Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De therapeut & Anna
Een inzichtgevende psychotherapie

Auteur

Jaap Wijkstra

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (5 reviews )
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Omdat Anna’s ‘echte zelf’ verborgen is geraakt, heeft het leven voor haar geen echte betekenis. In een emotioneel heftige therapie, waarin haar schilderkunst belangrijk is, doorloopt Anna alsnog een in haar jeugd gestagneerde ontwikkeling en lukt het haar om haar ‘echte’ en ‘aangepaste zelf’ meer te integreren. In een tijd van ‘breindenken’ laat dit boek zien dat een psychodynamische benadering van psychische problemen onmisbaar is.

Over de auteur

Jaap Wijkstra (1950) werkte 35 jaar als psychiater en psychotherapeut. Hij was opleider psychiatrie in een Universitair Medisch Centrum. Daarnaast was hij hoofd van een psychiatrische afdeling stemmingsstoornissen en onderzoeker. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over ernstige depressie.

www.jaapwijkstra.nl

Productinformatie

ISBN
9789402240528 / 978-94-022-4052-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-11-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
252
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Ik ben erg tegenstrijdig.
Tegenstrijdig?
Ik wil doorgaan met therapie en ik wil stoppen. Ik wil leven en ik wil dood. Ik houd van jou en … ik denk dat ik je ook haat.
Je haat me ook?
Ik denk het wel. … Ik dacht dat ik je nooit meer wilde zien. Ik liep op je te schelden in mezelf toen ik opgenomen werd. … Mijn vader heeft ook geen goed woord over voor jou en je therapie. … Hij zegt dat dit soort therapieën niet van deze tijd zijn. Hij vindt het te gek voor woorden dat zijn dochter psychiatrisch opgenomen is. … Ik denk dat ik nu niet pas in zijn beeld van het ideale gezin.
Je doorbreekt hiermee de aanpassing?
Dat kun je wel zeggen. Ja. … Eigenlijk wel goed voor hem. Altijd dat keurslijf. Ik haat het. … Mijn moeder zat te huilen. … … Weet je, ik denk dat ze om zichzelf huilt. Haar dochter in de psychiatrie. Wat een schande.
En dus moet je stoppen met de therapie.
Ja, zodat ik me weer kan aanpassen. (Staat op en loopt geagiteerd rond.)
Waarom ga je rondlopen?
Ik ben woest. … Ik weiger nog me aan te passen. Ik doe wat ik wil. Iedereen kan dood vallen. Jij ook. … Ik haat jou met je rustige manier van doen. … Jij zit daar maar en doet niets. … Ik kan je wel slaan.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Dr. Harold van Megen op 22-11-2017
Een goed en helder geschreven boek , zeer leerzaam voor diegene die graag een idee wil krijgen van wat een inzicht gevende psychotherapie inhoudt en hoe dat kan verlopen. Een absolute aanrader!
door Wilma de Groot op 29-11-2017
Prima boek: een aanrader
gedetailleerd verslag van een intensieve en succesvolle inzicht gevende therapie.
Het verhaal laat zien dat "verliefdheid "op de therapeut niet altijd een reden is om de behandeling over te dragen aan een collega.
Met behoud van beroepscode kan voorzetting plaatsvinden.
door Isabel Elfferich op 10-01-2018
Eindelijk een boek dat een psychodynamisch psychotherapie proces op een boeiende en intieme manier mee laat beleven. Overwegingen en hypothese-vorming in het hoofd van de therapeut geven zicht op de methodische vormgeving van het proces en verhelderen tegelijk op soms ontroerende wijze het leed van Anna dat in onze tijd niet altijd meer vanzelfsprekend als ernstig leed wordt onderkend. Lezen dit boek!
door Marie Malgaz op 17-01-2018
Voor mij als behandelaar een goed en helder geschreven boek om aan patiënten aan te kunnen bevelen, wanneer ze zich afvragen wat een psychodynamisch therapie inhoudt.
door Elise op 08-10-2020
Gelezen op aanraden van behandelaar, en zeer interessant en leerzaam om het eens vanaf de andere kant te zien en beleven. Veel geleerd, handig dat de aanvullende lijst aan de achterkant erbij stond, al waren de meeste termen mij inmiddels bekend. Ik kan mij echter voorstellen dat dit niet voor iedereen bekend is.