Erik, hou je haaks topper en nogmaals bedankt voor het delen van je ervaring. Je hebt een realistisch beeld geschept van hoe het eraan toe gaat, hopelijk komt er op deze manier meer waardering voor wat jij/jullie doen of gedaan hebben! Liefs, Bianca
door Marian op 06-06-2016
Ik heb het boek nu een aantal weken uit. Het heeft enorme indruk op mij gemaakt. Vooral wat je allemaal hebt meegemaakt, maar ook het proberen te verwerken ervan. Een heftige weg. Je kunt in je leven heel lang weg stoppen wat je hebt meegemaakt. Uiteindelijk, met hele goede begeleiding begint de verwerking.

Respect voor het zo kwetsbaar opstellen! Hierdoor zullen misschien anderen dat ook durven met hun verhaal.
door Eppo op 06-06-2016
De harde Waarheid

Erik ik kan een uitgebreide recensie schrijven maar dat ga ik niet doen.
Wel kan ik zeggen dat het boek op mij een grote indruk heeft gegeven.
Je hebt jezelf goed uitgedrukt op papier en daardoor ook jezelf weer teruggevonden.
Super gedaan en voor iedereen die dit leest KOPEN
door Ron Elemans op 06-06-2016
Wat een aangrijpend boek . Ik heb lang niet zo een boek gelezen , het komt van pagina 1 tot het laatste blad hard aan. Men hoord vaak verhalen van jongens aan het front. Maar Erik sleept je mee in zijn verhaal(waargebeurd) en laat zien wat een jonge man in een NAVO hospitaal mee maakt. Een vreselijk aangrijpend boek wat ik iedereen zou aanraden om te lezen. Erik je bent een topper
door Ingrid van dijk op 01-06-2016
Ik ben geen soldaat of iets dergelijks toch kon ik het voor de geest halen wat hij mee had gemaakt ik was er benieuwd wat het was om uitgezonden te worden heel ingrijpend dus en toch ook boeiend om het gelijk uit te lezen en respect voor alle. Die uit gezonden zijn
door Janneke Schrage-Trip, Calgary (Canada) op 01-06-2016
Hallo Erik,

wat fijn dat wij, toen wij in Nederland waren, het boek via jou konden meenemen. Stond op het verlanglijstje van onze kinderen, mede omdat wij allemaal het militaire leven goed kennen.

Het boek komt werkelijk bij je binnen, goed te lezen en de manier waarop jij alles beschreven hebt verdiend een hele grote pluim. De meeste bewondering heb ik voor de manier waarop je alle ellende die daarop volgde, met hulp van Defensie en natuurlijk je naaste omgeving, hebt verwerkt en een plek hebt kunnen geven. En wij weten uit ervaring dat die weg heel moeizaam en lang kan zijn. Nogmaals chapeau voor dit mooie boek en ik hoop dat dit een leidraad voor veel militairen mag zijn of worden.

