Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Schermen en de schermsport

Auteur

Pieter De Varé

Uitvoering
Paperback
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Schermen doet bij velen van ons denken aan het boek van Alexandre Dumas, ‘De drie Musketiers’, of aan de filmreeks ‘Pirates of the Caribbean’, waarin kapitein Jack Sparrow het ene na het andere avontuur beleeft. Nog anderen zullen zich de schermscènes herinneren uit de filmreeks van ‘Star-wars’, waar geschermd werd met laserzwaarden. Maar de huidige schermsport is totaal verschillend van wat die beelden ons tonen. De huidige sportschermers oefenen jaren om via behendigheid, snelheid, elegantie en met subtiele bewegingen hun tegenstrever te kunnen treffen. Schermen wordt door enkelen omschreven als een schaakspel met spieren.

Over de auteur

Het schermen kan gezien worden als de kunst van het omgaan met handwapens of blanke wapens, waarbij het verhaal begint bij het begin van de mensheid. De auteur, Pieter De Varé, is een gepassioneerd beoefenaar van de schermsport. Hij wou meer weten over deze elegante sport en is op zoek gegaan naar literatuur inzake de schermsport en de geschiedenis van deze sporttak. In de zoektocht naar deze literatuur vond hij vooral teksten in het Frans, het Engels of het Duits, maar weinig Nederlandstalige literatuur. Gezien de schermsport toch aan populariteit wint, heeft hij besloten om een boek samen te stellen in de Nederlandse taal, zodat de mensen in de Lage Landen ook kunnen kennismaken met deze elegante, gedisciplineerde sport.

Productinformatie

ISBN
9789402238198 / 978-94-022-3819-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
06-10-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
124
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

In de middeleeuwen bestond de verdediging van een ridder uit zijn harnas, waardoor hij beide handen vrij had voor het hanteren van het slagzwaard of de strijdhamer. Dergelijke wapens vereisten veel kracht en vaak ook het gebruik van beide handen.
In een latere periode, met de komst van het buskruit en de ontwikkeling van vuurwapens, was de waarde van het harnas vrijwel nihil en verdween ook het slagzwaard van het strijdtoneel. Het vuurwapen doorboorde het harnas en de maliënkolder. Het harnas en de zware maliënkolder vertraagden de bewegingen en leverden soms gevaar op tijdens de gevechten.
Tot het verschijnen van de vuurwapens, omstreeks de veertiende eeuw, bestond de bescherming tegen de aanvallen van de tegenstander in het dragen van een maliënkolder of een harnas. Een lichter, eenhandig aanvalswapen deed dan zijn intrede, tezamen met het schild ter verdediging van het lichaam. Maar ook deze wapens waren nog zwaar en er was nog geen sprake van een algemene of veralgemeende schermtechniek. Later werd het schild niet langer gebruikt en werden de blanke wapens lichter en soms langer.
Omstreeks de vijftiende eeuw werd de eerste schermschool opgericht, waar de toenmalige techniek inzake de omgang met de blanke wapens werd aangeleerd. In die periode werd er voornamelijk geschermd door de edellieden, de adel en de officieren van het leger in Italië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Spanje.
De populariteit van het schermen was vooral te danken aan de mogelijkheid om te duelleren, niettegenstaande het duel in de meeste steden verboden werd en de overtreders streng gestraft werden. Vele duels werden uitgevoerd in het geheim en vaak met het doel om de naam te zuiveren of om de eer. 
Pure kracht is niet de eerste kwaliteit bij het schermen. Het schermen is een vechtsport, waarin gebruik gemaakt wordt van een blank wapen. Het is de kunst van het treffen van een tegenstander met de tip of de rand van een blank wapen op de geldige lichaamsdelen zonder te worden geraakt.
Het is beter eerst na te denken voor het handelen, over het ‘hoe en adequaat’ op het juiste moment te reageren. Dat is de belangrijkste kwaliteit van een schermer. Net als alle andere sporten vereist het schermen concentratie, behendigheid, uithoudingsvermogen, maar ook kunst. Schermen is de sport die niet alleen lenigheid of behendigheid vereist, maar ook assertiviteit, scherp nadenken en een correcte motoriek. 

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek