Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

DFM
De menselijke kant van managen

Auteur

Huug Wiersma

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De traditionele manier van managen vraagt een traditionele manier van medewerken en organiseren. Er ontwikkelt zich een nieuwe vorm van medewerken. Dit vraagt een nieuwe vorm van managen en organiseren. Dat levert de nodige spanning op tussen vernieuwing en behoud. In dit boek gaat het om wat een dergelijk rolconflict betekent voor betrokkenen persoonlijk. Wat beweegt mensen, hoe gedraagt men zich en wat is het effect op het veranderingsproces. Deze roman beschrijft de menselijke kant hiervan, waarbij opvattingen, emoties, macht en onmacht een belangrijke rol spelen. De inhoud van dit boek is gebaseerd op concrete ervaringen van de auteur als managementconsultant.

Over de auteur

Huug Wiersma (1942) is woonachtig te Venlo. Hij heeft een belangrijk deel van zijn werkzame leven doorgebracht als management trainerconsultant. Hij is daarbij zeer geïnteresseerd geraakt in de manier waarop mensen gemanaged worden en medewerkers daarmee omgaan. Hij zag en ziet dat door het traditionele rolgedrag van beide groepen veel energie en creativiteit verloren gaat. Nieuwe generaties medewerkers, elke manager is overigens ook medewerker van zijn of haar manager, rammelen aan de fundamenten van het traditionele denken.

Productinformatie

ISBN
9789402232813 / 978-94-022-3281-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-01-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
202
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

"Luister Maks, het gaat er niet om of je wel of niet tegen een stootje kan. Het gaat erom dat jij van een succesvolle groepsleider vraagt om een succesvol team weer op de oude minder succesvolle manier te laten werken. Ik ken Frans een beetje en in weerwil van wat sommige van zijn collega’s vinden van zijn manier van leidinggeven, heeft hij toch maar mooi voor elkaar gekregen dat hij en zijn mensen, en dan zeker ook Fred, een geweldig goed team vormen dat mooie resultaten behaalt. Ik zou willen dat er meer van dergelijke teams rondlopen bij DFM. Ik weet dat het bij mijn afdelingen zich ook zo verder in die richting ontwikkelt en dat wil ik zo houden, niemand houdt me daarin tegen. Ook jij niet!"
"Hoezo, ook ik niet? We zijn het toch met elkaar eens dat we de goede richting hebben gekozen en bezig zijn het concreet te maken in de praktijk?"
Gusta zette door: "Nou, dat weet ik nog zo net niet."
Maks keek haar stomverbaasd aan.
"Wat vertelde je me nou net, wat wil je dat Frans gaat doen?"
"Je hé, zo moet je dat niet zien", klonk het dun.
"Hoe dan wel?", daagde ze hem uit.
Wat moest hij hier nu weer mee? Hij had zich behoorlijk laten leiden door de wat dwingend toon van Arie. Maar om er zo zwaar aan te tillen, leek hem wat overdreven.
"Nou ik los dit akkefietje wel op", wilde hij de boot verder afhouden.
"Akkefietje? Hemeltje Maks, het gaat hierbij om de rol van leidinggevende, jouw en mijn rol en ook die van Frans en zeker ook die van de medewerkers."
"Nou, nou, is dát nou niet een beetje overdreven?"
Gusta zuchtte en schudde haar hoofd.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door helmi tunnissen op 24-03-2017
Wiersma beschrijft in romanvorm pakkend de impact die verandering in managementstijl heeft op medewerkers en directie. DFM staat voor van Duren Fijn Metaal, een traditioneel hiërarchisch georganiseerd productiebedrijf. Aan de hand van gesprekken zoals die gevoerd worden op menig werkvloer word je als lezer meegezogen in de beleving van werknemers en management die worstelen met veranderingen in hun bedrijf. De ouderwetse sturende, welhaast dwingende managementstijl van directie en loyale afdelingshoofden komt onder vuur te liggen omdat jonge goed opgeleide teamleiders, maar lager in rang, een moderne nieuwe stijl van leidinggeven voorstaan. Het conflict dat hieruit voort vloeit zal zeer herkenbaar zijn, zeker ook door het alledaagse taalgebruik waarin Wiersma schrijft. Toch overstijgt het boek het niveau van een smeuïg en herkenbaar arbeidsconflict vanwege de gelaagdheid van het boek. Onder de oppervlakte worden de serieuze kwesties belicht, zoals verschillen in mensbeeld, vertrouwen durven geven en angst voor controle verlies en de effecten hiervan op de sfeer en de samenwerking. Ook de persoonlijke motieven zoals loyaliteit, ambitie en onderlinge concurrentie zijn handig verweven in de dialogen waardoor dit boek een feest van herkenning is met een serieuze boodschap. Wiersma is een door de wol geverfde adviseur want helder en invoelbaar beschrijft hij de persoonlijke zoektocht van managers die leiding geven aan dit type veranderingsproces. En hoewel onuitgesproken, lijkt zijn boodschap te zijn dat juist het bespreekbaar maken van de persoonlijke zoektocht van het management in belangrijke mate bijdraagt aan succesvolle implementatie of misschien zelfs voorwaarde. DFM is daarom een aanrader voor HR-managers die zich een beeld willen vormen van de persoonlijke verstrikkingen en conflicten die onvermijdelijk ontstaan bij veranderingsprocessen als deze.

Helmi Tunnissen
2017-03-17