groetjes uit Calgary, Janneke
door A op 13-05-2016
Mooi en realistisch beschreven... de harde werkelijkheid waar een medisch persoon mee in aanraking kan komen... respect voor het zo kwetsbaar opstellen van de auteur!!
door Lisette Meissner op 13-05-2016
Hoi Erik,
Begonnen met lezen........ Pff even weggelegd, moed verzameld en in een (2) keer uitgelezen. Heftig wat je hebt meegemaakt en heel erg knap hoe je een en ander verwerkt! Diep respect! Hartelijke groet, Lisette
door Yvonne M op 12-05-2016
Operatie geslaagd.....een boek die je echt gelezen moet hebben. Een pakkend verhaal waarbij ook ik echt wel wat tranen heb gelaten. Wat een ongelooflijke Eye opener. Erik beschrijft zijn verhaal duidelijk en leesbaar. Alsof je naast hem staat en meenaakt alsof je erbij bent geweest. Voor mij ook veel herkenbare gevoelens vanuit de zorg op totaal andere ervaringen en situaties. Verhalen van eigen familieleden van alle ellende die er heerst in die landen. Alle gevoelens komen voorbij als lezer.
Ik heb altijd al respect gehad voor mensen die moeten werken in oorlogsgebied in situaties waar de meeste burgers geen weet van hebben. Een harde wereld waarbij stoere mannen en vrouwen hun werk verrichten op een zo menswaardig mogelijke manier. Niet altijd haalbaar,veel improviseren . Stoere mannen en vrouwen van buiten maar van binnen een omtzettend klein hartje van goud. Alle facetten van de krijgsmacht staan klaar om voor ons de vrede en vrijheid proberen te waarborgen. Iedere functie zijn eigen ervaring,lief en leed.
Hulp vragen is stoer en goed zorgen voor jezelf. Hierbij ook het respect voor zijn vrouw en kinderen en familie en vrienden die de schrijver hebben bijgestaan lief hebben en het vertrouwen hebben gehouden in een sterkte man die moet dealen met ptss. Je staat niet alleen...je hebt een krachtig gezin om hè bij te staan. Je verhaal...ik ben er diep van onder de indruk. Ik wens jullie al het goeds toe.
door Inge op 29-04-2016
Met tranen in mijn ogen zit ik te lezen. Zo boeiend en vooral eerlijk geschreven, geen mooie woorden om dingen mooier te maken dan ze zijn, maar gewoon keihard, net zoals het in Afghanistan is. Zowel het deel van de uitzending zelf als de delen waarin je de periode daarna beschrijft. Heel herkenbaar voor mensen die hecht samenleven met een veteraan. Ik heb zoveel respect voor jullie!

Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen. Buitenstaanders zullen dan misschien begrijpen dat een paar maanden in Afghanistan, op welke leeftijd dan ook, dagelijks zullen terugkeren in de gedachtes van een veteraan. De rest van hun hele leven zullen ze moeten dealen met de heftige gebeurtenissen die ze daar hebben gezien, en gevoeld. Helaas kunnen ze bij Defensie daar niemand op voorbereiden.

Heel jammer dat er vaak nonchalant en makkelijk over wordt gepraat. Vooral voor mensen die aan een veteraan vragen "en? Hoeveel heb je er neergeknald?" Zou dit boek een aanrader zijn!!! Die zouden na het lezen nog eens in gesprek moeten gaan met een soldaat....

Na het lezen van dit boek zullen er vast meer mensen gaan begrijpen wat voor impact deze gebeurtenis heeft op het dagelijks leven van een veteraan, en hun naasten.

Ik ben diep onder de indruk van jouw verhaal. Heel veel respect voor jou, en ook voor jouw vrouw en kinderen!

door Els op 28-04-2016
Aan bovenstaande reviews eigenlijk niets toe te voegen. Het is een rauw, indrukwekkend, krachtig en bovenal moedig boek. In een ruk uitgelezen. Ik heb diep respect voor wat Erik en zijn collega's gedaan hebben en nog steeds dagelijks doen. Een stuk hulpverlening waar veel meer aandacht en waardering voor mag komen!!

