Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Homo Reflectus
Zelfvertrouwen vanuit eenheid

Auteur

Jack Jansen

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

“Wat je zegt ben je zelf”, roepen we als kinderen al tegen elkaar. Inderdaad wij projecteren er lustig op los. In HOMO REFLECTUS worden we aangezet tot nadenken over ons ‘ik’ in relatie tot ons zelfvertrouwen. Dat ‘ik’ wat zijn identiteit in stand houdt door een kloppend verhaal aan zichzelf te vertellen. Waarmee het patronen creëert en bevestigt. Maar wat als ons hierop gebaseerde zelfvertrouwen wankel blijkt te zijn? In HOMO REFLECTUS lezen we hoe we ons zelfvertrouwen kunnen ontdoen van een identificatie die bol staat van dilemma’s en paradoxen. Om zelfvertrouwen te laten ontstaan in eenheid met onszelf en anderen.

Over de auteur

Jack Jansen (1961) werkt al meer dan 20 jaar als coach en counselor. Hij wordt nog steeds geboeid door de wijze waarop mensen naar zichzelf kijken en de impact die dat heeft op hun leven en dat van hun omgeving. Hij wil met dit boek zijn bijdrage leveren aan een samenleving waarin sociale cohesie beter mogelijk is door de kritische en toch ook milde blik die we op onszelf kunnen richten.

Productinformatie

ISBN
9789402238440 / 978-94-022-3844-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-08-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
178
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Overtuigingen zijn zekerheden op mentaal niveau (gedachten en gevoelens) en geven houvast in nieuwe situaties. De route waarbij we via interpretaties tot oordelen en vervolgens overtuigingen komen, volgen we niet alleen bij het waarnemen en beoordelen van onze omgeving en anderen, maar ook bij onszelf. Wij doen ervaringen op met onszelf en destilleren daaruit ons zelfbeeld. Het beeld dat duidelijk maakt hoe we naar onszelf kijken, hoe we over onszelf denken en hoe we ons over onszelf voelen.
 
Dit zelfbeeld, dit destillaat uit onze ervaringen met onszelf binnen de context van onze omgeving, geeft ons de zekerheid die we nodig hebben voor nieuwe situaties. Vooral als deze situaties onzekerheden met zich meebrengen. Met dit zelfbeeld weten we wat we aan onszelf hebben. We komen met onszelf niet voor verrassingen te staan. We hoeven onszelf niet steeds opnieuw uit te vinden in interactie met onze omgeving, want we hebben onszelf al uitgevonden. Dit genereert zelfvertrouwen.
 
Maar wat als via deze route van zelfontdekking geen zelfvertrouwen maar juist onzekerheid ontstaat? En wat te doen met een zelfbeeld waarin veroordeling, onderschatting en wellicht zelfs minachting voor onszelf leidend zijn? Of wat te doen met een zelfbeeld dat zichzelf overschat t.o.v. een situatie, handeling of een ander persoon? Dat teleurstelling op teleurstelling krijgt omdat het gewenste effect, op het niveau waarop het zelfbeeld een inschatting maakte, maar niet wil uitkomen. Of doordat deze overschatting kleinerend en denigrerend is naar anderen. Kortom iets creëert wat lijkt op zelfvertrouwen, maar dan wel ten koste van de medemens.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Machteld van Ham op 06-09-2017
Dit boek is een aanrader, tenminste als je in staat bent om echt naar jezelf te kijken. Het sluit aan bij daar waar jij op dit moment staat. Het heeft mij geïnspireerd om de nadruk te leggen op: wanneer voel ik mij "zelfzeker". Dit in plaats van te mutsen over wanneer ik niet op mijzelf vertrouw.
Veel geluk en leesplezier!
door Harrie op 05-09-2017
Een verfrissend boek, in een vlotte schrijfstijl met hedendaagse voorbeelden. Het behandeld een veelbesproken thema: zelfvertrouwen. Echter de manier waarop het benadert is, is nieuw en verfrissend. Erg herkenbaar voor iedereen die wel eens wat aan zelf-reflectie heeft gedaan en tevens weer vernieuwend en/of verdiepend. Soms grappig, soms droevig maar in alle gevallen boeiend. Zelf heb ik het in 1 ruk uitgelezen.
Aan te bevelen voor eenieder die met mensen werkt (wil werken) of zelf van zijn of haar lastige patronen af wil. Een waarschuwing voor mensen met een groot ego; je (zogenaamde) zelfvertrouwen zou wel een deuk kunnen oplopen.
Ik hoop van ganser harte dat de homo sapiens massaal door evolueert tot de homo reflectus. De wereld zal er een stuk vrediger van worden.