Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De bizarre erfenis van Caspar Commelin

Auteur

Fred Triep

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,3 / 5 (4 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wanneer botanicus Caspar Commelin in 1706 de zaden van een geheimzinnige plant uit Borneo in een kistje in de tuin van de Hortus Botanicus van Amsterdam laat begraven, realiseert hij zich niet de gevolgen ervan in de eenentwintigste eeuw.

Als vrijwilliger Onno en tuinman Ronald na de graafwerkzaamheden voor de nieuwe Koude/Warmte Opslag de zaden vinden, blijken ze nog kiemkrachtig te zijn. De opgroeiende planten veroorzaken een schokgolf in de Farmaceutische wereld, waar een heftige concurrentiestrijd bezig is over nieuwe producten en patenten. De Hortus heeft er profijt van, maar geldt dat voor iedereen in deze organisatie?

Over de auteur

Fred Triep is bioloog en gepensioneerd docent biologie en ICT vakken. Hij is ruim dertig jaar vrijwilliger aan de Hortus Botanicus van Amsterdam, waar hij eerst schreef voor de Hortuskrant. De laatste jaren werkt hij ook in de tuin zelf, met name bij de verzorging van de vlinders. Hij publiceerde eerder de roman “De Katalysator” (2011) en twee boeken over Madagaskar: het reisverhaal “De roep van de Indri” (2013) en de roman “Het verdriet van Koesoesoe” (2015).

Productinformatie

ISBN
9789402240757 / 978-94-022-4075-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-11-2017
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
196
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Toen pakte hij zijn jas. Het was veel te warm om die aan te doen. Hij besloot zijn jas in zijn rugzak te proppen, die in de kleedkamer stond. Wat fijn, dat Annaloes en hij straks lekker op het terras van deze zwoele avond zouden kunnen genieten.
Hij ging de tuin weer in, liep langs de kassa naar buiten en stak zijn hand op naar de vrouw achter de kassa.
Voor de Hortus, op de Plantage Middenlaan, flaneerden de mensen in zomerse kleding. Hij liep naar zijn fiets, die links van de ingang aan een beugel vastzat.
Hij stapte op zijn fiets en reed het voetpad langs de Nieuwe Herengracht naar beneden. Hij moest daarbij uitwijken voor voetgangers en oppassen dat hij niet teveel naar de gracht uitweek. Het ging goed en even later passeerde hij het kleine bruggetje naar het Hortusplantsoen. Hij fietste langs een zitbankje, waar drie haveloze mannen flesjes bier aan het drinken waren. Op dit bankje zag hij vaker zwervers zitten.
Hij fietste het trottoir af, de rijweg op langs de school naar het viaductje onder de Weesperstraat, zijn gebruikelijke route naar huis.
Toen hij onder het viaduct doorreed, kwam een man het fietspad op rennen. Maar dat was die man met het gestreepte T-shirt en het vreemde petje op. Wat wilde hij?
‘Hé, jij daar, stop even!’, riep hij tegen Onno en hij hief zijn hand op.
Vanuit zijn ooghoek zag Onno dat een andere man vanuit de metro-ingang kwam aangesneld. Maar dat was de man met het geruite overhemd. Wat wilden ze van hem? Dit zou wel eens vervelend kunnen aflopen. Hij trapte hard door en probeerde links van de man met het petje te fietsen. Maar de man pakte zijn arm beet en riep: ‘Waar zijn de planten?’
‘Donder op kerel, welke planten bedoel je!’, riep Onno en hij probeerde zich los te rukken.
Zijn fiets viel tussen zijn benen op de grond en hij voelde het zadel op zijn linkervoet vallen.
‘Au,’ riep hij, ‘laat mij los, schoft!’
Toen greep de man...

Reviews (4)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Arjo Vanderjagt op 14-12-2019
Bijzonder aardige detective-roman met een science-fictionachtig plot. Leuk idee van dat mysterie van die vroeg-achttiende-eeuwse zaden en de amok die zij in de eenentwintigste eeuw in Amsterdam veroorzaken. De personages zijn helder geschetst en de Hortus en alles wat daarbij hoort zijn zeer levendig en met verve geschreven. Als de farmaceutische industrie en bij komt, krijgt het verhaal nog meer spanning.
Van harte aanbevolen!
door Imker Annemieke Timmerman op 10-01-2018
Heel leuk voor een inkijk in het leven van de medewerkers van de Hortus in Amsterdam. In een keer uitgelezen, boeit van begin tot eind. Hoe zal het aflopen met de zaden, de liefdesrelatie en de dieven? Ook leuk voor Amsterdammers, door de wandeling van Caspar door de stad in 1705 en onder meer een politieke beschouwing op de werking van de hedendaagse gemeenteraad. Spannend en vermakelijk!
Geschreven door Simon Rietveld op 09-01-2018
De bizarre erfenis van Caspar Commelin door Fred Triep.

een vlot geschreven mysterie rond de Hortus botanicus in Amsterdam. De opgegraven erfenis veroorzaakt veel ophef. In hoeverre zal de doem uit het verleden ook in de 21e eeuw slachtoffers maken? Allerlei personages in en rond de Hortus worden levendig beschreven.De farmaceutische industrie gaat zich met de zaak bemoeien en in een spannend relaas wordt het mysterie opgelost. Een heerlijk leesboek voor donkere avonden.

door Margriet van Kampen op 02-01-2018
Een spannend boek met een goed doordachte plot. Door de detaillistische schrijfstijl - waardoor de personages, discussies en taferelen zeer helder en levendig overkomen - zit er veel vaart in het verhaal. De overgangen naar de verschillende situaties zijn zeer verrassend maar niet abrupt, waardoor het verhaal een vloeiend verloop blijft behouden. De historische feiten (begin 18e eeuw)zijn nauwkeurig beschreven en ook de botanie-liefhebbers komen goed aan hun trekken.
Kortom een veelzijdig boek, waarvan het jammer is dat het niet ter inzage ligt bij de reguliere boekhandels. Want als je het eenmaal ter hand genomen hebt, dan kan je het moeilijk weer wegleggen: m.a.w. het zou (ook) op die manier goed verkocht kunnen worden......