Klasse Erik en Haryette!
door Krista bonthond op 26-04-2016
Ook in 1 ruk uitgelezen zoals vele anderen. Brengt mij ook direct terug naar die tijd, zat toen zelf in Uruzgan, TK. Erg fijn om een stuk her en erkenning terug te vinden in het verhaal. De tijd verstrijkt maar het blijft een grote ervaring die je raakt tot in het diepste van je zijn. Voor veel mensen niet in te denken hoe het is. Maar door dit verhaal toch beter te snappen. Ik heb het boek uit, nu is mijn omgeving aan de beurt;)
door Peter L op 19-04-2016
Om heel eerlijk te zijn schieten woorden tekort om de indruk te beschrijven die Operatie Geslaagd gemaakt heeft op mij. Ook ik heb het boek in 1 keer uitgelezen en heb echt moeten bijkomen van de intensiteit, eerlijkheid en rauwheid hoe Erik zijn ervaringen beschrijft. Ik hoop oprecht dat het boek een enorm succes wordt en dat het Erik helpt de weg naar boven vast te houden!
door Amber op 18-04-2016
Om 13:00 begonnen met lezen, 4,5 uur later sla ik de laatste bladzijde dicht, vanaf het eerste hoofdstuk leef ik me in, en huil ik mee. Enorm indrukwekkend, informatief, realistisch en geweldig goed geschreven.
De Taboe word doorbroken! zeer veel respect voor de schrijver!
door christina op 17-04-2016
Indrukwekkend boek!
Een boek die je zo snel mogelijk wil uitlezen.
Alles word zo echt omschreven alsof je het gevoel hebt daar aanwezig te zijn.
Respect voor de schrijver!
Een boek dat zeer de moeite waard is!!
door Henk F op 17-04-2016
Beklemmend, confronterend en weer terug in KAF. In één keer uitgelezen en emotionele herkenning, maar de woorden van Erik helpen mij verder in dit proces. Een must voor een ieder die al dan niet zelf met Kandahar in aanraking geweest is, maar vooral een steun in donkere dagen.
door Lizzy Her op 16-04-2016
Heel mooi boek, recht uit het hart geschreven. Als je nieuwsgierig bent naar wat er gebeurd achter de deuren van een ziekenhuis in een missiegebied dan is dit boek een aanrader. Dit zeer persoonlijke verhaal heeft mij geraakt!!!!! ik heb het in 1 ruk gelezen.
door Richard Dijkstra op 16-04-2016
Goed geschreven. Je hebt niet veel fantasie nodig om je een beeld te kunnen vormen.
Erik Krikke heeft een beeldende schrijfstijl en dat is wel prettig. Ook de opbouw van zijn verhaal zit goed in elkaar en hij weet vloeiend van heden naar het verleden te schakelen zonder dat je hierin de draad kwijt raakt. De bijgevoegde foto’s komen nagenoeg overeen met het geschetste beeld. Erik is open en eerlijk en laat niets onbeschreven. Wanneer ik aan het lezen ben heb ik moeite om het boek aan de kant te leggen en dat wil wat zeggen. Ik lees echt heel veel, in het bijzonder verslagen over de tweede wereldoorlog. Hier zitten doorgewinterde schrijvers bij, die niet zo gemakkelijk te volgen zijn.
Erik, nogmaals bedankt voor je inzet in Afghanistan en het delen van je ervaringen.

door rem erbe op 16-04-2016
pfffff ik ben geen lezer maar soms komen er boeken voorbij die je moet lezen. Erik is een van de battle field helden die echt het verschil hebben gemaakt. Een goed geschreven levensverhaal die voor een hoop mensen realistische is (een masker op zetten naar het thuis front) zoals Eric schrijft respect te hebben voor btg soldaten. hebben wij 100 maal meer respect voor deze Job de rol 3 in kandahar is de hel ! ik ben er helaas als patiënt kort geweest. maar in deze elende wil je niet werken. Ik Denk dat elke geneeskunde militair dit boek moet lezen om zich bewust te zijn wil ik dit werk doen! en elke andere miltair zal dit verplicht moeten lezen als persoonlijke ontwikkeling. En burger dit zijn geen stoere soldaten verhalen. Dit is wat we doen. Voor elke btg militair is de hoop dat het team van Erik gelukkig alles uit de kast haalt om ons te redden. Erik bedankt ik heb zelden zo een goed boek gelezen waar ik de moeite heb om mijn emoties onder controle te houden.
mvg segeant 1 der Limburgse Jagers Erbe btg 3,8,12
door Nolly op 13-04-2016
Operatie geslaagd, van auteur Erik Krikke tijdens de vooraankondiging al besteld. Eenmaal binnen vrijwel in een ruk uitgelezen, natte ogen en dikke brokken in de keel.
Erik beschrijft in zeer leesbare taal zijn bevindingen van de uitzending naar Kandahar Airfield oftewel KAF. De aanleiding voor het uitbrengen van zijn boek is helaas niet leuk, hij heeft PTSS overgehouden aan deze ervaring. Ik hoop dat de lezers na het lezen van dit boek een beetje begrip voor veteranen krijgen die deze akelige stoornis aan hun uitzending(en) overhouden en dat Erik door het uitbrengen van zijn boek een flinke stap in de goede heeft gezet.

