Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

God in hedendaagse kunst

Auteur

Marcel Barnard en Wessel Stoker (red.)

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

God in de kunst was lange tijd geen vanzelfsprekend thema. Vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw kwam er in Nederland een kentering zowel in de beeldende kunst als in de literatuur. Men raakte weer in de christelijke religie geïnteresseerd.
In dit boek willen de auteurs laten zien dat God in hedendaagse kunst aanwezig is, soms los van het kerkelijke christendom, maar steeds in samenhang met de Bijbel of de christelijke traditie. Voorbeelden uit beeldende kunst, literatuur, muziek, film, videogames en performancekunst worden gegeven. De hedendaagse cultuur blijkt een vindplaats van God te zijn, zo zal de lezer ontdekken.

Over de auteur

Marcel Barnard is hoogleraar Praktische Theologie en Liturgiewetenschap aan de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam), de Vrije Universiteit en de Universiteit van Stellenbosch. Hij publiceert over kunst en religie en redigeerde samen met Gerda van de Haar De Bijbel cultureel. De Bijbel in de kunsten van de twintigste eeuw (2009).

Wessel Stoker was als godsdienstfilosoof verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij bekleedde de bijzondere leerstoel Esthetica aan de Vrije Universiteit (faculteit theologie, filosofie en letteren). Hij is thans emeritus en gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit. Hij schreef o.a. Is vragen naar zin, vragen naar God? (1993), Is geloven redelijk? (2004) en Kunst van hemel en aarde (2011).

Met bijdragen van
Marcel Barnard, Stefan Belderbos, Sylvain De Bleeckere, Frank G. Bosman, Harald den Breejen, Jattie Enklaar, Gijs Frieling, Johan Goud, Willem Jan Otten, Oane Reitsma, Taede A. Smedes, Anne Marijke Spijkerboer, Gerrit Steunebrink, Wessel Stoker, Marjolein van Tooren en Wil Uitgeest.

Productinformatie

ISBN
9789402243017 / 978-94-022-4301-7
Uitgeverij
Boekscout YO!
Verschijning
09-03-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
292
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

De nauwgezette toewijding aan het binden van een oud boek en de gedetailleerde verfilming ervan door een monnik openen een wereld van stilte die alleen door het ritselen van papier, de steunende ademhaling van een monnik, het zoemen van een bij en het tjilpen van vogels wordt onderbroken. Of juist wordt ondersteund. En tenslotte, na bijna drie uur, door drie woorden, zacht maar hoorbaar gesproken door de monnik. Een stilte van drie uur baart drie woorden: ‘Dat is ‘t’ (‘That’s it’). Die drie woorden geven een groot gewicht aan de stilte die eraan voorafgaat en aan het werk dat erin is uitgevoerd. Ik kon niet helpen ze te horen als een moderne weergave van de laatste woorden van Jezus aan het kruis: ‘Het is volbracht.’

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek