Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Waar komt geluk vandaan?
Een vergelijking van wetenschappelijke studies met de Bijbel

Auteur

Martien Timmer AA

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wanneer je een ogenschijnlijke subjectieve vraag wetenschappelijk en theologisch gaat benaderen, dan wordt het antwoord opeens zeer toegankelijk. De wijze waarop het onderwerp geluk wordt benaderd is doeltreffend en interessant. Daardoor trekt het meteen de aandacht van zowel de niet gelovige als de gelovige lezer. De insteek van het boek maakt dat je het zowel op theoretische wijze, als vanuit een spirituele interesse kunt lezen. De voorbeelden en verwijzingen maken de tekst een vanzelfsprekend bewijs van de connectie tussen christelijke normen en waarden en het ervaren van geluk in het leven. Het maakt het betoog sterk in tekst en vorm en daarmee meteen een blikvanger op wetenschappelijk niveau. Een interessant en vernieuwend boek, waar niet anders dan met volle interesse op gereageerd kan worden.

Over de auteur

Martien Timmer AA is CEO van 3xM (More Message in the Media). 3xM is een stichting die christelijke televisie programma's over sociale onderwerpen ondersteunt in moeilijke gebieden. Sinds 1989 is hij betrokken bij 3xM. Voor de stichting heeft hij meer dan 250 reizen gemaakt en hij is in bijna zestig landen geweest. De blijheid die hij zag in het arme West-Afrika was de aanzet voor dit boek. Het werd een studie waarin hij wetenschappelijk onderzoek vergelijkt met de Bijbel. Hij doet een aantal opvallende bevindingen en beantwoordt de vraag: 'Wat zegt de oude bron de Bijbel over geluk vandaag?'.

Productinformatie

ISBN
9789402242935 / 978-94-022-4293-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
23-02-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
222
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Candy Gunther Brown (2012) onderzocht gebedsgenezing (in de christelijke context) via een mix van verschillende onderzoekmethoden, namelijk direct wetenschappelijk onderzoek, medische status onderzoek, etnografie en tekstuele methoden. Haar basale antwoord of de wetenschap kan bewijzen dat gebedsgenezing bestaat is "nee, maar". Door te stellen dat er te weinig bewijs is, kan ze zich concentreren op die categorieën van bewijsvoering die wel betrouwbaar zijn. Haar onderzoek is georganiseerd rondom vijf vragen:

  • Waarom zijn biomedische tests van gebed controversieel?
  • Worden genezingen gedocumenteerd?
  • Hoe zien zieken gebedsgenezing?
  • Kunnen de effecten van gebedsgenezing gemeten worden?
  • Hebben genezingen een langdurend gevolg? 

Ze ontdekte dat de kenmerken van de voorbidders het grootste verschil tussen positieve en negatieve resultaten zijn. Positief was de uitkomst bij de voorbidders die "wedergeboren" zijn of die geloven "in een persoonlijke God die gebed hoort en beantwoordt". Negatief was het resultaat bij de voorbidders die bij geen van beide categorie horen.
Brown concludeert dat alhoewel een medische status geen bewijs is voor genezing, ze wel een "wetenschappelijk geïnformeerd perspectief" bieden op genezing.

Brown heeft een aantal gedocumenteerde verbeteringen (genezingen in de volksmond) van horen en zien beschreven in de Huffington Post van 2 maart 2012. Daarin benoemt ze PiP (Personal Intercessory Prayer), de methode dat wanneer mensen voor anderen bidden, ze dicht bij de zieke gaan staan, deze aanraken en meevoelen met hun lijden. Het is vooral deze vorm die ze onderzocht heeft. Ze noemt Daisy die al 30 jaar een gehoorapparaat heeft en na gebed genezen wordt en dat een paar jaar later nog is. Jordan uit Mozambique was doofstom. Hij reageerde niet op geluiden tot 100 dBHL, na PiP is zijn gehoor is verbeterd en kan hij geluiden horen van af 60 dBHL en hij kan ook weer wat praten.

Bijbel: (...) en zij zullen zieken weer gezond maken door hen de handen op te leggen, Markus 16:18c. Dit is een uitspraak van Jezus vlak voordat hij in de hemel werd opgenomen. Hij gaf hiermee aan op welke wijze genezing zou plaatsvinden. 

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Nel op 06-07-2018
Martien heeft een helder en overtuigend boek geschreven. Hij haalt heel vaak de Bijbel aan en weet dat heel goed te verbinden aan het leven hier en nu. Hij zegt veel van wat wij ook al lang zeggen. Ik hoop dat veel Christenen het lezen.
door Ronald op 11-03-2018
Timmer weet op een gedegen manier wetenschappelijke bronnen te koppelen aan wat in de bijbel wordt gezegd en aangehaald over waar geluk van afhankelijk is. Een leerzaam boek dat verdere studie naar geluk stimuleert. Een boek dat ook aangeeft dat de bijbel haar tijd ver voor uit was en is.