Nu over het boek.
Zoals gezegd leesbaar. Ik ben op de zelfde basis in dezelfde functie gelegerd geweest en neem van mij aan dat het precies zo is zoals Erik het beschrijft, weliswaar hard, rauw en heftig maar beste mensen oorlog is hard, rauw, heftig, oneerlijk en vaak niet te begrijpen vanuit onze waarden normen die we opgebouwd hebben in onze beschermde Nederlandse samenleving.
Realiseer je goed dat veel mensen verdere vakantiebestemmingen uitkiezen en vervolgens de tijd van hun leven hebben dan waar dit land, Afghanistan op de aardbol gevestigd is. Wat ik bv ook heel knap vind is dat Erik in anderhalve bladzijde heel duidelijk uitlegt hoe de militaire gezondheidszorg werkt.
Door het lezen was ik weer even terug, de geur, het klimaat kwam geheel weer terug. De rode zakken, die vergeet je nooit, never weer. De keuzes die gemaakt moesten worden, de dreiging van buiten af het is allemaal heel goed onder woorden gebracht. Ondanks zijn gevoel las ik door de regels zeker de saamhorigheid die er tijdens dit soort uitzendingen heerst. Dit werkt voor mij als een verslaving. Het begrip wat zij als chirurgisch team moesten opbouwen is voor mij heel herkenbaar. Dat moesten wij ook telkens weer bewerkstelligen maar is tot nu toe altijd gelukt. Daarom vind ik dit boek een aanrader in ieder geval voor iedereen die een kijkje wil nemen in deze relatief onbekende club binnen defensie, waarom krijgt een militair PTSS? Maar zeker ook voor de collega militairen. Wie zijn die gasten/einzelgangers die er ineens tussen lopen? Bij welke eenheid horen ze eigelijk? Voor een groot deel ook nog wederkerige oftewel reservisten die allen als officier ineens er ook zijn. Die zo’n beetje in “bloemkool formatie” tijdens ceremonies ook mee moeten doen. Ze zijn er in eerste instantie voor jullie, militairen. Defensie in Nederland wil de uitgezonden militair dezelfde zorg bieden gelijk aan de zorg in de Nederlandse burgermaatschappij en daarom worden medisch specialistische teams toegevoegd aan de eenheden, “genezerikken” van defensie. En neem van mij aan die zorg is er voor jullie, op hoogwaardig nivo!
Onze Duitse collega’s hebben een duidelijke uitspraak, “jeder zählt”. Wij kijken alleen op jullie neer als jullie een serieus probleem hebben.
Hm, wel veel over mezelf aangevuld met mijn persoonlijke mening...... .
Gewoon lezen dit boek en hopelijk brengt het meer begrip voor PTSS en voor de bagage die de uitgezonden militairen met zich meedragen.

“Jeder zählt” Erik, respect!
door Astrid Versantvoort op 11-04-2016
Ik heb het boek in 1 keer uitgelezen. Het verhaal heeft diepe indruk op me gemaakt. Het doet vaak pijn om het te lezen en toch moet je verder omdat het zo puur en eerlijk geschreven is. Het verhaal van de harde werkelijkheid van de oorlog maar ook de harde werkelijkheid waar de hulpverlener mee geconfronteerd wordt als hij weer terug moet naar het gewone leven en maar moet dealen met alles wat hij heeft mee gemaakt is beschreven op een indrukwekkende manier. Dank aan de schrijver dat hij dit wil en kan delen.
door Donny op 11-04-2016
Erg intressant boek, zeker EEN AANRADER!
Leest erg makkelijk en neemt je mee naar verschillende situaties. Een hele bijzondere inkijk in een vak waar eigenlijk nooit over gesproken wordt. Geeft oa ook een duidelijke inkijk wat PTSS "inhoudt"

Heel bijzonder en inspirerend Boek!
door Carla op 11-04-2016
Het is een boek wat je meteen "grijpt"!
Ik ben vrijdagavond begonnen met lezen de volgende dag net na de lunch had ik het uit.
Geen poespas, maar geschreven zoals Erik het ervaren heeft... Rauw en heftig.

Zeer indrukwekkend om te lezen...
Diep respect voor deze stoere man!
Echt een aanrader!
door Hester Vissia op 11-04-2016
Als (ex-)collega van Erik heel erg uitgekeken naar het boek. Ik had al gehoord hoe moeilijk hij het had en weet dat er met hem veel meer collega's zijn die het moeilijk hebben, maar door de cultuur die er heerst (vooral binnen defensie) niet om hulp kunnen of durven vragen. Dit boek geeft als geen ander weer wat de hulpverlener op uitzendingen mee maakt of mee kan maken. En ook dat de ervaring/perceptie voor iedereen weer anders is! Ik heb het boek in 1 ruk uitgelezen, met kippenvel, een hoop tranen en veel herkenning. Ik hoop echt dat iedereen die er maar zijdelings mee te maken heeft, (nee, eigenlijk gewoon iedereen!), dit boek leest en beseft dat ook een hulpverlener hulp nodig kan hebben, maar dat deze hier vaak niet om durft te vragen! Het zou dan zo maar eerder gesignaleerd kunnen worden dat iemand in de problemen zit en hulp nodig heeft. Respect Erik en veel sterkte en succes voor de toekomst!!
door Michelle op 10-04-2016
Fantastisch boek. Alles is beschreven tot in details. Schrijver neemt je hand in hand mee naar alle gebeurtenissen. Je krijgt bijna t gevoel over zijn schouder mee te kijken in Afghanistan.
Heel goed dat zulke zaken worden besproken.
Echt de moeite waard om te kopen
door Alexander op 09-04-2016
Gisteren in één adem uitgelezen. Op een heldere manier wordt beschreven wat de verschrikkingen van een oorlog met iemand kunnen doen. War Child probeert de oorlog uit een kind te halen, maar we zouden oorlog uit de mens moeten kunnen halen. Want een oorlog kan zorgen voor een interne veldslag. Erik geeft in mijn ogen de boodschap mee dat je een fenomeen als PTSS onder ogen moet durven zien en de strijd er mee aangaan, hoe moeilijk ook. Om daarna alles een plek te kunnen geven en weer te genieten van het leven. Dankjewel voor deze inkijk Erik
door Janine op 08-04-2016
Dit boek wilde ik hebben, het verhaal sprak mij erg aan. waarom? tsja dat weet ik niet precies.
Verschillende dingen spraken mij aan, bijvoorbeeld: het is een waargebeurd verhaal, iemand wil dit verhaal met ons delen. Het gaat over een oorlog, een oorlog waarin onschuldige mensen het slachtoffer zijn, een oorlog waarin hulpverleners zich inzetten voor de veiligheid van de mensen, voor dit werk kiezen maar niet altijd weten waar ze terecht komen. Oorlog, vaak alleen kenbaar van de verhalen, wij kunnen ons er weinig van voorstellen en soms willen we ook niet weten wat daar gebeurd.
en het sprak mij ook aan omdat een hulpverlener zijn verhaal/ gevecht op papier durfde te zetten, elke hulpverlener herkent zich hier wellicht voor een (klein) deel in. Het wereldje is hard, welk werkveld dan ook.
We moeten het allemaal maar kunnen, tenminste dat denken we en we gaan dus gewoon maar stoer door.
Als we al iets heftigs mee maken dan zeggen we dat liever niet hardop, tot dat.... juist, dat krak moment dat vele zullen herkennen.

De schrijver heeft dit boek vanaf pagina 1 tot het eind echt geweldig mooi, duidelijk, niet te moeilijk en heftig beschreven.
Vanaf het eerste woord zat ik in zijn verhaal, dankzij zijn manier van schrijven en uitleggen was het ook nog eens begrijpelijk. Wat er daar gebeurde, wat er gebeurde in het land. Wat waren zijn gevoelens, ik begreep het allemaal. Hij neemt je mee in zijn gevecht.
Wat vond ik het heftig, moet je nagaan hoe het voor de schrijver, de andere hulpverleners en zijn dierbaren was , pfoe...
De foto's erbij maakte het nog completer, confronterend maar completer.

Ook de manier waarop de schrijver zijn weg van de hulpverlening beschrijft, zijn gevecht, zijn confrontatie met het verleden, heel heftig en dapper maar ook zo duidelijk en zo begrijpelijk.

Ik denk zeker dat dit vele zal helpen om eerder te gaan praten over hun emoties en ervaringen.
In het wereldje van de hulpverlening is praatten lastig, het is al wel wat verandert maar toch blijft het lastig. Iedereen denkt vaak, ach dat kunnen ze wel en toch is het goed om niet altijd maar door te gaan en soms gewoon even te benoemen hoe erg het is.
Zoals de schrijver zegt, gevoelens mogen er zijn, sterker nog, die zijn er.
Ik had al respect voor deze tak van hulpverleners maar dat is alleen maar groter geworden.
Dit boek is echt een aanrader voor iedereen, tenminste als je durft..... ;)
Hulp vragen is geen teken van zwakte, hulp vragen is stoer. en zo is het helemaal.
dank voor dit heftige maar bovenal prachtige verhaal.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Operatie Geslaagd / HARDCOVER Leven met PTSS en moral injury

Erik Krikke

1 reviews
Een ruime meerderheid van de bevolking krijgt ooit te maken met een of meerdere traumatische ervaringen. Een deel hiervan krijgt posttraumatische klachten. Vaak zijn deze kortdurend, maar voor sommigen geldt echter dat zij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Voor zowel degene die eraan lijdt, als voor zijn of haar omgeving is het gevecht een tegen PTSS een keiharde, maar vaak onzichtbare strijd.

Hartverscheurend en hoopvol tegelijk. ‘Operatie Geslaagd’ vertelt het verhaal van Erik, die tijdens zijn werk als operatieassistent chirurgie in Afghanistan getraumatiseerd raakte. Hij beschrijft de ervaringen die aanleiding gaven tot PTSS en de vernietigende impact die het heeft op een persoon en zijn omgeving. Erik vertelt openhartig hoe hij in een isolement terechtkwam en langzaam afbrak tot het punt kwam waarop zelfmoord de enige uitweg leek te zijn. Als medicus, veteraan, maar bovenal als mens vertelt hij over hoe hij de strijd is aangegaan met zichzelf en zijn herinneringen en hoe hij inmiddels weer middenin het leven staat.

Op meerdere plekken in het boek vindt u een unieke (QR en Spotify) code. Zodra u deze met uw telefoon scant, kunt u een liedje (of een deel ervan) luisteren dat past bij het moment in het verhaal. 
28,50
Voorkant cover

Keihard opstaan Van PTSS en moral injury naar posttraumatische groei

Erik Krikke

In 2016 debuteerde Erik Krikke met zijn boek ‘Operatie Geslaagd’ – een rauw en indringend relaas over de vernietigende impact van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en morele verwondingen. Erik heeft met dat boek een grote positieve bijdrage geleverd aan het doorbreken van de stilte en het taboe dat nog altijd ligt op mentale problematiek.


In Keihard Opstaan vertelt Erik onomwonden hoe zijn leven is veranderd. Hij lijkt weer middenin het leven te staan, maar wat als niets is wat het lijkt? Zijn afgebrokkelde zelfvertrouwen en negatieve zelfbeeld blijven continu rondspoken in zijn hoofd en spoken uit het verleden blijven aan hem trekken. Er is maar één keuze, terugvallen of sterker terugkomen. Erik kiest. Zijn leven ging door en zijn verhaal ging verder. Veel verder. Met vele hoogtepunten, maar ook met diepe dalen, want zijn worsteling houdt nooit op.


Keihard Opstaan is voor iedereen, want iedereen kent wel iemand die door een moeilijke periode is gegaan en hiermee moet leven. Een boodschap over hoop en verbinding, hoe donker de periode ook mag zijn. Zelfbeeld, zelfvertrouwen, veerkracht en persoonlijke groei zijn thema’s die in het boek aan bod komen. Erik schuwt geen moeilijke of pijnlijke onderwerpen, maar hij schrijft tegelijkertijd met een gezonde dosis humor en zelfspot, want ondanks alles valt er nog genoeg te lachen.

25,50